Oskari znanja za 106 učenika i studenata

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 30.6.2017. 17:25:44
Oskari znanja za 106 učenika i studenata

Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Umjetnost nas čini boljim ljudima i obogaćuje naše društvo, istaknuto je u petak na svečanosti u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) gdje je najznačajnija priznanja u obrazovanju -  "Oskar znanja" primilo 106 učenika hrvatskih glazbenih škola te studenata muzičkih akademija i 49 njihovih mentora.


Svečanost je počela intoniranjem himne Republike Hrvatske "Lijepa naša domovino" u izvedbi sopranistice Ivone Bosančić iz Glazbene škola Josipa Hatzea u Splitu, a da je riječ o izuzetnoj svečanosti na kojoj se nagrađuje ono najbolje - talent i predan rad mladih darovitih ljudi koji svoj talent sustavno razvijaju, bili su suglasni svi govornici i čestitari.  

Nagradu su primili učenici i studenti koji su tijekom školske godine 2016./2017. osvojili prve nagrade i prva mjesta na državnim natjecanjima glazbe i plesa. Svima je pripala i skulptura "Oskar znanja" koju su izradili učenici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec u suradnji sa Srednjom školom “August Šenoa” iz Garešnice.


Nagrađeni nas čine bogatijima, a umjetnost boljim ljudima

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić uvjeren je da će nagrađeni Oskarom znanja učiniti hrvatski narod i građane Hrvatske bogatijima, a pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin kako nas umjetnost čini boljim ljudima te da nam za glazbu i ples ne treba prevoditelj. Karin je ustvrdio i kako je privilegij biti među najboljima i objasnio kako je taj privilegij ostvaren ozbiljnim i predanim radom.

Akademik Kusić podsjetio je da Akademija već treću godinu zaredom u svojoj palači, koja je hram znanosti, kulture i nacionalnoga bića, ugošćuje svečanost dodjele Oskara znanja u umjetničkom području, budući da u svom sastavu, uz znanstvenike, ima i umjetnike. Spomenuo je hrvatske glazbene velikane koji su bili članovi Akademije, poput Ivana Zajca, Jakova Gotovca, Josipa Hatzea, Borisa Papandopula, Brune Bjelinskog, Stjepana Šuleka i Natka Devčića, te da HAZU čuva Guarnerijevu violinu King, koju je svjetski poznati violinist Zlatko Baloković darovao hrvatskome narodu i koja je najvredniji glazbeni instrument u Hrvatskoj, uz orgulje zagrebačke katedrale.

"Danas kada dolazi do urušavanja sustava vrijednosti imamo mlade ljude koji svojim talentom i marljivošću pokazuju da postoji jedan drugi svijet gdje se cijeni rad, talent i odgovornost, što je važna poruka. Nagrađeni trebaju biti simbol i primjer kao oni koji osiguravaju budućnost nacije", istaknuo je predsjednik HAZU.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) Jadranka Žarković-Pečenković podsjetila je da se Oskarima znanja već 13 godina nagrađuju najuspješniji i najizvrsniji učenici i zahvalila predsjedniku Hrvatske zajednice županija šibensko-kninskom županu Goranu Pauku za pomoć koju je ta zajednica i ove godine pružila u realizaciji nagrade "Oskar znanja" 

"Kultura i umjetnost daju pečat našoj zemlji. Vi pomičete granice društva na drukčiji način i dajete nemjerljiv doprinos našoj državi. Od vas mladih možemo puno naučiti. Svako ulaganje u vas je ulaganje u bolju i sretniju budućnost", rekao je Pauk.

Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin prenio je pozdrave ministrice Blaženke Divjak te podsjetio da od antičkih vremena umjetnost ima važnu ulogu u sustavu odgoja i obrazovanja.


Rad i trud se isplate

Nakon što su svi nagrađeni primili priznanja, posebno su nagrađeni učenici - višestruki prvaci - Erin Bjelinski iz Glazbene škole "Pavao Markovac" u Zagrebu pod mentorstvom profesorice Alme Ceraj, Marko Antolković iz Glazbene škole "Albert Štriga" iz Križevaca pod mentorstvom profesorice Antonije Dunjko, Tomislav Popec, također iz križevačke glazbene škole pod mentorstvom profesora Igora Hudeljnjaka i Vice Zirduma, te Ivan Jambrek iz iste glazbene škole, pod mentorstvom profesora Igora Hudeljnjaka i Nikole Mahlina. 

U ime svih nagrađenih zahvalio je Marko Antolković rekavši kako je "u današnjem svijetu izuzetno teško istaknuti sebe i svoj talent, znanje i ljubav prema onome što radimo". Istaknuo je kako svi okupljeni učenici i profesori dokazuju da se rad i trud isplati te zahvalio AZOO-u i njegovoj ravnateljici što prepoznaju taj rad i trud.

"Dobiti Oskar znanja svima nam puno znači, a naziv nagrade upućuje na ono što bi trebala biti najveća vrijednost ovoga društva", zaključio je dvostruki prvak Antolković.   


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 12.3.2024. 12:57:24

Create Account