Ispred Muzeja Prigorja paljena je keramika

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.10.2019. 16:35:41
Ispred Muzeja Prigorja paljena je keramika

Foto: Muzej Prigorja/ Josip Kovačević

Muzej Prigorja upriličio je u subotu zanimljiv i poučan događaj paljenja keramike.



Povodom Međunarodnog dana muzeja 2019. sesvetski osnovnoškolci sudjelovali su na keramičarskim radionicama "Dodir gline" pod vodstvom Marine Blažek i Nadice Eichhorn. Tim je povodom organizirana završna faza obrade pod nazivom "Dodir vatre", a prikazana je u subotu popodne ispred zgrade Muzeja Prigorja paljenjem keramike u raku peći, starom japanskom tehnologijom koja datira iz 16. stoljeća.


Raku je japanska tehnika glaziranja i paljenja keramike koja potječe još iz 16. stoljeća. Predmeti zagrijani na 980°C, prenose se u posudu s poklopcem u kojoj se prekrivaju lako zapaljivim materijalom kao što su piljevina, suho lišće, slama te papir. Tim pristupom dolazi do redukcije jer materijal izgara bez prisustva kisika i time se stvaraju posebnih efekti na glazuri, kakvi se ne mogu proizvesti niti jednom drugom tehnikom. U završnoj fazi predmeti se vade iz posude te se uranja u korito s vodom. Svaki predmet izrađen u raku tehnici unikatan je i neponovljiv. 


Voditeljice oglednog paljenja DODIR VATRE su bile Marina Blažek i Nadica Eichhorn, a voditelj programa muzejski pedagog Domagoj Maroević.


Radovi sesvetskih osnovnoškolaca s radionice DODIR GLINE mogu se do konca tjedna (11. 10.) razgledati u Galeriji Kurija Muzeja Prigorja.


Create Account