Zgrade OŠ Vugrovec - Kašina teško oštećene, kamo će djeca u školu?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.3.2020. 16:08:28
Zgrade OŠ Vugrovec - Kašina teško oštećene, kamo će djeca u školu?

Foto: OŠ Vugrovec - Kašina

Zgrada vugrovečke škole, vrlo vjerojatno morat će biti srušena, kao moguće i stario dio kašinske škole.



Nastava OŠ Vugrovec - Kašina odvija se u četiri zgrade, Vugrovcu, Kašini, Prekvršju i Planini Donjoj. U potresu je najteže oštećen stariji dio škole u Vugrovcu. Ta je zgrada izgrađena 1962. godine, a 2006 otvorenen je i novi dio koji je dograđen do postojeće zgrade koja je tom prigodom temeljito obnovljena. 


U nedjeljnom potresu taj stario dio zgrade teško je oštećen. Iako nadležne službe još nisu stigle do škole, posjetio ju je jedan statičar s ovog područja koji je izrazio mišljenje da je zgrada opasna i zabranio ulazak. 


Što će sada biti s nastavom kad ona jednom bude nastavljena, najvjerojatnije tek s novom školskom godinom upitali smo ravnatelja škole Vladimira Vugera.


"Prije svega treba reći da nije čudo što je ovaj stari dio škole oštećen u ovom potresu, jer su se određena oštećenja nazirala već ranije. Naime, škola se nalazi na utvrđenom klizištu uslijed čega je već ranije došlo do određenih napuknuća zidova. O tome sam svojedobno i obavijestio nadležne, no do danas se o tome još nitko nije posebno očitovao. Nakon ove najnovije situacije također sam obavijestio nadležne, međutim shvaćam, da obzirom da sada nema nastave u školi, prioritet statičara je obilazak građevina nužnih za život građana", rekao je ravnatelj Vuger, dodavši da će statičari prije ili kasnije doći do škole, te da će donijeti svoj sud, međutim ne očekuje bitno drugačije mišljenje negoli je dao u ponedjeljak njihov kolega. 


U novu školsku godinu učenici sigurno neće krenuti u postojeću zgradu, a kako će se nastava organizirati tek se treba vidjeti. O tome nitko još ne može za sada govoriti. Bilo bi najbolje kad bi  izgradila cijela nova zgrada s novom prometnicom do nje, jer je sad pristup vrlo problematičan što je loše i zbog sigurnosnog razloga. 


"Sva je sreća u nesreći da se sve to dogodilo u vrijeme dok je škola prazna, jer ne želim niti pomišljati do čega je sve moglo doći", nadovezao se Vuger, a mi bismo dodali i prije svega zahvaljujući i indolenciji nadležnih vlasti ignorirajući ravnateljeva dosadašnja upozorenja o sigurnosnoj situaciji zgrade. 


Što se tiče kašinske škole, i ona je stradala u potresu, posebice njen najstariji dio koji teško da će moći biti obnovljen, no to je prije svega pitanje za stručnjake. Noviji dio zgrade izgrađen 1955 godine iako vrlo oštećen vjerojatno će moći biti obnovljen tako da bi se nastava nakon obnove mogla nastaviti u tom dijelu, no, naravno i o tome će u konačnici riječ imati građevinska struka. 


Najčvršća i najnovija zgrada OŠ Vugrovec - Kašina, ona u Prekvršju nije pretrpjela znatnija oštećenja osim dimnjaka, koji je oštećen na vrlo zanimljiv način. Oštećen joj je dimnjak, kao da je odrezan i na rezu malo pomaknut. No, to će biti lako sanirano. 


Zgrada škole u Planini Donjoj nije pretrpjela znatnijih oštećenja i nesmetano će nakon obnove onoga što će biti potrebno, moći na jesen primiti učenike. A obzirom da će nastava ionako do kraja školske godine odvijati se iz vlastitih domova, učenici neće osjetiti nikakvu ugrozu zbog eventualno oštećene zgrade škole. Pitanje je samo, kamo će na jesen u školu mali Vugrovčani. Oni sada više nemaju kamo.


I na kraju dodajmo još i jednu sliku kuće iz Đurđekovca s Kuntaša, obližnje kuće do škole koja je također teško stradala i stanari  se boje boraviti u njoj, a statičari su još opterećeni zgradama po središtu Zagreba i pitanje je kad će imati vremena stići u naš dio Prigorja.  


Još obavijest vugrovečke ambulante: Službeni gradski statičari pregledali su zgradu u kojoj se uz prostorije ambulante nalaze još i četiri stana i dali joj zeleno svjetlo za korištenje, dakle zgrada nije statički oštećena, a ostala oštećenja građevinski će biti sanirana.


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.3.2024. 22:25:32

Create Account