Muzejski stručnjaci u utrci za 'muzejske Oscare' okupili se u Zagrebu

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 4.5.2017. 12:38:23
Muzejski stručnjaci u utrci za 'muzejske Oscare' okupili se u Zagrebu

Foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Više od dvije stotine muzejskih stručnjaka iz skoro svih europskih zemalja okupilo se u petak u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU), gdje će u iduća dva dana predstavljati svoje kandidature za prestižnu muzejsku nagradu European Museum of the Year Award - EMYA, koja će se u subotu prvi put dodijeliti u Hrvatskoj.


Predstavnici muzeja koji se natječu za tzv. muzejske Oscare, poštujući kriterij da je riječ o nedavno obnovljenim ili izgrađenim zdanjima, kratko će predstaviti svoje projekte, a potom sa sucima razgovorati o izazovima i teškoćama na koje su nailazili.

Predviđeno je da svaki muzej predstavi i određeni predmet  koji ga najbolje opisuje, a za muzealce je ovih dana priređen i niz obilazaka i druženja u zagrebačkim muzejima.

U subotu će se održati panel diskusija o tome na koji način muzeji mogu doprinijeti boljitku društva, a u kontekstu Europske godine kulturne baštine koja se obilježava iduće godine.

"Kandidati će nam pokazati  kako se snalaze u društvenim  promjenama koji se odnose i na muzeje, kako su se prilagodili izazovima i promjenama u vremenima kada su muzeji mjesta koja na temelju prošlosti mogu omogućiti bolju budućnost", rekla je Goranka Horjan, predsjednica Europskog muzejskog foruma.

Po njezinim riječima, muzeji bi danas trebali biti prepoznati kao važan socijalni faktor i kao takvi imati adekvatnu potporu. "U današnjim politički turbulentnim vremenima kultura je sve više u fokusu, a pokazalo se kako su javna mjesta osjetljiva ako se dijalog mijenja sa sukobima, zato je Europska komisija iduću godinu proglasila Godinom kulturne baštine", napomenula je Horjan.


Vesna Kusin, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika istaknula je kako su zagrebački muzeji, kojih je dvadesetak, a jedanaest ih je osnovao Grad Zagreb, važan dio gradskih strateških planiranja.

"Najviše je zagrebačkih muzeja smješteno u povijesnim zdanjima koji su zaštićeni spomenički objekti, a samo su dva izgrađena za namjenu muzeja - Muzej za umjetnost i obrt krajem 19. stoljeća i MSU početkom 21. stoljeća, pa su pred nama veliki zadaci adaptacije i osuvremenjivanja postojećih zgrada i muzejskih postava u duhu suvremenog vremena",  rekla je.

Kusin ističe kako je riječ o kapitalnim gradskim investicijama koje će se ostvariti i uz pomoć fondova Europske unije. "Projekti su već pripremljeni, radi se na obnovi Etnografskog muzeja i Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, a uslijedit će Tehnički muzej Nikola Tesla i obnova Palače Gvozdanović. Oni će, kada budu završeni, biti odlični kandidati za ovu nagradu", dodala je.

Najavila je skorašnje osnivanje Muzeja tolerancije u zgradi stare uljare koju je Grad ovih dana otkupio, čime će se "spasiti još jedan zapušteni objekt industrijske baštine,  kakvih u Zagrebu ima dosta".

Kusin kaže kako će svi oni dobiti neki kulturni sadržaj, primjerice, Badel će biti mjesto za Muzej filma, Paromlin knjižnice, a Gredelj kreativne industrije.


Državni tajnik Ivica Poljičak ocijenio je kako  dodjela te prestižne nagrade u Hrvatskoj znači veliko priznanje i prepoznavanje hrvatskih muzeja, osobito s obzirom da se održava na njezinu 40. obljetnicu.

"Muzeji su danas drugačiji nego ikada prije, njihova dualnost postaje njihova vrijednost, potencijal i budućnost, u isto su vrijeme mjesta čuvanja i valorizacija kulturne i povijesne baštine te društvenih aktivnosti u odnosu na sve ono što označava kulturni i društveni identitet", ustvrdio je.

Po njegovim riječima, imperativ muzeja je sudjelovati u svim oblicima društvenog i civilizacijskog razvoja, a uloga državnih i gradskih vlasti je podupirati društveno koristan i odgovorni rad muzeja.


Uz Nagradu Europski muzej godine dodjeljuju se još Muzejska nagrada Vijeća Europe, Nagrada Kenneth Hudson, Nagrada Siletto te posebna priznanja, od kojih je jedno uvijek za održivost.

Zasad je poznat jedino dobitnik Nagrade Vijeća Europe, za muzeje koji  najbolje promiču vrijednosti  demokracije i ljudskih prava - Memorial ACTe iz Guadaloupea u Pointe-a-Pitreu, Karipski centar sjećanja na trgovinu robljem i ropstvo.

Među ovogodišnjih 46 kandidata za nagradu Hrvatska se natječe s Muzejem sinjske alke.

Prošle godine Nagradu Silletto Award osvojio je nakon ratnih razaranja obnovljeni Gradski muzej Vukovar, dok je 2011. Nagradu Kenneth Hudson osvojio originalni hrvatski proizvod i velika turistička atrakcija - zagrebački Muzej prekinutih veza.

Svečana dodjela ovogodišnje nagrade održat će se 6. svibnja u zagrebačkom Muzeju Mimara.

 

(Hina) 


Vezane vijesti
Ažurirano: 12.3.2024. 12:57:24

Create Account