Festival znanosti otvoren u Tehnničkom muzeju Nikola Tesla

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 24.4.2017. 23:04:57
Festival znanosti otvoren u Tehnničkom muzeju Nikola Tesla

Foto: HINA/ Denis CERIĆ /dc

Festival znanosti, koji već petnaest godina popularizira znanost s ciljem da je širi krug ljudi bolje upozna i razumije, svečano je otvoren u ponedjeljak u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, a ove je godine tema Festivala vrijeme - fizikalno, psihološko, povijesno, meteorološko, astronomsko.


Festival se ove godine održava u ozračju 160. godišnjice rođenja jednog od najvećih hrvatskih znanstvenika Andrije Mohorovičića koji je, među ostalim, sastavljao vremenske prognoze od 1893. i utemeljitelj je Službe točnog vremena.

Do subote, 29. travnja Festival se održava u 23 hrvatska grada, s oko tisuću sudionika, od stručnjaka do znanstvenih i kulturnih institucija, te s više od 500 programskih događanja, na koje je ulaz besplatan.

"Festival znanosti je prva i najveća manifestacija kojom se u Hrvatskoj popularizira znanost. Samo na sedam zagrebačkih lokacija ima 220 sudionika koji su pripremili šest izložbi, 42 predavanja, 52 prezentacije, 89 radionica, a glavnina programa odvija se u našem muzeju", rekla je ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla Markita Franulić.

Istaknula je važnu ulogu Festivala u ostvarivanju neposredne komunikacije znanstvene zajednice i javnosti. "Mnogima je ovaj festival prvi korak u razbijanju predrasuda prema znanosti, ali i poticaj za odabir budućeg zanimanja, tako da s nama sada već surađuju studenti koji su se kao djeca upravo ovdje odlučili za svoj studij", dodala je.


Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, čiji je ministar Pavo Barišić ocijenio kako je već i tako veliki broj sudionika i programa pokazatelj značaja te manifestacije.

"Prema broju gradova koji sudjeluju na Festivalu znanosti na međunarodnoj razini - njih oko stotinu u dvanaest zemalja, moglo bi se reći da mi u Hrvatskoj spadamo u velesilu. Po ulaganjima u znanost nismo velesila, ali po entuzijazmu sigurno jesmo, a to pokazuje i ovaj festival", istaknuo je.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras ustvrdio je kako se znanost može stvarati na različitim temama, što se vidi i na primjeru Festivala znanosti, a ovogodišnju temu istaknuo je kao važnu i zbog dvoznačnosti same riječi 'vrijeme' - u meteorološkom smislu, kao i u smislu protoka vremena.


Festival je otvorio izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Tedi Lušetić, zamjenik pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport. U glazbenom dijelu svečanog otvorenja u okviru kojega je u Tehničkom muzeju otvoreno i sedam izložbi na temu vremena, nastupio je zbor studenata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu "Lege artis".

U kreiranju programskog sadržaja sudjelovao je velik broj hrvatskih sveučilišta, studentskih udruga i pojedinaca te udruga vezanih za popularizaciju znanosti, a sadržaji su prilagođeni različitim dobnim skupinama.

Festival se održava u Brodu na Kupi, Čabru, Dubrovniku, Hvaru, Krapini, Malom Lošinju, Našicama, Ogulinu, Opatiji, Osijeku, Požegi, Puli, Rabu, Rijeci, Samoboru, Sisku, Slavonskom Brodu, Splitu, Valpovu, Varaždinu, Vukovaru, Zadru i Zagrebu.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.4.2024. 10:39:18

Create Account