Najstarija igračka iz fundusa Muzeja Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.5.2020. 12:53:20
Najstarija igračka iz fundusa Muzeja Prigorja

Foto: Muzej Prigorja

U nastavku serijala najava izložbe "Zbirka, a ne zbrka! Dječje igračke iz ostavštine Tihomila Stahuljaka",objavljujemo tekst muzejske etnologinje, mr. sc. Jagode Vondraček Mesar o najstarijoj igrački iz fundusa Muzeja Prigorja.


Naša najstarija igračka je ujedno i najzagonetnija. Prava je zagonetka kada je igračka izrađena. Pretpostavljamo kako je to bilo u prvim desetljećima 20. stoljeća. U naš je muzej došla kao dar gospođe koja stanuje u Sesvetama i koja ju je dobila na dar. Ispripovijedala nam je kako se to dogodilo.

Prije nekoliko desetljeća ona i muž su kupili komadić zemlje u Šimunčevcu, u zaselku Limbušu pokraj Sesveta. Postali su pravi vikendaši i njihova su djeca rado boravila tamo u prirodi. Obitelj se sprijateljila s čovjekom od kojeg su kupili tu parcelu, Stjepanom Pregorcem. On se nije ženio i nije imao svoju obitelj, ali je djeci darovao jedinu igračku koju je sačuvao iz svoga djetinjstva – ta mala seljačka kola s upregnutim volovima.

Igračka je fino, pravilno izrađena, boja je već oguljena, a prema mišlljenju poznavateljice tradicijskih igračaka dr. sc. Iris Biškupić Bašić nastala je u našem prigorskom središtu za proizvodnju drvenih igračaka u Vidovcu. Gospođa je dobro uočila kako je igračka „starinska“ i već i po tome zanimljiva i zaključila da joj je mjesto u našem muzeju.

I dalje ćemo istraživati kada je točno nastala i gdje je bila kupljena za malog Štefeka Pregorca.


Vezane vijesti
Ažurirano: 9.4.2021. 10:52:59

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account