Najstarija igračka iz fundusa Muzeja Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.5.2020. 12:53:20
Najstarija igračka iz fundusa Muzeja Prigorja

Foto: Muzej Prigorja

U nastavku serijala najava izložbe "Zbirka, a ne zbrka! Dječje igračke iz ostavštine Tihomila Stahuljaka",objavljujemo tekst muzejske etnologinje, mr. sc. Jagode Vondraček Mesar o najstarijoj igrački iz fundusa Muzeja Prigorja.


Naša najstarija igračka je ujedno i najzagonetnija. Prava je zagonetka kada je igračka izrađena. Pretpostavljamo kako je to bilo u prvim desetljećima 20. stoljeća. U naš je muzej došla kao dar gospođe koja stanuje u Sesvetama i koja ju je dobila na dar. Ispripovijedala nam je kako se to dogodilo.

Prije nekoliko desetljeća ona i muž su kupili komadić zemlje u Šimunčevcu, u zaselku Limbušu pokraj Sesveta. Postali su pravi vikendaši i njihova su djeca rado boravila tamo u prirodi. Obitelj se sprijateljila s čovjekom od kojeg su kupili tu parcelu, Stjepanom Pregorcem. On se nije ženio i nije imao svoju obitelj, ali je djeci darovao jedinu igračku koju je sačuvao iz svoga djetinjstva – ta mala seljačka kola s upregnutim volovima.

Igračka je fino, pravilno izrađena, boja je već oguljena, a prema mišlljenju poznavateljice tradicijskih igračaka dr. sc. Iris Biškupić Bašić nastala je u našem prigorskom središtu za proizvodnju drvenih igračaka u Vidovcu. Gospođa je dobro uočila kako je igračka „starinska“ i već i po tome zanimljiva i zaključila da joj je mjesto u našem muzeju.

I dalje ćemo istraživati kada je točno nastala i gdje je bila kupljena za malog Štefeka Pregorca.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account