"Kome pripada Meštrovićev paviljon?"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.8.2017. 18:58:13
"Kome pripada Meštrovićev paviljon?"

Foto: HRT

"Kome pripada Meštrovićev paviljon?", pitaju se članovi Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb. Smatraju da paviljon treba ravnopravno dijeliti 10 gradskih i županijskih likovnih društava, a ne samo, kako kažu, nacionalno Hrvatsko društvo likovnih umjetnika.


Prije dvije godine osnovana je udruga Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb, zbog nepravilnosti u djelovanju Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Predsjednica zagrebačkog društva, Krešimira Gojanović, objašnjava da je jedna od nepravilnosti i privatizacija Meštrovićevog paviljona od strane uprave HDLU-a, Oni su ljudima iznajmljivali prostor na sajmu "Automat" 1 000 kuna za tjedan dana. Sedam godina je to trajalo. Odlučili smo osnovati novo društvo koje će biti totalno neprofitno, da se umjetnicima ništa ne naplaćuje, da se potiče suradnja i solidarnost.


Upravo je Meštorvićev paviljon predmet novog sukoba zagrebačkog i nacionalnog Društva Likovnih Umjetnika, Mi smo smatrali da bi Meštrovićev paviljon u kojem se danas nalazi udruga HDLU, da bi on trebao pripadati svim udrugama sa popisa priznatih strukovnih udruga Ministarstva kulture, a to je u ovom trenutku 10 postojećih HDLU-ova, govori Gojanović.


Međutim, taj paviljon, kaže Gojanović, nije više u nadležnosti grada nego države, Gradski ured za upravljanje imovinom je rekao da će predložiti da grad Zagreb sporazumno raskine ugovor s HDLU-om koji se do sada koristio Meštrovićev paviljon. Znači, HDLU više nema ugovor s gradom, a koliko mi znamo, po zadnjim informacijama, nije potpisao ugovor ni s državom.


Nadalje, govori da je ravnateljica HDLU-a, Ivana Andabaka, od članova uključenih u rad obaju društava - i zagrebačkog, i nacionalnog -  ultimativno tražila da se opredijele za jedno od njih, I onda su napali članove da HDLU Zagreb nanosi materijalu i moralnu štetu HDLU-u zato što smo, kao, pokušali oduzimati njima Meštrovićev paviljon.


Spomenuta ravnateljica Hrvatskog društva likovnih umjetnika Ivana Andabaka poručila je da je na godišnjem odmoru i da nema komentara.


A iz Ministarstva kulture su rekli, ...da se ugovori o korištenju poslovnih prostora sklapaju ili s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave ili Ministarstvom državne imovine, ovisno o tome u čijem su vlasništvu. Ministarstvo kulture udruge sufinancira putem poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske te Vas stoga upućujemo da se s upitom obratite Hrvatskom društvu likovnih umjetnika.

HRT

Vezane vijesti
Ažurirano: 1.2.2024. 15:22:41

Create Account