ZLATNE NITI OD SESVETA DO PRVOSTOLNICE

Autor: Mladi novinari
Objavljeno: 21.12.2017. 8:13:52
ZLATNE NITI OD SESVETA DO PRVOSTOLNICE

Foto:

Grad Zagreb svoj izlazak na povijesnu pozornicu zahvaljuje činjenici što je 1094. g. na jednom njegovom dijelu – Kaptolu, bila utemeljena biskupija - diocesis zagrabiensis.

Kako je Zagreb osvanuo kao sijelo biskupije, tako moramo biskupsku katedralnu crkvu smatrati onim spomenikom, koji će pratiti sav razvitak Zagreba, od osnutka biskupije do dana današnjega. Stolna  je crkva zagrebačka propatila sve jade, koji su našu domovinu Hrvatsku snašli: Tatari su je opustošili, tuđinski plaćenici rušili, Turci su je ugrožavali, požari i potresi su je uništavali, ali je nikako nisu uništiti mogliKaptol je povijest pisana u kamenu, ali Kaptol je i sadašnjost i – nadvremenost, stoljeća su tu radila na našem Kaptolu, stvarala se djela, kakva današnje vrijeme više ni ne može uraditi. Spomenici prošlosti, bili oni svjetovni ili crkveni, bili oni u javnoj upotrebi ili u privatnom vlasništvu, ostaju svetinja narodna, pa ako se koji tren i svijet sadašnjosti obrne protiv njih, to ne umanjuje njihovu vrijednost, jer oni stoje nad vremenom i izvan sadašnjeg vremena. Oni pripadaju svim sljedećim generacijama, koje će iza nas doći, oni su dokumenti prošlosti, koji imaju osvijetliti budućnost, koji imaju biti luč u tami sadašnjeg meteža…  (Povjesničar Gjuro Szabo, u knjizi Stari Zagreb, 1990. NZMH. Zagreb. str. 18.)

Učenici 4. razreda, likovna grupa, profesorice Sonja Batinić, Marta Vunak i knjižničarka Ruža Jozić, posjetili su zagrebačku katedralu i Riznicu katedrale krajem rujna ove godine, što je urodilo plodom: potaknulo je u nama želju za istraživanjem i proučavanjem literature o povezanosti zagrebačke Prvostolnice i sesvetskog kraja, osobito Kašine i Vugrovca, koji su u prošlosti bili nadaleko poznati po svojim rukotvorinama. Bila je to poznata veziljska ili štikarska škola umjetničkog crkvenog obrta u Vugrovcu, koju je na svom dvoru u Vugrovcu osnovao biskup Petar Petretić oko 1650. god, u kojoj su izrađena najljepša misna ruha kojima se zagrebačka katedrala ponosila stoljećima, kao i mnoge  crkve diljem Hrvatske. Najpoznatije djelo te škole je svileni vez za pokrov pod nazivom Božji grob, s oslikanim prizorima iz Starog i Novog zavjeta, iz 1659. godine, a danas se čuva u Riznici zagrebačke katedrale.                                                                                               

Rezultat našega rada od rujna do prosinca ove godine bogata je izložba u školskoj knjižnici, na kojoj smo predstavili povijest zagrebačke katedrale kroz stoljeća, njezine znamenite biskupe i nadbiskupe i ostale zanimljivosti vezane uz katedralu, na dvadesetak plakata, kao i likovne radove naših učenika koji su oslikali motive s pročelja katedrale. Otvaranju naše izložbe, uz ravnatelja Škole, profesore i učenike likovne grupe, nazočio je i katedralni svećenik Anđelko Katanec, koji nas je u rujnu ugostio u katedrali, sa sestrom Linom Plukavec, kustosicom  katedralne Riznice, a ona će nas posjetiti u lipnju 2018., kada ćemo postaviti još bogatiju izložbu, s više učeničkih radova, uz Dan grada Zagreba.

                                                                               Ruža Jozić, knjižničarka Gimnazije Sesvete


Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account