Ljetu u AMZ-u: Projekcije filmova i predavanja o starom Zagrebu

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 8.7.2017. 18:08:43
Ljetu u AMZ-u: Projekcije filmova i predavanja o starom Zagrebu

Foto: zagreb.hr

U Arheološkom muzeju u Zagrebu od 10. do 13. srpnja održat će se peto po redu "Ljeto u AMZ-u", čiji program donosi projekcije filmova i predavanja na kojima će spisateljica Milana Vuković Runjić i filmolog Daniel Rafaelić posjetitelje povesti na putovanje vremeplovom u Zagreb kakav je nekoć bio.


Kako se ističe u najavi, od 10. do 13. srpnja u lapidariju Arheološkog muzeja Zagreb (AMZ) publika će imati prilike vidjeti nagrađivane filmove "Veliki muzej" i "Muzej nevinosti", a u drugom dijelu programa nastupit će tradicionalni dvojac Milana Vuković Runjić i Daniel Rafaelić s pričom o starom Zagrebu.

Projekcija dokumentarnog filma "Veliki muzej" redatelja Johannesa Holzhausena, koji donosi izuzetno zanimljiv pogled iza kulisa bečkog Muzeja povijesti umjetnosti, u programu je u ponedjeljak 10. srpnja. Film je osvojio Nagradu Caligaru na Berlinskom filmskom festivalu 2014.

"Ispunjavanje muzejske dužnosti u modernom vremenu - od očuvanja i istraživanja do priređivanja izložbi i marketinških aktivnosti - zahtijeva vrhunsku organizaciju i upravljanje tom iznimno značajnom kulturnom institucijom. Film daje uvid u svakodnevno funkcioniranje muzeja, s naglaskom na manje ili veće izazove s kojima se suočavaju djelatnici", najavljuju iz AMZ-a.


U utorak, 11. srpnja program "Ljeta u AMZ-u" donosi projekciju filma "Muzej nevinosti", najavljenog kao "kinematografsko, atmosfersko i noir putovanje pustim ulicama Istanbula".

"'Muzej nevinosti' izmišljeni je muzej u Istanbulu u kojemu se nalaze stvarni predmeti koji pričaju ljubavnu aferu opisanu u istoimenu romanu, a oboje su kreacije pisca Orhana Pamuka. Činjenice i fikcija vješto se isprepleću u trojnoj pripovijesti čiji su glavni likovi grad Istanbul, Muzej nevinosti i sam Orhan Pamuk, na čiji je život i djelo neizbrisivo utjecao grad kojim on luta", ističu iz AMZ-a.


Srijeda i četvrtak, 12. i 13. srpnja, posvećeni su predavanjima pod nazivom "Arheologija starog Zagreba", na kojima će Milana Vuković Runjić i Daniel Rafaelić provesti posjetitelje Zagrebom s početka 20. stoljeća.

Tema prvog predavanja bit će prijeratni Zagreb, kao i rijetko viđene snimke Maksimira, Zelene potkove i slavne kavane Corso, dok će se drugo predavanje usredotočiti na rastuću međuratnu metropolu koju obilježavaju razni spektakli, poput izbora za Miss na Savi 1929., velike izložbe automobila i plesova u hotelu Esplanadi. 

"Uz priče o Zagrebu, njegovoj političkoj i društvenoj pozornici, čitat ćemo ulomke iz djela književnika kojima je Zagreb bio vječna inspiracija - Augusta Šenoe, Antuna Gustava Matoša, Marije Jurić Zagorke i Miroslava Krleže, te ćemo se prisjetiti 'Hrvatskog Panoptikuma' Josipa Horvata", poručuju iz AMZ-a.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.11.2019. 22:47:25

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account