Izložba fotografija "Hrvatska kroz oči inozemnih veleposlanika"

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 16.3.2017. 7:29:43
Izložba fotografija "Hrvatska kroz oči inozemnih veleposlanika"

Foto: HINA/ Daniel KASAP / dk

Kao dar diplomatske zajednice Republici Hrvatskoj u povodu proslave 25. obljetnice njezinog međunarodnog priznanja i uspostave diplomatskih odnosa u srijedu navečer u Muzeju Mimara otvorena je izložba "Hrvatska kroz oči inozemnih veleposlanika", koja pokazuje kako veleposlanici doživljavaju zemlju u kojoj su sada na dužnosti.


Na poziv svojih kolega, bugarske veleposlanice u Hrvatskoj Tanye Dimitrove i belgijskog veleposlanika Philippea Benoita da zabilježe prizore koje žele pamtiti iz Hrvatske, veleposlanici su snimali ljepote prirode, gradova i tradicije diljem Hrvatske, od Vukovara do Dubrovnika. Između 150 fotografija pristiglih na natječaj sedmeročlani žiri odabrao je njih 45 koje su predstavljene na izložbi.

"Hrvatska vas ne može ostaviti ravnodušnima, kamo samo god otišla nisam mogla prestati fotografirati, a bilo je i trenutaka kada sam sam doslovno ostajala bez daha", rekla je bugarska veleposlanica Tanya Dimitrova. "Gdje god nas profesionalni i životni put odvede, ponijet ćemo sa sobom divna sjećanja i bit ćemo doživotno veleposlanici dobre volje za Hrvatsku. To je misija koje se nikada neću odreći", dodala je.

Belgijski veleposlanik Philippe Benoit tu izložbu vidi kao odavanje počasti teškim vremenima kroz koje je Hrvatska prolazila prije nego što je međunarodno priznata. "Ipak, željeli smo da ovo bude sretan događaj, da slavi ljepotu i raznolikost vaše zemlje, obuhvaćajući na izložbi sve njezine regije", istaknuo je.

U žiriju su bili fotografi Damir Hoyka i Davor Rostuhar te po jedan predstavnik Ureda predsjednice, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Grada Zagreba, Ministarstva kulture i Hrvatske turističke zajednice. Fotografije su, bez navođenja autora, postavljene na iCloud i svaki član žirija im je davao ocjene na temelju kojih su nagrađene.

Prvu nagradu osvojilo je poljski veleposlanik Maciej Grzegorz Szymanski za fotografiju krovova Rovinja, drugu belgijski veleposlanik Philippe Benoit za 'tihe vode' Ninske lagune, a treću španjolski veleposlanik Eduardo Aznar za prizor stare luke u Dubrovniku. 

Svoje su nagrade dodijelili i članovi žirija, predstavnici pojedinih institucija - Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nagradilo je Tanyu Dimitrovu, Ministarstvo kulture finskog veleposlanika Tima Rajakangasa, Grad Zagreb voditeljicu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj Antoinette Kaić Rak, a Hrvatska turistička zajednica Philippea Benoita.

"Neuobičajeno je da su si strani veleposlanici, koji po svojoj funkciji u nekoj zemlji promoviraju zemlju iz koje dolaze, dali toliko truda da nam za 25 godina od međunarodnog priznanja daju ovakav dar", rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.

"Mnogo je definicija diplomacije, a jedna od njih je i da je to stvaranje prijateljstva, što ste vi fotografirali. Čast je imati vas ovdje, ne samo u profesionalnom smislu nego i kao prijatelje", poručio je okupljenim veleposlanicima.

U ime hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, pokroviteljice događanja, izložbu je otvorila njezina savjetnica za društvene djelatnosti i mlade Renata Margaretić Urlić, zahvalivši veleposlanicima što su pokazali koliko cijene ovu zemlju, te njihovim prethodnicima koji su svojevremeno pomogli da Hrvatska postane međunarodno priznata. 

Na svečanom otvorenju bio je veći dio diplomatskog zbora u Hrvatskoj, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo i mnogi drugi.

U glazbenom dijelu nastupili su Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" i Marko Tolja.

Izložba će biti otvorena do 23. ožujka.


(Hina) 


Create Account