"Djevojke u ljetnih haljinama" na otvorenju Tjedna suvremenog plesa

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 27.5.2017. 13:23:20
"Djevojke u ljetnih haljinama" na otvorenju Tjedna suvremenog plesa

Foto:

Premijernom izvedbom predstave "Djevojke u ljetnim haljinama volim" Studija za suvremeni ples , nadahnutom hitom iz osamdesetih grupe Haustor, u subotu navečer počinje ovogodišnji Tjedan suvremenog plesa (TSP).


Riječ je o novom projektu koreografkinje Petre Hrašćanec i dramaturga Saše Božića, koji se bavi istraživanjem povijesnog naslijeđa, memorijskih praksi i scenskih rekonstrukcija plesnih biografija plesača u kontekstu zagrebačke i hrvatske plesne scene.

Iako se predstava temelji na biografiji voditeljice Studija za suvremeni ples, Bosiljke Vujović-Mažuran, koja je obilježila hrvatsku plesnu scenu proteklih četrdeset godina, ona je tek polazište za analizu stanja hrvatskog plesa danas, modela kulturne politike koji ples i plesne umjetnike svode na puko preživljavanje i vječito čekanje uspostave profesionalnih uvjeta i mogućnosti da se ples uopće dogodi, ističe se u najavi.

Po riječima Petre Hrašćanec, gledajući spot "Moja prva ljubav" Haustora prepoznala je neke od kreatora plesne scene, među kojima je bila i Bosiljka Vujović, te se zapitala gdje su danas i što se sve dogodilo u međuvremenu. "Gledajući na plesnu scenu danas nije se puno promijenilo jer i dalje postoji samo ogroman rad bez podrške o kojoj se maštalo 81. godine. Djevojke su nove, problemi su stari", ustvrdila je uoči premijere.


Na dan otvorenja još jedna premijera donosi pogled u prošlost s referencama na sadašnjost - slovenski bard suvremenog plesa Matjaž Farič dolazi s predstavom "Red Trail", koja podsjeća na trideset godina njegova umjetničkog stvaranja

Predstava je posljednji Faričev solo, dio opsežnijeg projekta kojim taj istaknuti koreograf, redatelj i plesač propituje fenomen sinestezije.

Po njegovim riječima, nakon deset godina stanke ponovno je počeo plesati kako bi "još jednom stao na pozornicu i bolje upoznao sebe" , u projektu kojega doživljava kao "napornu, ali i jako zabavnu avanturu".

"Red - trail (Crveno - Trag) nije samo novi plesni solo Matjaža Fariča nego ujedno i ono što teče u našim tijelima. To je izričaj naboja kreativne energije, koja teče u žilama onih koji vole umjetnost", ocjenjuje se u najavi predstave.


Do 4. lipnja, u okviru ovogodišnjeg, 34. Tjedna suvremenog plesa, održat će se niz premijernih naslova zagrebačkoj publici već poznatih plesnih umjetnika, ali i nova imena recentne svjetske i hrvatske plesne scene. 

Tjedan nastavlja ove godine suradnju sa SIDance Festivalom iz Južne Koreje, pa će se prvi put predstaviti korejski plesni umjetnici, u povodu 25 godina gospodarske i kulturne suradnje dviju zemalja. Osim Koreji, festival će posebnu pozornosti dati novijoj španjolskoj plesnoj scenu - kroz prezentaciju triju produkcija, "Time Takes Time" plesne skupine GN/MC, "Avalanche" Danija Pannulla i "Anarchy"  družine Societat Doctor Alonso .


Tradicionalno festival promiče hrvatske autore - među njima ističu se premijere "Horror Vacui", u produkciji Kik Melonea i projekt Jasne Layes Vinovrški "Lady Justice", koja u Zagreb dolazi netom nakon njene pariške premijere.

Izvest će se i predstava "Nukleon" u izvedbi IMRC kolektiva, Inkluzivnog kolektiva za istraživanje pokreta, u koreografiji Aleksandre Janeve Imfeld te predstaviti plesna skupina SPINN iz Švedske i EU projekt Moving Beyond Inclusion, čiji je Tjedan suvremenog plesa aktivan sudionik.

U programu se ističe i nagrađivana predstava "OOOOOOO" talijansko-nizozemskog koreografa Giulia D'Anna, koji je inspiraciju pronašao u zagrebačkom Muzeju prekinutih veza.


U Zagrebu ponovno gostuje duhoviti austrijski duo, Luka Biao i Dominik Grünbühel s predstavom "Ohne nix", koja je prošle godine uvrštena među 20 najboljih predstava novije generacije europskih autora (uz predstavu "Staying Alive" Jasne Layes Vinovrški).

Kao novi festivalski projekt suradnje s dugogodišnjim suradnicima, umjetnicima Žakom Valentom i Aleksandrom Mišić, najavljen je "Ples i moj grad", koji s plesnim organizacijama izvan Zagreba, pojedine gradove predstavlja kroz kraće plesne radove te time pridonosi umrežavanju umjetnika i daljnjem jačanju regionalnih centara.


Središnja lokacija festivala bit će Teatar &TD, a program će se održavati i u Histrionskom domu, Kinu Grič, Muzeju suvremene umjetnosti, kazalištuGavella, Kulturno informativnom centru te Studentskom centru.

Tijekom festivala organizirat će se i besplatne plesne radionice u Zagrebačkom plesnom centru

Ususret festivalu u Dokukinu KIC se održao program 'zagrijavanja', u okviru kojega su prikazana tri dokumentarna filma posvećena plesnoj umjetnosti, "Mr. Gaga", "Boljšoj Babilon" i "Martha&Niki".

Tjedan suvremenog plesa jedan je od najvećih međunarodnih plesnih festivala u Hrvatskoj i jedan od najstarijih u Europi. Dosad je ugostio više od 800 svjetskih umjetnika, producirao osamdesetak premijernih izvedbi domaćih autora.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 18.10.2019. 23:40:58

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account