Povratak drvenoj igrački je povratak toplini i ljepoti

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.5.2020. 15:20:41
Povratak drvenoj igrački je povratak toplini i ljepoti

Foto: Muzej Prigorja

Nastavno na prošlotjednu najavu izložbe Zbirka, a ne zbrka Muzeja Prigorja, Dječje igračke iz ostavštine Tihomila Stahuljaka, objavljujemo tekst Vlatke Filipčić Maligec: Povratak drvenoj igrački je povratak toplini i ljepoti.Tema igračaka, starih i suvremenih gotovo se idealno uklapa u ovo tranzicijsko razdoblje #ostanimoodgovorni, jer djetinjstvo u najvećoj mjeri izaziva toliko potrebne pozitivne emocije. Posebno bi nas radovalo da uspijemo prikupiti dosad nepoznate podatke o vidovečkoj zadruzi za proizvodnju drvenih igračaka, koje su 2009. godine uvrštene na UNESCO-v Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, istina, kao - zagorske… No, upravo to je prilika da se i Prigorje stavi u kontekst! - Tomislav Mrvičić, Muzej Prigorja.


Vlatka Filipčić Maligec: Povratak drvenoj igrački je povratak toplini i ljepoti


Iako su u zbirci igračaka profesora Stahuljaka svoje mjesto našle i igračke proizvedene u Vidovcu, kao i one proizvedene u Kini, posebno su ga zanimali naši proizvođači. Osobito je cijenio Adonisa Bazinu koji je imao mali izložbeno-prodajni prostor u Oktogonu. U Adonis proizvodu prodavale su se drvene dječje igračke koje je sam proizvodio, ali i drugih proizvođača. 

Bazina je svojim igračkama opskrbljivao dječje vrtiće na području cijele tadašnje države. Izrađivao je slagalice voća i životinja, robote, geometrijske likove za slaganje, udaraljke, ljude različitih rasa i zanimanja. U prodavaonici je postojala i knjiga dojmova, u koju je netko upisao: Povratak drvenoj igrački je povratak toplini i ljepoti. Knjiga dojmova sadrži zapise iz 1982. i 1983. godine na dva pisma i četiri jezika, a jedan je posjetitelj ocijenio da se radi o najljepšem i najtoplijem kutku u Zagrebu. 

Da ga je profesor Stahuljak izuzetno cijenio pokazuje i lepeza Bazininih igračaka koje su našle svoje mjesto u zbirci poput zagrebačka uspinjača u dvije veličine, ljudi različitih rasa i zanimanja, zagrebački tramvaj, slagalica Gornjeg grada.


Vezane vijesti
Ažurirano: 9.4.2021. 10:52:59

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account