Drama u Gimnaziji Sesvete

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.4.2019. 14:19:51
Drama u Gimnaziji Sesvete

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Gimnazija Sesvete postaje jedno od vodećih srednjoškolskih ustanova u Hrvatskoj u domeni dramskoga odgoja učenika.Dramski odgoj ušao je na velika vrata u sesvetsku gimnaziju, on više nije novost, za njega se sada zna na sve strane i to ponajviše zahvaljujući profesorici hrvatskog jezika i dramskog odgoja Željki Župan Vuksan, koja je uz potporu ravnatelja i uvela dramski odgoj u školski program. Upravo je ravnatelj gimnazije Slavko Ivanković pozdravljajući u petak popodne u školskoj auli sudionike dramskih radionica, govorio o genezi uvođenja i rada dramskog odgoja kao školskog predmeta i to među prvima u Hrvatskoj.


Stoga je bilo i logično da se sada i drugima malo više pomogne upravo oko dramske aktivnosti u školama i udrugama koje njeguju taj vid svojih aktivnosti, pa je tako proveden projekt dramsko-pedagoških radionica za nastavnike, voditelje i polaznike dramskih skupina, uz voditeljicu projekta Drama u Sesvetama: prof. Željku Župan Vuksan.


Radionice su bile namijenjene u jednom dijelu nastavnicima i voditeljima dramskih skupina, a u drugom dijelu učenicima odnosno starijim polaznicima, a vodili su ih iskusni dramski pedagozi odnosno glumci. Nikolina Marinić, dramska pedagoginja vodila je radionicu vodila je radionicu:  Improvizacijske vježbe u nastavi.


Maša Rimac Jurinović, specijalistica dramske pedagogije vodila je radionicu: Od Homera do Penelopeje (procesnom dramom do kritičkoga čitatelja/čitateljice), a Iva Nemec, također dramska pedagoginja održala je radionicu: Tajna crvene cipele (dramska potraga za likom). Većini poznat naš glumac, ali uz to još i dramski pedagog  Marin Bukvić vodio je četvrtu radionicu naziva Ne glumi, budi!


 Uvodno su, prije početka radionica učenici srednje škole iz Našica izvrsno izveli kraći dramski prikaz kojim su dotaknuli aktualne teme mladalačkih problema, kao što su fizičko i psihološko nasilje, ovisnost o gadgetima, društvenim mrežama i sl, te odnosima u obitelji.


Zanimljivo je bilo vidjeti i kako su tijekom uvoda u radionice i spomenute predstave iz kongresne dvorane u kojoj su se odvijale radionice međunarodne konferencije Le:Notre, sudionici znatiželjno provirivali želeći "uhvatiti" jedan moment ili segment našeg školstva, a u sesvetskoj gimnaziji doista su imali što vidjeti.


Vezane vijesti
Ažurirano: 9.9.2019. 15:16:06

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account