Izložba Zakaj Prigorci voziju ladice? u SŠ Jelkovec

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.3.2020. 9:52:08
Izložba Zakaj Prigorci voziju ladice? u SŠ Jelkovec

Foto: Irena Vidošević

Etnografska izložba Muzeja Prigorja Zakaj Prigorci voziju ladice? otvorena je jučer u SŠ Jelkovec.




Izložbu je otvorio ravnatelj škole Marko Kovačević, a njome se razviti nova muzejska publika. Sa zanimanjem su je razgledali učenici ove škole.


Izložba "Zakaj Prigorci voziju ladice?" prikazuje tradicionalnu prigorsku svadbu s nekadašnjim običajima i ritualima, a kroz nju se provlači i usporedba s današnjom svadbom.


Izložba je nastala 2017. godine u suradnji Muzeja Prigorja i Javne ustanove Park Prirode Medvednica, te ju je na Medvedgradu, gdje je bila prvotno postavljena, vidjelo gotovo 15 tisuća posjetitelja.


Autorica izložbe Eva Hursa, mlada povjesničarka i kroatologinja, uz mentorstvo kustosice Muzeja Prigorja Jagode Vondraček Mesar, prikazala je tradicionalne svadbene običaje i rituale u Sesvetskom prigorju te ih usporedila s današnjima. Društvene promjene koje su se dogodile tijekom posljednjih stotinjak godina uvelike su utjecale na položaj žene u zajednici, a glavna nit vodilja izložbe je simpatičan "dijalog" dviju budućih sneha – tradicionalne i suvremene. Tekstovi na panoima ilustrirani su slikovnim i grafičkim prilozima, a fotografije iz muzejske dokumentacije pružaju uvid i u muzejski fundus Muzeja Prigorja.


Današnjim srednjoškolcima mnoge su pojave iz prošlih vremena nezamislive, a ova izložba prilika je da razmisle o slobodama koje danas uživaju, za razliku od njihovih nekadašnjih vršnjaka.


Izložbu se može razgledati u predvorju Srednje škole Jelkovec, Ul. Vladimira Stahuljaka 1 do 31. ožujka 2020.


Vezane vijesti
Ažurirano: 14.2.2021. 13:23:43

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account