Beljak: Ostajemo s SDP-om i pod cijenu da sutra HSS nestane kao stranka

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 10.5.2017. 23:08:13
Beljak: Ostajemo s SDP-om i pod cijenu da sutra HSS nestane kao stranka

Foto: HINA/ Damir SENČAR /ds

Predsjednik HSS Krešo Beljak izjavio je u srijedu u razgovoru za Novu TV, kako HSS neće poduprijeti HDZ, da posljednjih dana HSS nije vodio nikakve službene razgovore s HDZ-om te kako "ostaju s SDP-om i pod cijenu da sutra HSS nestane kao stranka".


Gostujući u Dnevnika Nove TV na novinarski upit je li HSS "izborni kvisko" za slaganje nove parlamentarne većine Andreja Plenkovića, Beljak je kratko odgovorio – Ne.

„Nikako nismo. Apsolutno nismo. Mi smo stranka koja je u posljednjih godinu dana prošla vrlo turbulentno razdoblje. Imali smo određenih poteškoća, ali sad smo se konsolidirali i siguran sam da naših pet saborskih zastupnika diše kao jedan i sigurno nećemo napraviti nešto nemoralno na političkoj sceni“, kazao je Beljak.

Osvrnuo se i na podršku premijeru Plenkoviću prilikom sastavljanja Vlade, iako je HSS i tada bio u oporbi.

„To nije ništa neuobičajeno. Bio je to potez dobre volje prema hrvatskim građanima da se ne ide na ponavljanje izbora. Ja sam se nadao da će koalicija Mosta i HDZ-a potrajati. Nažalost, bio sam u krivu“, rekao je Beljak.

Dodao je kako posljednjih dana HSS nije vodio nikakve službene razgovore s HDZ-om.

„Svi razgovori su bili neslužbeni. Jasno i nedvosmisleno, prilično kulturno smo im rekli da mi ne namjeravamo mijenjati stranu. Mi smo stranka koja surađuje s SDP-om - na lokalnoj razini i na lokalnim izborima. U najvećem broju županija, općina, gradova idemo sa SDP-om. S njima imamo strateški sporazum, ne trebaju nam pisani papiri. Ja nisam nikad nikog iznevjerio, pa neću ni koalicijskog partnera", izjavio je Beljak, dodavši: "Ostajemo sa SDP-om i pod cijenu da sutra HSS nestane kao stranka".


Rekao je i da HSS ima obraz koji ne namjerava prodavati. "Mi nemamo Tomislava Sauchu i nas pet bi dobrovoljno išlo u zatvor, dobrovoljno nevini, prije nego bi prodali svoj obraz", rekao je Beljak.

Dodao je kako misli da Andrej Plenković danas ima manju potporu nego prije nekoliko dana te još jedno ustvrdio kako neće dobiti potporu HSS-a.

 „To se ne može dogoditi. Mi ćemo ići na izbore sve dok se ne promijeni izborni zakon. Ovako ćemo uvijek biti u nekakvoj čudnoj situaciji i stabilnosti kao takve jednostavno više neće biti. Kada se promijeni izborni zakon onda možemo govoriti o stabilnosti zemlje. Sad je konstelacija snaga takva da idući izbori mogu donijeti još veću nestabilnost“, ocijenio je predsjednik HSS-a. 


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.2.2018. 19:19:26

Create Account