Prvi hrvatski digitalni muzej suvremene umjetnosti

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 3.3.2017. 18:28:49
Prvi hrvatski digitalni muzej suvremene umjetnosti

Foto: HINA/Hrvatski Telekom/ es

Tvrtka Hrvatski Telekom i Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu ove godine obilježavaju deset godina suradnje na nagradi "HT nagrada – MSU Zagreb", a kao kruna dosadašnje suradnje najavljen je u petak u MSU-u prvi digitalni muzej suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, dostupan na domeni artt.hr, koji objedinjuje najbolje radove autora natječajnih izložbi od prve izložbe do danas.


Novu razinu suradnje uvodno je na konferenciji za novinare u MSU-u najavila ravnateljica muzeja Snježana Pintarić. Istaknula je kako je nagrada "HT nagrada – MSU Zagreb" jedan od najuspješnijih primjera suradnji korporativnog i kulturnog sektora u Hrvatskoj, u sklopu koje je dosad prijavljeno više od 2300, a izloženo 335 radova.

Ta suradnja dala je velik doprinos razvoju hrvatske umjetničke scene ali je i pokazala da se kultura može promišljati u zajedništvu s gospodarstvom na jedan novi i vrlo produktivan način; umjetnicima je pružena nužno potrebna potpora i poticaj za rad, a šira kulturna javnost dobila je uvid u recentnu umjetničku produkciju, ocijenila je.

"Deset godina doista je prohujalo. No, bez potpore T-HT-a i ovakvog partnerskog dogovora, tih deset sjajnih i fantastičnih izložbi koje priređujemo od 2007. do danas, ne bi bilo", napomenula je Pintarić.

"Kako tri pobjednička rada ulaze u stalni fundus MSU-a, s jubilarnom 10. nagradom bit će ukupno 30 nagrađenih i otkupljenih radova koji će sačinjavati doista respektabilnu zbirku 'HT MSU', koja je dio našeg muzejskog fundusa", poručila je.

Predstavljanju digitalnog muzeja nazočila je i pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo.

Istaknula je da je deset godina kontinuiranog rada prilika da se podvuče crta i rezimira relevantnost toga projekta u hrvatskoj umjetnosti i kulturi, te čestitala partnerima na uspješnom kontinuiranom vođenju projekta kojim se sustavno stimulira hrvatska umjetnička produkcija, a koji bi "mogao biti amblematski za potencijalne sve suradnje takve vrste".

"Riječ je o vrijednom modelu međusektorske suradnje koji je uvelike obilježio hrvatsku suvremenu umjetnost i stvorio okvir za mapiranje najnovijih i kreativnih kulturnih i umjetničkih sadržaja", ocijenila je Hraste Sočo.

Digitalni muzej na jednom mjestu objedinjuje najbolje radove autora suvremene umjetnosti prijavljenih na natječaj "HT nagrada – MSU Zagreb", a ujedno je i uvod u ovogodišnju izložbu "Remek digitalno", koja se otvara 10. ožujka u MSU-u, čija je tema digitalizirano društvo.

Autor artt.hr digitalnog muzeja i vizualnog identiteta HT nagrade ugledni je hrvatski dizajner vizualnih komunikacija Juri Armanda.

Armanda je istaknuo kako ta internetska platforma nadilazi samu nagradu jer, osim što se koristi kao jedan od alata izložbe i novi promidžbeni kanal, ona donosi arhivu i presjek hrvatske suvremene umjetnosti u posljednjih desetak godina.

"Time je stvoren jedan 'mikrosajt' svih umjetnika koji su sudjelovali na izložbama. No, ono što je najvažnije je da tu promatramo umjetnike u kontekstu njihovih deset godina razvoja i pritom dajemo informacije o poetikama i temama koje ih u tome razdoblju okupiraju, kako individualno tako i u kontekstu hrvatske suvremene umjetnosti", istaknuo je.

Dosad je digitalizirano ukupno 350 radova a predstavljenih je umjetnika 209. "Time su i djela i njihovi autori dobili 'hommage' za neki novi život", poručio je Armanda.

HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost najveća je i ujedno jedna od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj. Izložba odabranih radova tijekom proteklih se deset godina profilirala u reprezentativan i relevantan pregled situacije na domaćoj likovnoj sceni. 

Izborom od tridesetak do četrdesetak radova ravnopravno su se na izložbama u zagrebačkom MSU-u prezentirali i nagrađivali umjetnici svih generacija s radovima u različitim medijima. 


Član Uprave HT-a i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Boris Drilo istaknuo je kako je ta tvrtka u proteklih deset godina u stvaranje i jačanje hrvatske umjetničke i kulturne scene uložila više od 30 milijuna kuna, od čega u projekt "HT nagrada – MSU Zagreb" više od 12,5 milijuna kuna.

"Suradnja tvrtke HT i MSU-a traje deset godina, a da bi nešto toliko dugo trajalo, moraju zaista postojati dobri i čvrsti razlozi", kazao je Drilo. 

Jedna stvar koja je zajednička HT-u i MSU-u je komunikacija: "Mi spajamo ljude i stvari preko naših mreža, jer i ono što umjetnost radi isto je komunikacija", napomenuo je.

Kao predvodnik digitalizacije u Hrvatskoj, tvrtka HT smatrala je logičnim suradnju s MSU-om nadograditi objedinjavanjem digitalizacije i kulture kroz projekt koji je prvi takve vrste u Hrvatskoj a kojim će se suvremena domaća umjetnost učiniti još dostupnijom još većem broju ljudi, kazao je.

Ove godine, izložba natječajnih radova održava se u MSU-u od 10. ožujka do 9. travnja, a od 243 rada pristigla na natječaj za HT nagradu za hrvatsku suvremenu umjetnost, što je rekordan broj prijava u posljednjih pet godina, međunarodno stručno povjerenstvo u sastavu Snježana Pintarić kao predsjednica, te kao članovi Nataša Ivančević (MSU Zagreb), Katrin Bucher Trantow (Kunsthaus Graz), Rainald Schumacher (Office for Art Berlin) i Ivan Posavec (fotograf), izabralo je radove 26 umjetnika koji će biti predstavljeni uz troje pozvanih umjetnika.


(Hina)


Create Account