PRIGORCI ILI ZAGORCI, nastavak najave buduće izložbe u Muzeju Prigorja Zbirka, a ne zbrka.

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.6.2020. 11:45:49
PRIGORCI ILI ZAGORCI, nastavak najave buduće izložbe u Muzeju Prigorja Zbirka, a ne zbrka.

Foto: Muzej Prigorja

U sklopu serijava najave izložbe "Zbirka, a ne zbrka! Dječje igračke iz ostavštine Tihomila Stahuljaka", danas objavljujemo štiklec dr. sc. Žarke Vujić.

Zahvaljujući Tomislavu Mrčiću, glasnogovorniku Muzeja Prigorja, danas objavljujemo štiklec o izradi igračaka dr. sc. Žarke Vujić, profesorice s Filozofskog fakulteta.

PRIGORCI ILI ZAGORCI?

Vidjeli smo da je podsjećanje na muzejska vidovečka kola s volovima i  tamošnju Zadrugu za proizvodnju igračaka izazvalo interes među ljubiteljima prigorske baštine. Zato smo u susret izložbi igračaka "Zbirka, a ne zbrka!" povjesničara umjetnosti i kolekcionara Tihomila Stahuljaka posegnuli u njegove rukopise i pronašli crticu o proizvodnji igračaka i u prigorskoj Planini (koja se tek 1991. razdvojila na Planinu Gornju i Donju):


"Kad sam prije više godina tim selom pješačio od kuće do kuće da se na vlastite oči uvjerim kakve u njima stanovnici još uvijek izvode (čitaj: izrađuju) igračke, ali ne više za Zagreb, šaleći zapitkivao sam ih: „U Zagreb vi više ne donosite igračke koje još uvijek proizvodite, ali ih nosite na prodaju u Mariju Bistricu. Pa jeste li vi kao takvi izdajnici Zagreba, a vjernici još uvijek Mariji Bistrici? Jeste Prigorci ili ste Zagorci? Dobro me shvaćajući, a nimalo mojim pitanjem uvrijeđeni odgovarali su mi ti ljudi sa hrpta Medvednice: Prigorci više nismo, jer Zagreba iz sela više ne vidimo a Bistricu vidimo, pa smo zato i Zagorci!“


Kako Planina nije uopće zabilježena u literaturi kao mjesto proizvodnje tradicijskih igračaka , molimo sve koji imaju neka saznanja o tome, a moguće i sačuvane igračke tamo načinjene da nam to dojave u Muzej Prigorja (jagoda.vm@muzejprigorja.hr)


 Hrvatski školski muzej (predavanje prof. Stahuljaka studentima Muzeologije FFZg: snimio Fredi Fijačko)



Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account