Otvoren 16. Festival jednakih mogućnosti

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 23.5.2017. 13:33:42
Otvoren 16. Festival jednakih mogućnosti

Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Na jedinstvenom uličnom 16. Festivalu jednakih mogućnosti (16. F=M) međunarodnoj manifestaciji urbane kulture nastupit će preko 900 izvođača koji će prikazali stvaralačke mogućnosti i osoba s invaliditetom, najavio je u utorak organizator na otvorenju festivala.


Društvo tjelesnih invalida već šesnaestu godinu za redom organizira festival na kojemu izvođači mogu predstaviti stvaralačke mogućnosti šireći poruku da i osobe s invaliditetom trebaju uživati jednaka prava i obveze poput ostalih građana. Organizaciju festivala pomaže 20 stručnjaka i 180 ciljanih volontera - studenata s petnaestak zagrebačkih fakulteta.

Na Jelačićevom trgu će kroz trodnevni program oko 600 osoba s invaliditetom koje s drugim umjetnicima nastupaju u glazbeno-scenskom i likovnom programu, edukacijsko-rekreacijskim i sportskim igrama prikazati što sve mogu dati svome gradu, rečeno je na otvorenju festivala.

Pod sloganom "Preko upoznavanja do boljeg razumijevanja" počela je "Igra mobilnosti" u kojoj će se građani moći okušati svladavati zapreke u invalidskim kolicima i orijentirati se u prostoru pomoću bijelog štapa.

Preko 60 umjetnika s invaliditetom iz zemlje i inozemstva izložit će svoje radove, a osim glazbeno-scenskog programa osmišljen je i sportski koji je sastavljen od turnirskih natjecanja sportaša s invaliditetom iz Slovenije i Hrvatske u sjedećoj odbojci, floorball-u te u uličnoj košarci i boćanju u invalidskim kolicima.


Predsjednik Društva tjelesnih invalida i organizator festivala Milan Ožegović je izrazio zadovoljstvo što se festival održava 16. put kazavši da festival ne može promijeniti svijet, ali može svijest ljudi i to na najbolji mogući način prikazujući umjeće osoba s invaliditetom.

"Osobe s invaliditetom će pokazati svoje kreativne sposobnosti kako bi građani vidjeli njihove kvalitete i kako bi rame uz rame razvijali svoju zajednicu i poboljšavali kvalitetu života", rekao je.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević je rekao kako će EU komisija uvijek podupirati jednake mogućnosti jer se to, među ostalim, odražava i u njihovom sloganu "Zajedno u razlikama". Zahvalio se volonterima i pozvao da se uključe u Europske volonterske snage solidarnosti.


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je istaknuo da mu je veliko priznanje, ali i obveza biti član brojnih udruga za osobe s invaliditetom. Natjecateljima je poželio da uživaju, vesele se, sklope nova prijateljstva i iz Zagreba ponesu najljepše uspomene.

Festival kojim osobe s invaliditetom aktivno pridonose kulturnoj i turističkoj ponudi grada Zagreba podržali su brojni poznati umjetnici, osobe iz javnog i kulturnog života.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.2.2021. 13:19:44

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account