Svibanj u znaku međunarodnih suradnji u ZPC-u

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 3.5.2017. 8:36:12
Svibanj u znaku međunarodnih suradnji u ZPC-u

Foto: Screenshot

Zagrebački plesni centar (ZPC) ugostit će u svibnju u svojim prostorima u Ilici 10 nekoliko predstava renomiranih inozemnih plesnih umjetnika, dvije plesne priče plesne platforme Sead Bodhi Project Eksperimentalne akademije za ples iz Salzburga, te "Solo 2016" slovenskog koreografa Milana Tomášika.


Kako se ističe u najavi, platforma za nova koreografska imena na međunarodnoj sceni suvremenog plesa, Sead Bodhi Project u Zagreb donosi dvije kratke plesne priče.

"Prva nas upoznaje s 'bodhi' stablom, čija je posebnost u tome što će mjesto na kojem je izniklo biti posljednje uništeno kada dođe kraj svijeta. To je stablo koje sanja o svom postojanju kroz plesnu umjetnost", stoji u najavi.

Slovenska koreografkinja Mala Kline i plesači Bodhi projecta istražuju potencijal stabla kao slike, grafikona i mjesta na kojem svijet sanja o sebi kao o biću. Razvija se iz trenutka u trenutak, iz tijela koje je samo po sebi stablo, s intervalima između tijela koja su kao stabla.

Kline je osim koreografije osmislila i koncept predstave, dok je za glazbu zadužen Gašper Piano, a dizajner rasvjete i asistent projekta je Barnaby Booth.


Druga plesna predstava Bodhi projecta, "Ubuntu", usko je povezana s dizajnom rasvjete i glazbom. Ime predstave znači "ja sam zbog toga što smo mi", a temelji se na filozofiji iz regije Južne Afrike te se često prevodi kao "humanost prema drugima".

U predstavi plesači gledaju na svoje živote samo na trenutak te pokušavaju prikriti trenutke u sjećanjima i gledati na njih iznova, kao da gledaju foto album nečijeg života. Pokreti su glatki, senzualni i prisni, a solisti i grupe neodvojivo izmjenjuju svjetlo i tamu.

Koreografkinja Sita Ostheimer, koja je ujedno dizajnirala i svjetlo predstave, posebnu pozornost posvetila je kvaliteti i ritmu plesnih materijala jer oni prenose ubuntu značenje, a glazbu potpisuje Adrien Casalis.


Obje predstave izvodi ista skupina plesača koju čine Camilla Teixeira Oliveira, Dimitri Christos Kalaitzidis, Juliette Valerio, Michele Ferrer, Simon Kriisin i László Takács.

Gostovanje je dio programa Austrijsko-hrvatske kulturne godine a ostvareno je u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom.


Još jedna predstava koja će obogatiti svibanjski program u ZPC-u je "Solo 2016" slovenskog koreografa Milana Tomášika, u programu 20. svibnja u crnoj dvorani ZPC-a.

"Osobna, a ujedno i univerzalna procjena plesača koji, kroz niz različitih emocionalnih stanja, govori o svijetu izvan crne kutije, 'Solo 2016' priča je o intimnosti, tuzi, povjerenju, nadi, ljepoti i užasu".

Kretanje plesača je nit spajanja i povezivanja prošlosti i budućnosti sa sadašnjim trenutkom, u kojem se sve mijenja, a tijelo stalno prolazi kroz prostor i vrijeme sa i bez sile koja nasilno provaljuje u naš intimni prostor.

Predstavu su dodatno osnažili dramaturgija Andreje Kopač, dizajn rasvjete i tehnička podrška Luke Curka, kostimi i scenografija Jasne Vastl te asistencija za koreografiju Špele Vodeb.

Sve informacije o programu i ulaznicama dostupne su na poveznici www.zagrebackiplesnicentar.hr.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 18.10.2019. 23:40:58

Create Account