51. Međunarodna smotra folklora u Zagrebu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.7.2017. 17:04:38
51. Međunarodna smotra folklora u Zagrebu

Foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK

Ovogodišnja 51. Međunarodna smotra folklora (MSF), koja je posvećena baštini Banovine i Pounja, održava se u Zagrebu od 19. do 23. srpnja, najavio je na konferenciji za novinare u ponedjeljak umjetnički ravnatelj MSF-a Tvrtko Zebec.


Zebec je istaknuo kako je smisao ovakvih smotri izvući iz naše tradicijske kulture ono najbolje kao što su folklorne pjesme i plesovi.


Naglasio je kako poseban tematski program obuhvaća etnografsku baštinu Banovine i Pounja, kao i područja sa specifičnim načinima pjevanja i plesa, običaja te rukotvorstva, vrlo raznolikim i bogatim, a ujedno dosad premalo poznatim hrvatskoj javnosti.


Uz skupine s Banovine i Pounja, nastupit će folklorne skupine i pojedinci koji reprezentiraju različitost hrvatske etnografske baštine, nacionalne manjine, Hrvate iz susjednih zemalja i iseljeništva, ukupno tridesetak ansambala, napomenuo je dodavši kako će desetak ansambala predstavit baštinu drugih naroda i kultura.


Po riječima stručnoga savjetnika MSF-a Vidoslava Bagura biranje tema na međunarodnoj smotri folklora znači pokušaje da se pronađe u našoj tradicijskoj kulturi ono što dosad nije bilo uočljivo ili je bilo na manje zadovoljavajući način poznato javnosti.


Istaknuo je kako su Banovina i Pounje prostori s kojih je raseljavano stanovništvo što je rezultiralo manjkom etnografske građe.


Ocijenio je kako su hrvatskim skupinama nastupi u Zagrebu na Međunarodnoj smotri folklora iznimno poticajni za održavanje i očuvanje tradicijske kulture.


Konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program 51. Međunarodne smotre folklora koja se ove godine održava od 19. do 23. srpnja. Na konferenciji su govorili umjetnički ravnatelj Međunarodne smotre folklora Tvrtko Zebec, stručni savjetnik Vidoslav Bagur, ravnateljica Etnografskog muzeja Goranka Horjan i Kristina Bukojević - Flegar. Na fotografiji Goranka Horjan, Kristina Bukojević - Flegar, Tvrtko Zebec, Vidoslav Bagur.


Ravnateljica Etnografskoga muzeja Goranka Horjan napomenula je kako ove godine Međunarodnu smotru folklora prati izložba tradicijske baštine s područja Banovine i Pounja u Etnografskom muzeju, koja se može razgledati od 6. do 24. srpnja.


Na Trgu bana Jelačića  u srijedu, 19. srpnja, s početkom u 20 sati održat će se koncert etnoglazbe Ethno na putu u Hrvatskoj, u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži.


U četvrtak, 20. srpnja u 20 sati na Trgu bana Jelačića nastupit će sudionici MSF iz Španjolske - Compañía de Danza "Nuevo Amanecer Ángel Martínez", a istodobno će u KUC-u Travno biti izvedena predstava glasovitoga kazališta s liste reprezentativne baštine čovječanstva UNESCO-a Karagöz iz Turske.


Osim plesnih radionica  u sklopu smotre ove će godine u Crkvi sv. Katarine biti predstavljeno i crkveno pučko pjevanje. Koncert crkvenog pučkog pjevanja, odnosno "Gospin plač", u čast 300 godina oslobođenja Imotskoga od Otomanske vlasti bit će izveden u nedjelju 23. srpnja u 19,30 sati.


Međunarodna smotra folklora održava se u Zagrebu od 1966. godine. Prikazuje i afirmira tradicijsku kulturu i folklor brojnih domaćih i stranih sudionika. U suvremenoj Hrvatskoj postaje dijelom svjetskog pokreta za očuvanje kulturne baštine koji predvodi Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO). Odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba 2014. godine Smotra je proglašena festivalskom priredbom nacionalnog značenja.


Program 51. MSF-a trajat će pet dana i činit će ga scenske priredbe, radionice, koncerti etnoglazbe i crkvenog pučkog pjevanja te izložbe. Osim na glavnom zagrebačkom trgu, nastupi folklornih skupina planiraju se i na dosad poznatoj sceni Gradeca, a sudionici MSF-a nastupaju i izvan Zagreba (Sveta Nedelja, Zaprešić, Vrbovec i Beltinci u Sloveniji).


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.7.2019. 9:50:04

Create Account