Izložba o povijesti bolesti u antičkom svijetu

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 30.3.2017. 12:40:16
Izložba o povijesti bolesti u antičkom svijetu

Foto: HINA/ Arheološki muzej/ Domagoj Doko/ ua

Izložba "Anamneza - povijest bolesti u antičkom svijetu", što se otvara u četvrtak u Arheološkom muzeju u Zagrebu, predstavlja dio Zbirke medicinskog i kozmetičkog pribora iz Siska, jedne od najvećih zbirki rimskog medicinskog pribora u Europi, a u povodu 35. godišnjice od njezine prve stručne objave.


"U svjetlu suvremenih trendova u medicini, naglasak izložbe je na povijesti bolesti, anamnezi, ideji koju su počeli razvijati antički liječnici, a od iznimne je važnosti i danas", ističe se u najavi izložbe.

S obzirom da čovjek od pamtivijeka pokušava objasniti i oduprijeti se bolesti, što je proces koji započinje magijskim i božanskim utjecajima na zdravlje ljudi, izložba se otvara prikazom izabranih božanstva liječenja kao što su Apolon, Asklepije, Higieja.

Razdoblje kada se, s razvojem filozofije i znanosti uzroci bolesti počinju tražiti u prirodi ljudskog organizma, a Hipokratov način razmišljanja iz temelja mijenja antičku medicinu, prikazan je na izložbi s naglaskom na antičko poimanje ljudskog organizma, što utječe na njega te kakav pristup liječnik ima prema bolesti i oboljelom.

Tu pripada i prostor posvećen farmaciji te se prikazuje prikupljanje, priprema i skladištenje sastojaka za ljekovite pripravke.

Podastire se i nekoliko invazivnih zahvata izabranih prema njihovoj učestalosti u antičko (prijelomi, ratne ozljede) ili današnje vrijeme (operacija sive mrene, vađenje kamenaca) te zanimljivosti samog postupka (trepanacija, venesekcija), ističe se.

Kao potvrda prikazanih zahvata izlaže se i osteološki materijal s tragovima ozljeda ili zahvata koje upućuju na uspješno liječenje, dodaje se.

Obljetnica te zbirke veže se iz uz stotu obljetnicu osnutka Medicinskog fakulteta u Zagrebu, te će se od travnja do lipnja u Arheološkom muzeju u Zagrebu održati niz radionica i popularno-znanstvenih predavanja na temu zdravlja.

Popratni program organizira se u suradnji Arheološkog muzeja te Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar", Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zdravstvenog Veleučilišta Zagreb, Škole za medicinske sestre Vinogradska i drugih.

Izložba je otvorena do 14. lipnja, a njezini su autori Slađana Latinović, Sunčica Nagradić Habus i Danijel Lončar.


(Hina)


Create Account