15. Queer Zagreb Festival

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 22.5.2017. 8:08:12
15. Queer Zagreb Festival

Foto: HINA/ MSU/ ua

Performansom "Pravo na orgazam u 60-ima" na Trgu bana Josipa Jelačića multimedijalna umjetnica Vlasta Delimar otvorit će u ponedjeljak festival suvremenih izvedbenih i vizualnih umjetnosti 15. Queer Zagreb, koji do 27. svibnja donosi bogat program gostovanja s fokusom na žensko autorstvo.


Festival organizira hrvatska udruga za promicanje queer kulture i identiteta Domino, koja je u povodu obilježavanja 15. godina postojanja, nakon četverogodišnje stanke tijekom koje je svoje programe predstavljala tijekom cjelogodišnje Queer Zagreb Sezone, odlučila organizirati slavljenički jednotjedni program kojemu je u središtu naglasak na globalnu prisutnost queer umjetnosti, a posebice na žene umjetnice.

Kroz gostovanja, rezidencije, produkcije i suradnje Festival će naglasiti potrebu za jačom vidljivošću i jednakošću žena ne samo u svakodnevnom životu, već i u cjelokupnom umjetničkom sustavu te, među ostalim, progovoriti i o temi podzastupljenosti ženskog glasa i u kulturama manjinskih identiteta.


"Pravo na orgazam u 60-ima" Vlaste Delimar je performans koji, po riječima umjetnice, izražava ono što se mnogi ne usude izreći. 

Umjetnica koja se kroz desetljeća prisutnosti na likovno-performerskoj sceni u Hrvatskoj, ali i u svijetu, susretala s raznim kulturološkim raznolikostima po pitanju seksualnosti i društvenih normi, performansom kod Galerije Mala na glavnom zagrebačkom trgu želi ukazati na važnost seksualnog života i uživanja u istom u tzv. poznim godinama.

15. Queer Zagreb okuplja iznimne izvođačice i umjetnice iz desetak zemalja sa svih kontinenata svijeta - Sjeverne i Južne Amerike, Afrike, Europe, Azije i Australije.


U Zagreb dolaze koreografkinje i plesačice Marcela Levi (Brazil) i Lucía Russo (Brazil/Argentina ) te Leja Jurišić (Slovenija) i Teja Reba (Slovenija). Njima se pridružuju i Donna Clark (SAD) te Deborah Leiser-Moore (Australija), koje su za program ovogodišnjeg Queer Zagreba, uz izvedbe, pripremile i posebne radionice namijenjene domaćim izvedbenim umjetnicima.

Kao posebne poslastice organizatori najavljuju gostovanje Južnoafrikanke Mmakgosi Kgabi, projekcije filmova redatelja/ice i vizualnog/e umjetnika/ce Natashe Mendonca (IND), te "jedinstvenu glazbenu izvedbu" umjetnice-pjevačice-kompozitorice Suman Sridhar (IND).

Inozemnim umjetnicama i izvođačicama pridružit će se i Le Zbor, prvi mješoviti ženski lezbijsko-feministički zbor u regiji i uopće u ovom dijelu Europe.


Program se prvog dana festivala nastavlja u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) izvedbom "Željezna usta" Marcele Levi i Lucíe Russo, nakon čega će u Zagrebačkom plesnom centru (ZPC) koncert imati Le Zbor.

Ulaznice za izvedbe u programu Queer Zagreba su besplatne. Cjelovit program festivala dostupan je na poveznici www.queerzagreb.org.


(Hina)


Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account