Koncertna direkcija Zagreb pripojena "Lisinskom"

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 21.3.2017. 17:24:06
Koncertna direkcija Zagreb pripojena "Lisinskom"

Foto: FaH/ Damir SENČAR /ds

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u utorak su većinom glasova na sjednici donijeli odluku o pripajanju Koncertne direkcije Zagreb Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.


U obrazloženju odluke ističe se da bi se pripajanjem Koncertne direkcije Zagreb Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, stvorila u Zagrebu glazbena ustanova, koja bi, uz Zagrebačku filharmoniju, raznovršnošću programa i dalje činila Zagreb prepoznatljivom europskom kulturnom metropolom i bila promotor hrvatske glazbene kulture u Zagrebu, Hrvatskoj i inozemstvu.

Stoji i da bi ovo pripajanje  Zagrebu omogućilo racionalnije korištenje proračunskih sredstava u odnosu na sredstva koja Zagreb kao osnivač osigurava za financiranje glazbenih ustanova, te kvalitetnije planiranje programa i financiranja glazbenih ustanova, kao i utvrđivanje prioriteta u glazbenoj djelatnosti.

U ime Kluba gradskih zastupnika HNS-HSU-a Tomislav Stojak rekao je da ovo nije tek puko spajanje i nestajanje dviju eminentnih ustanova u kulturi Grada Zagreba, već nestajanje jedne iznimno duge, bogate i uspješne tradicije.

"Koncertna direkcija Zagreb nije bilo kakva ustanova, već ustanova koja je kulturnom životu Zagreba donijela velike pluseve i pridonijela tome da se Zagreb upiše na kartu velikih kulturnih događanja", kazao je Stojak. Okrivio je politiku za to što je ta ustanova postala problem posljednjih godine, a sve zbog, ističe, krivog usmjeravanja.

Podsjetio je da je već dvaput na Skupštini odbijeno imenovanje Josipa Nalisa za ravnatelja Koncertne direkcije Zagreb te izrazio nadu da ova odluka nije na tragu onoga "kada ste nam odbili čovjeka onda ćemo mi ukinuti Direkciju". 

HNS-ova gradska zastupnica Vesna Roje ustvrdila je da nedostaje analiza, nije iznesen konkretan cilj te da nije stateški promišljeno, ali da su elementi uštede uvjerljivi.

Članica odbora za kulturu Bogdanka Srdić-Vulpe ustvrdila je da je Koncertna direkcija Zagreb izgubila mjesto u kulturi u gradu koje je imala, ali da to ne umanjuje bogatstvo koje je donijela. Opravdava spajanje jer su, naglasila je, djelatnosti tih dviju ustanova isprepletene. Smatra da to može donijeti puno veću kvalitetu.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine većinom su glasova prihvatili zaključak o sklapanju ugovora o osnivanju Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust.

Ugovorom o osnivanju Centra između Grada Zagreba i Festivala suvremenog židovskog filma Zagreb kao osnivača, uređuju se međusobna prava i dužnosti. Za provedbu ovoga ugovora u zagrebačkom proračunu za ovu godinu osigurana su sredstva u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport u iznosu od 855.000 kuna.

Grad Zagreb će za obavljanje djelatnosti Centra, dati Centru na uporabu i korištenje poslovni prostor u Vojnovićevoj ulici 15. Do imenovanja ravnatelja ili ravnateljice Centra privremena ravnateljica, Nataša Popović obavit će sve pripremne radnje za registraciju i početak rada Centra.


(Hina)


Create Account