PRIGORCI ILI ZAGORCI, nastavak najave buduće izložbe u Muzeju Prigorja Zbirka, a ne zbrka.

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.6.2020. 11:45:49
PRIGORCI ILI ZAGORCI, nastavak najave buduće izložbe u Muzeju Prigorja Zbirka, a ne zbrka.

Foto: Muzej Prigorja

U sklopu serijava najave izložbe "Zbirka, a ne zbrka! Dječje igračke iz ostavštine Tihomila Stahuljaka", danas objavljujemo štiklec dr. sc. Žarke Vujić.

Zahvaljujući Tomislavu Mrčiću, glasnogovorniku Muzeja Prigorja, danas objavljujemo štiklec o izradi igračaka dr. sc. Žarke Vujić, profesorice s Filozofskog fakulteta.

PRIGORCI ILI ZAGORCI?

Vidjeli smo da je podsjećanje na muzejska vidovečka kola s volovima i  tamošnju Zadrugu za proizvodnju igračaka izazvalo interes među ljubiteljima prigorske baštine. Zato smo u susret izložbi igračaka "Zbirka, a ne zbrka!" povjesničara umjetnosti i kolekcionara Tihomila Stahuljaka posegnuli u njegove rukopise i pronašli crticu o proizvodnji igračaka i u prigorskoj Planini (koja se tek 1991. razdvojila na Planinu Gornju i Donju):


"Kad sam prije više godina tim selom pješačio od kuće do kuće da se na vlastite oči uvjerim kakve u njima stanovnici još uvijek izvode (čitaj: izrađuju) igračke, ali ne više za Zagreb, šaleći zapitkivao sam ih: „U Zagreb vi više ne donosite igračke koje još uvijek proizvodite, ali ih nosite na prodaju u Mariju Bistricu. Pa jeste li vi kao takvi izdajnici Zagreba, a vjernici još uvijek Mariji Bistrici? Jeste Prigorci ili ste Zagorci? Dobro me shvaćajući, a nimalo mojim pitanjem uvrijeđeni odgovarali su mi ti ljudi sa hrpta Medvednice: Prigorci više nismo, jer Zagreba iz sela više ne vidimo a Bistricu vidimo, pa smo zato i Zagorci!“


Kako Planina nije uopće zabilježena u literaturi kao mjesto proizvodnje tradicijskih igračaka , molimo sve koji imaju neka saznanja o tome, a moguće i sačuvane igračke tamo načinjene da nam to dojave u Muzej Prigorja (jagoda.vm@muzejprigorja.hr)


 Hrvatski školski muzej (predavanje prof. Stahuljaka studentima Muzeologije FFZg: snimio Fredi Fijačko)Vezane vijesti
Ažurirano: 9.4.2021. 10:52:59

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account