Koje kartaške igre su najomiljenije u Hrvatskoj?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.7.2021. 22:53:15
Koje kartaške igre su najomiljenije u Hrvatskoj?

Foto: Ilustracija

Kartaške igre oduvijek su popularne u zapadnim zemljama, ali trenutno bilježe eksponencijalni rast popularnosti i u azijskim zemljama.



Prema analitičarima internetskih igara, dolazak online casina pokrenuo je revoluciju i povećao zanimanje pa time i globalni rast popularnosti kartaških igara. Mnogi su sumnjali da klasične igre zbog pojave novih verzija neće zadržati popularnost, no pokazalo se kako su ostale popularne kao i prije.  Zapravo, dobar broj igrača okreće se upravo konstantno popularnom pokeru, ali i baccaratu. Što se tiče ostalih kartaških igara, Rizk casino Hrvatska u ponudi ima razne varijante blackjacka koje su također vrlo popularne. Kada govorimo o kartaškim igrama u Hrvata, moramo znati da postoji duga tradicija kartanja, a još veća raznovrsnost u kartaškim igrama. Među najomiljenijima, neovisno o generacijama koje ih vole, najviše se ističu belot, poker, remi, briškula i trešeta, sedmica, preferans i bridž.


Bela, belot


Belot ili bela iznimno je popularna kartaška igra u cijeloj Hrvatskoj, posebice u središnjoj, sjevernoj i istočnoj Hrvatskoj, a igra se širom svijeta. Belot se može kartati s dva, tri ili četiri igrača, premda se najčešće igra u četvero sa špilom od 32 karte. Igrači koji sjede nasuprot jedan drugom igraju u paru, a cilj igre je u paru postići limit bodova i svojom strategijom pokazati kakvim znanjem rukujete.


Poker


Vjerojatno najpopularnija kartaška igra današnjice, uz belot  je vrlo zastupljena među hrvatskim stanovništvom. Iako do sad nije potpuno razjašnjeno njeno podrijetlo, s obzirom na veliku sličnost s perzijskom As-Nas, pretpostavlja se kako su ju perzijski mornari prenijeli plovnim putevima do Amerike. No, postoji i kontra teorija koja prikazuje igre poput Poque (Francuska), Poca (Irska), Brag (Engleska), Primero (Španjolska) i Brelan (Francuska) kao izravnije pretke modernom pokeru.  Iako vjerojatno nikad nećemo moći sa sigurnošću utvrditi gdje su pokeru korijeni, znamo kako postoje razne varijante, a najpopularnije vrste ove omiljene kartaške igre su Texas Hold'em, Omaha, 5 Card Stud, 7 Card Stud  i 5 Card Draw.


Briškula i trešeta


Talijanske kartaške igre, raširene u Istri i drugim primorskim krajevima. Igraju se talijanskim kartama zvanim trieštinke, a u špilu ima 40 karata u četiri boje. Kod kartanja briškule, obično se odigra i partija trešete i obrnuto. U briškuli najčešće igraju dva igrača, iako se može igrati u parovima, pa čak i pojedinačno, dok trešetu najčešće igraju četiri igrača u parovima. U Istri se često organiziraju turniri parova u briškuli i trešeti, a iako pravila igre variraju od mjesta do mjesta, najpoznatija pravila briškule potječu iz Splita i njegove okolice.


Sedmice


Sedmice je popularna igra porijeklom iz Mađarske, a kod nas se zove Šuster. Igra se sa špilom od 32 karte, u dvoje ili četvero, glavni cilj igre je riješiti se svojih karata da biste pobijedili, a igrači se trude osvajati štihove bacanjem iste karte koja je prethodno bačena ili sedmicom, koja uvijek nosi štih.


Preferans i bridž


Preferans je igra slična bridžu, no u preferansu, strategija i taktika često su mnogo bitniji za konačan rezultat nego karte koje su vas zapale u dijeljenju. Iako se pravila same igre vrlo brzo savladavaju, postati majstor u preferansu zahtjeva mnogo iskustva. Počeo se igrati 1840. u Rusiji, a osvojio je i slavnog romanopisca Lava Tolstoja. Kasnije se u modificiranom obliku prenosi na Balkan i u Austriju. Iako se te inačice po pravilima razlikuju od ruske verzije, uvijek se igra sa špilom od 32 karte. S druge strane, bridž se smatra najsloženijom kartaškom igrom, a proširio se svijetom krajem 19. stoljeća. Igraju  ga diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Primjerice, prvi zagrebački bridž klub osnovan je već 1934. godine. Kao popularna i iznimno ozbiljna kartaška igra postao je Olimpijski sport, a hrvatska reprezentacija sudjeluje na svim Europskim i svjetskim natjecanjima, uključujući Olimpijadu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.2.2024. 10:43:37

Create Account