Otvoreni 13. "Dani kršćanske kulture"

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 1.4.2017. 22:13:54
Otvoreni 13. "Dani kršćanske kulture"

Foto: HINA / Mario STRMOTIĆ / ml

Međunarodna manifestacija "Dani kršćanske kulture, koja se u organizaciji nakladniče kuće Verbum održava 13. godinu za redom, otvorena je u subotu u splitskoj palači Milesi, a do 11. travnja održavat će se u Splitu, Šibeniku i Dubrovniku.


Upriličit će se 70 programskih sadržaja - koncerata, izložbi, tribina, predstava, predstavljanja knjiga, projekcija filmova - na kojima će sudjelovati oko tisuću  ljudi.

Otvarajući "Dane kršćanske kulture", nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić je istaknuo da nam ta manifestacija pomaže izdignuti se iznad vremenitog i prolaznog.

"Svima nam je potrebno višestruko obraćenje u duhu kršćanske kulture; prije svega moralno obraćenje, razlikovanje dobra i zla; religiozno obraćenje, od mržnje prema ljubavi; intelektualno, napuštanje laži i traženje istine", poručio je Barišić.

Istaknuo je da je Crkva od samih početaka poticala razvoj znanosti, umjetnosti i kulture.

"Europska i naša kulturna i duhovna baština nosi u sebi snažan pečat kršćanstva, što svjedoči naša umjetnost, arhitektura, književnost i glazba. Odatle i svijest nas vjernika o potrebi očuvanja te baštine za buduće naraštaje. Ne samo očuvanje, već je nužno novo prožimanja kulture društva i kulture evanđelja", istaknuo je nadbiskup Barišić.

Po njegovim riječima, primjetno je kako više vodimo brigu o čuvanju kršćanske kulturne baštine, a manje ulažemo truda u oblikovanje suvremene kulture u svijetlu evanđelja. Istaknuo je da Crkva nastoji graditi plodan odnos sa svijetom kulture i umjetnosti kako bi njome stvorila jedan most prema religioznom iskustvu i u ljudima čuvala osjećaj za plemenito i dobro, lijepo i uzvišeno.

"Naše neprocjenjivo kulturno blago velikim djelom ostaje nepoznato i nedostupno široj vjerničkoj i građanskoj javnosti, kao i tolikim koji nas izvana u sve većem broju posjećuju. Nadamo se da će naše kulturno blago, koje je prožeto kršćanskim nadahnućem, uskoro biti još dostupnije široj javnosti, hrvatskoj i svjetskoj, u novim prostorima muzeja sakralne umjetnosti", istaknuo je Barišić.


Katolička crkva i  Akademija najveći čuvar identiteta

13. "Dani kršćanske kulture održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović koja je u pisanoj prigodnoj riječi, koja je pročitana na otvaranju, istaknula kako zbog već dogovorenih obveza nije bila mogućnosti odazvati se pozivu organizatora da nazoči na svečanosti otvaranja te manifestacije.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti u umjetnosti (HAZU) Zvonko Kusić je istaknuo kako kako je "uz Katoličku crkvu, Akademija najveći čuvar identiteta."

"Kada je Strossmayer osnovao Akademiju tada je postavio dva postulata - znanost i obrazovanje su važni za poziciju naroda a čuvanje identiteta je povjereno kulturi i u umjetnosti. Dakle, kultura i umjetnost je onaj element koji će sačuvati naš identitet", rekao je Kusić.

Istaknuvši kako danas živimo u kulturi spektakla, estrade i poremećenih vrijednosti, Kusić je poručio kako je poruka koja se šalje održavanjem "Kršćanskih dana kulture" danas, kako se izrazio, "važnija nego ikada."

"U današnjem svijetu nerazumijevanja i nesnalaženja, gdje se često pitamo što da radimo, manifestacija 'Dani kršćanske kulture' jedno je od mjesta gdje se šalje važna poruka što svi trebamo raditi, njegovati i isticati", poručio je Kusić. Pri tomu je istaknuo da su "Dani kršćanske kulture," koji su svoje održavanje osim Splita proširili na Šibenik i Dubrovnik, važni za cijelu naciju.

"Ova manifestacija pokazuje kako ne postoji samo onaj svijet u koji virimo kroz medije, nego da postoji jedna druga kultura i jedna druga Hrvatska", istaknuo je akademik Kusić na svečanosti otvaranja  "Dana kršćanske kulture."

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja je rekao kako je kršćanstvo u temeljima hrvatskog naroda što je prepoznato diljem svijeta. Podsjetio je kako je papa Franjo nedavno prilikom obilježavanja 60. obljetnice Rimskih ugovora, čelnicima zemalja članica Europske unije poručio kao je "kršćanstvo važno za Europsku uniju."

Ravnatelj 13. "Dana kršćanske kulture" Miro Radalj je istaknuo kako vjeruje da će ova manifestacija ispuniti očekivanja ljubitelja kršćanske kulture.

 

(Hina)


Create Account