Razmjena hrvatskih i njemačkih učenika

Autor: Mladi novinari
Objavljeno: 13.10.2017. 22:33:21
Razmjena hrvatskih i njemačkih učenika

Foto:


Razdoblje odrastanja i sazrijevanja razdoblje je težnje za novim iskustvima, širenjem vidika i poznanstava. Naši su učenici od 25. do 30. rujna imali sjajnu prigodu na tren pobjeći iz rutine koju nose srednjoškolske klupe  upuštajući se pritom u sasvim novu avanturu koja uključuje rad na zanimljivom projektu punom istraživanja.

      Učenici Gimnazije Sesvete koji pohađaju fakultativnu nastavu DSD-a sudjelovali su na učeničkoj razmjeni s učenicima iz njemačke škole Otto Hahn Gymnasium iz Landau in der Pfalz (SR Njemačka), zajedno u suradnji s XVIII. gimnazijom u Zagrebu.


Tema projekta bila je sport te su stoga učenici imali priliku intervjuirati različite profile osoba koje svojim aktivnostima pridaju svoj značaj sportu, poput hrvatskog rukometaša Igora Vorija, sesvetskog rukometaša Ivana Čurkovića, vaterpolista Martina Štekovića i brojnih drugih. Koliku važnost sport ima za izgradnju kvalitetnijega života, učenici su mogli spoznati vršeći istraživanja na području Zagreba u različitim sportskim institucijama. 

   Prvoga dana, učenici iz Njemačke dočekani su na autobusnom   kolodvoru u pratnji dvoje profesora. Nakon smještaja kod domaćina, došlo je vrijeme za uvodno upoznavanje grada. Nakon što su podijeljeni u parove, učenici su dobili zadatak da posjete određene institucije te lokacije u gradu, napišu štošta o njima te se fotografiraju ispred njih. Šetajući ulicama grada, učenici su se i međusobno bolje upoznali, pri čemu nije nedostajalo smijeha i zabave. Poslije kratkog obilaska grada učenici su podijeljeni u četiri istraživačke skupine zajedno s rasporedom istraživanja za ostatak tjedna. Nakon zamorne šetnje, vrijeme je bilo za slatke snove i prikupljanje energije za nadolazeći dan. 

      Novi dan donosi nove izazove, stoga su učenici krenuli s istraživanjima. Sudionici prve grupe intervjuirali su Ivu Kiković, učenicu XVIII. gimnazije koja se aktivno bavi sportom trenirajući odbojku. Nakon toga uslijedio je i intervju s vlasnikom MBS Fitness Centra u Ilici. Druga grupa posjetila je jahalište u Zaprešiću, a treća i četvrta nazočili su mentalnom treningu gospođe Vandero, sportske psihologinje, te su intervjuirali Slavicu Brčić, fizioterapeutkinju. Neovisno o tome u kojoj su grupi bili, učenici su stekli uvid u raznolikost zanimanja u vidu sporta te u prednosti i nedostatke aktivnog bavljenja sportom. 


Srijeda je i dalje bila u znaku sporta. Učenici su posjetili Goethe institut gdje su im predavanje održali njemački ambasador u Zagrebu te dr. Gerald Hühner. Nakon predavanja, učenici su nazočili rukometnoj utakmici u Gimnaziji Sesvete koju su pod vodstvom profesorice Ivane Kranjec odigrale učenice škole. Jednoj od ekipa pridružila se Lara Mehler, učenica iz Njemačke koja se u svojoj svakidašnjici aktivno bavi rukometom i nogometom. Za ostale grupe, u novouređenoj učionici škole, održan je intervju s poznatim hrvatskim rukometašem Igorom Vorijem te sesvetskim rukometašem Ivanom Čurkovićem. Dio učenika posjetio je i Hrvatski športski muzej, dok su ostali sudjelovali na treningu plesa na svili koji im je omogućila plesačica Paula Šolc.  

     Lijepo vrijeme u četvrtak, omogućilo je mladim istraživačima da se i sami iskuse u nekoj aktivnosti pa su se tako zaputili na Sljeme. Dobro raspoloženje moglo se osjetiti u zraku, pa unatoč dugom i napornom hodu nije nedostajalo pjesme i smijeha. Najbolji je to dokaz da sport može biti zabavan te između ostalog i dobra poveznica među mladima.