Muzej Prigorja - Zbirka, a ne zbrka! - Dječje igračke iz ostavštine Tihomila Stahuljaka, drugi dio

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.5.2020. 12:48:04
 Muzej Prigorja - Zbirka, a ne zbrka! - Dječje igračke iz ostavštine Tihomila Stahuljaka, drugi dio

Foto: Muzej Prigorja

Nastavno na prošlotjednu najavu izložbe Zbirka, a ne zbrka! Dječje igračke iz ostavštine Tihomila Stahuljaka,Muzej Prigorja objavio je napis prof. dr. sc. Žarke Vujić o profesoru Stahuljaku kao konzervatoru, povjesničaru umjetnosti i osobi koja se cijeli život bavila dječjim svijetom upravo uoči datuma njegova rođenja – 8.svibnja.



Za ljubitelje dječjih igračaka i one koji će to tek postati


U očekivanju otvaranja izložbe Zbirka, a ne zbrka! Dječje igračke iz ostavštine Tihomila Stahuljaka, nastavljamo zadržati vaš interes na temi dječjih igračaka. Danas nam je u središtu čovjek koji je ovu zbirku godinama stvarao - Tihomil Stahuljak, rođen 8.05.1918  (iao neki izvori navode i 7. svibnja kao datum rođenja).  


Radio je kao konzervator i istraživao i brinuo se za stanje spomenika u Zagrebu, Hrvatskom zagorju i šire. Predavao je i na Studiju povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i zato smo ga mi - njegovi studenti - i nazivali profesor Stahuljak. 


Taj je tihi i samozatajni čovjek, prepun znanja, imao još od studentskih dana interes za dječji svijet i stvaralaštvo. Prvo je počeo s prikupljanjem dječjih crteža, pa i onih koje su u mladosti radili poznati umjetnici i arhitekti, a onda je interes proširio na fenomen dječje igre i igračaka. Iz sačuvanih profesorovih rukopisa jasno je kako su početak zbirke činile njegove igračke koje je dugo čuvao i čak i kao odrasla osoba koristio.  Tome je, pogotovo između šezdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća, priključio veliki broj ciljano nabavljanih i dobivenih različitih igračaka. Profesor Stahuljak sabirao je i stare i potpuno nove igračke, one cjelovite, kao i one oštećene te naše tradicijske drvene igračke i igračke iz serijske proizvodnje u Kini. Kako je zbirka postala prilično velika, trebalo ju je organizirati u manje cjeline i tako je nastalo Stahuljakovih 9 grupa igračaka koje sačinjavaju, primjerice, Lutke i Sve za lutke, Vozila, plovila i letala, Životinje itd.  


Profesor je o igračkama vodio dokumentaciju, bilježio gdje ih je nabavio i po kojoj cijeni, a u svojim rukopisima ostavio je niz živih zapisa o svojoj potrazi za igračkama, primjerice kako strpljivo čeka da se otvore vrata trgovine da kupi punjenog klokana u Draškovićevoj ulici u Zagrebu i sl. Europski muzeji dječjih igračaka bili su mu poznati i želio je da takav jedan stvorimo i u Zagrebu, no nismo uspjeli. Zato se nadamo da ćemo uspjeti uskoro predstaviti barem dio profesorovih igračaka u Muzeju Prigorja.




Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account