ZgKUL: 600 kulturnih programa tijekom ljeta u Zagrebu

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 15.6.2017. 10:38:30
ZgKUL: 600 kulturnih programa tijekom ljeta u Zagrebu

Foto: zagreb.hr

Zagrebačko kulturno ljeto - ZgKUL, zahvaljujući kojemu je Zagreb sve atraktivnija destinacija i tijekom ljetnih mjeseci, ove će godine ponuditi oko 2500 izvođača i 600 programa na najljepšim zagrebačkim otvorenim i zatvorenim pozornicama.


Zagrepčani i njegovi sve brojniji gosti moći će, počevši od 21. lipnja kada na Trgu kralja Tomislava nastupaju Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, popratiti petnaestak festivala koji se održavaju u gradu, niz kazališnih predstava, filmskih projekcija, izložbi, koncerata.

Pod motom "Budi kul - budi u Zagrebu" Zagrebačko kulturno ljeto organizira Grad Zagreb s Turističkom zajednicom i nizom partnera.

"Teško je osvojiti vrh, a još ga je teže obraniti, ove godine branimo titulu najljepšeg adventa i top destinacije u Europi i zato moramo stalno podizati letvicu, što radimo sa ZgKUL", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare.

Direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld podsjetila je kako Grad Zagreb niže brojne turističke nagrade, a "kulturna događanja tijekom cijele godine, osobito ona ljeti, zasigurno doprinose tome".

"Zagreb je u proteklih šest godina uistinu postao središte kulturnog turizma Hrvatske i ovog dijela Europe", dodala je.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić istaknuo je kako Zagreb ove godine, s više od 600 različitih kulturnih programa i brojnim sudionicima, planira nadmašiti prošlogodišnji rekord kada je imao više od 250 tisuća posjetitelja.

Ravnatelj Programa Hrvatske radiotelevizije Renato Kunić najavio je kako će se koncert kojim se otvara manifestacija, prenositi izravno na prvom programu HTV-a, a ostala glazbena događanja na Radiju Sljeme. "HRT angažira za projekt 300 djelatnika, od kojih je 200 glazbenika", napomenuo je.


Glazbeni program od klasike do rocka

Glazbeni program Zagreb Classic, open-air festival orkestara na Trg kralja Tomislava dovodi, među ostalim, Tamburaški orkestar te Jazz okrestar HRT-a, a za Dan državnosti, 25. lipnja, operu "Ero s onoga svijeta" u izvedbi zagrebačkog HNK.

Kao jedna od najvećih atrakcija najavljuje se izvedba novog projekta Gorana Bregovića "Tri pisma iz Sarajeva", svojevrsni violinski koncert skladan za klasičnu, klezmer i orijentalnu violinu uz pratnju Zagrebačke filharmonije i Orkestra za svadbe i sahrane, koji je prije godinu dana bio praizveden u Parizu.

Bregović je putem video-linka na konferenciji poručio kako se veseli koncertu u Zagrebu, osobito zato što nastupa s programom koji mu je, ustvrdio je, važnije izvoditi na ovim prostorima nego bilo gdje drugdje u svijetu.

U sklopu Zagreb Classica 30. lipnja nastupa Orkestar mladih iz San Josea (SAD), a 1. srpnja obilježava se 25. obljetnica emisije Opera Box HRT-a kada će se izvesti program "Opera pod zvijezdama".

Dan kasnije na programu je "Carmina Burana" u izvedbi Simfonijskog puhačkog orkestra Oružanih snaga RH, zbora Ivan Goran Kovačić i Zagrebačkih dječaka, dok će 4. srpnja koncert imati Zagrebačka filharmonija i Roby Lakatos, tzv. romski kralj violine.


Gradsko kazalište Komedija za 6. srpnja priprema program "Komedija gala!".

Ljetna pozornica Bundek tijekom srpnja će ugostiti operetu "Vesela udovica", Koncert za Teslu, hommage Žige i Bandista Zvonku Špišiću, a ondje će nastupiti i Jazz orkestar HRT-a, JM Jazz World Orchestra, Mariachi Los Caballeros, The Southland s večeri gospela, Kvartet Maskara s večeri fada.

Na zagrebačkim ulicama i trgovima 21. lipnja će se obilježiti Svjetski dan glazbe, a niz koncerata održat će se od 13. srpnja u sklopu programa "Orgulje u crkvi sv. Marka".

Najatraktivnije ovoljetno glazbeno događanje, koje u Zagreb privlači veliki broj turista, je 12. INmusic festival, u sklopu kojeg će od 19. do 21. lipnja na Jarunu nastupiti, među ostalima, Kings of Leon, Arcade Fire, Kasabian, Flogging Molly.

Medvedgradske glazbene večeri donose koncerte Bambi Molestersa (12. srpnja), Amire Medunjanin (13. srpnja) i Kriesa (14. srpnja), a u okruženju prirode nedjeljama će se održavati koncerti i u Paviljonu jeka u Maksimiru.

Od 26. do 30. srpnja park Ribnjak će biti mjesto Crossover Festivala, koji odaje počast miješanju i izvođenju različitih glazbenih stilova.

Manifestacija "Ljeto u MSU", koja spaja performanse, koncerte, izložbe i filmske projekcije, na krov Muzeja suvremene umjetnosti do polovice srpnja dovodi riječku grupu Jonathan, osječkog repera Kanđiju u pratni Golih žena, crnogorskog kantautora Ramba Amadeusa te zagrebačke bendove Detour i Vatra.

