Sisački mamut prvi put pred javnošću

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 18.4.2017. 17:16:36
Sisački mamut prvi put pred javnošću

Foto: EPA/PEROT MUSEUM / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY / NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Stručnjaci sisačkog Gradskog muzeja pripremaju paleontološku izložbu na kojoj će prvi put javnosti biti prikazani ostaci mamuta iz diluvijalnog razdoblja, a bit će izloženo 17 eksponata iz prapovijesne zbirke, kljove i drugi zubi te kosti mamuta, koji su na širem sisačkom području živjeli prije 12 do 120 tisuća godina.


Budući da sisački muzej nema paleontologa, autor izložbe "Sisački mamut" arheolog Mario Cavrić, koji je to područje obradio u svom stručnom studijskom radu, u pripremama je konzultirao stručnjake iz Zagreba. Brojnost osteoloških ostataka mamuta, rekao je na konferenciji za novinare, uvjetovana je specifičnim geomorfološkim i klimatskim uvjetima.

Izložba, koja će biti otvorena u četvrtak, 20. travnja, bit će popraćena edukativno kreativnim radionicama koje će se održavati srijedom do kraja svibnja, dok će stručno predavanje o vunastom mamutu 4. svibnja održati članica HAZU-a Jadranka Mauch Lenardić.

U projekt "Sisački mamut" uključili su se sisačka Narodna knjižnica i čitaonica, te Dom kulture "Kristalna kocka vedrine", koji su za najmlađe pripremili igraonice, pričaonice i projekcije filmova s temom mamuta i kazališnu predstavu "Sisačke mamutarije" u režiji Silvija Vadle, koja će premijeru imati 22. travnja u sisačkoj pješačkoj zoni.


(Hina)


Create Account