Glazbeni program od 27. lipnja do 9. srpnja donosi i Večeri na Griču u atriju Galerije Klovićevi dvori, u okviru kojih će nastupiti Capella Cracoviensis iz Poljske, Karlheinz Miklin sekstet iz Austrije, Zagrebački solisti, Oakland University Chorale iz SAD-a i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić te Tomislav Mužek&Trio.


ZgKUL su i filmovi, izložbe, kazalište

Klupska kazališno-glazbena scena Amadeo u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju donosi Male noćne razgovore s Milanom Vuković Runjić, koja će ugostiti Željku Čorak, Igora Zidića, Mani Gotovac, Anju Šovagović, Mariju Sekelez, Seadetu Midžić i Gabi Novak.

Amadeo priprema u povodu 80. godišnjice rođenja Toma Gotovaca program "Živjeti art", u okviru kojega će se prikazivati njegovi filmovi, a ista scena organizira i niz koncerata.

Uz bogati popratni program, promocije knjiga i izložbe od 1. srpnja se održava šesti Festival Miroslav Krleža, posvećen putovanju kroz vrijeme i prostor iscrtan Aretejem i drugim Krležinim likovima na temu "Vječni apatridi: ljubav i politika".

Histrionsko ljeto na Opatovinu ponovno dovodi komedije, od 5. srpnja do 2. rujna, a kao glavna je najavljena "Kći Lotršćaka" Marije Jurić Zagorke koja prepričava legendu o postanku Zagreba.

Muzej za umjetnost i obrt će od 28. lipnja do 2. kolovoza ugostiti Ljetne noći Teatra Exit, koji nudi četrdesetak izvedbi, među ostalim, predstava "Njuške", "Ja, tata!", "Sutra ni(je) novi dan", "Balon", "Kako misliš mene nema?!", "SHAKEspaere na EXit", "Münchhausen", "Pluća", "Taksimetar".

Dani Nikole Tesle obilježit će se 10. i 11. srpnja u Gradskom dramskom kazalištu Gavella s predstavom "Tesla anonimus", nastalom prema konceptu Filipa Šovagovića.

Na Ljetnoj pozornici Tuškanac održat će se Dani hrvatskog filma, Fantastic Film Festival, Ciklus europskog filma, program Zagreb Film Festivala i Pula u Zagrebu, Tjedan novih dokumentarnih filmova Dokukina i filmova na temu glazbe te Tjedan mjuzikla i igranih filmova na temu glazbe i Supertoon film festival u Zagrebu.

Filmovi 'pod zvijezdama' prikazivat će se i u Ljetnom kinu Gradec.

Međunarodna smotra folklora održat će se od 19. do 23. srpnja na Trgu bana Josipa Jelačića, Gradecu, u Zagrebačkom plesnom centru i Etno Art galeriji, a sudionici će nastupiti i izvan Zagreba (Sveta Nedelja, Zaprešić, Vrbovec, Beltinci-Slovenija).

Poseban tematski program obuhvatit će etnografsku baštinu Banovine i Pounja, kao područja sa specifičnim načinima pjevanja i plesa, običaja te rukotvorstva, vrlo raznolikim i bogatim, a ujedno dosad premalo poznatim hrvatskoj javnosti.

Brojni zagrebački muzeji nastavljaju bogati izložbeni program i tijekom ljeta. Među ostalim, u Muzeju za umjetnost i obrt održava se izložba "Barokni sjaj Venecije", u Galeriji Klovićevi dvori "Strasna ljepota, izbor iz zbirke Dagmar Meneghello, a u Umjetničkom paviljonu izložba slika i skulptura "Šuma".


Zagrebačko kulturno ljeto - za svakoga ponešto

Art Park će drugu godinu zaredom ponuditi brojne umjetničke intervencije, filmske večeri, radionice, izložbe, koncerte i sportska popodneva, a od kraja svibnja svake subote već traju Zagrebački piknici u Maksimiru.

Upravo otvoreni festival Design District Zagreb do 18. lipnja u četvrti oko Martićeve predstavlja brojne kreativce s raznih područja i oživljava tu atraktivnu lokaciju.

Zanimljiva je i manifestacija "Biljke i svirke", koja od 29. lipnja do 2. srpnja iza glazbenog paviljona i Nazorovog spomenika na originalna način povezuje glazbu i prirodu.

Od polovice srpnja ponovno kreće kulturno-turistička manifestacija "Dvorišta" koja otkriva skrivena dvorišta i vrtove zagrebačkog Gornjeg grada, uz bogati muzički i umjetnički program te biranu enološku i gastronomsku ponudu.

Tijekom lipnja održavaju se i već tradicionalne Večeri Petrice Kerempuha, a cijeloga ljeta Zagrebački vremeplov, koji objedinjuje osam različitih događanja kojima se svakog vikenda dočaravaju običaje iz prošlosti Zagreba i njegove okolice, od kumica s Dolca do plesnih večeri na Zrinjevcu.

Nastavlja se i Ljeto na Štrosu - Strossmartre, koji donosi glazbeni program, likovne instalacije, nagradne igre, gastronomsku ponudu.

Posjetitelji će se moći zasladiti na Festivalu slastica Slatki gušti na Zrinjevcu, od 22. lipnja do 2. srpnja, uz radionice, edukacijske panele i večernje glazbene nastupe, dok će se svakog četvrtka tijekom kolovoza na Vranicanijevoj poljani, održati Mali piknik koji spaja koncept prirodne i lokalne hrane.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.4.2024. 10:39:18

Create Account