HNS otvara pregovore s HDZ-om, traže tri ministarstva

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 7.6.2017. 22:49:22
HNS otvara pregovore s HDZ-om, traže tri ministarstva

Foto: Na fotografiji Predrag Štromar daje izjavu. foto HINA/ Denis CERIĆ /dc

Središnji odbor HNS-a u srijedu navečer, nakon višesatne sjednice, donio je odluku suprotnu svome Predsjedništva, te je većina članova odbora podržala mogućnost koaliranja s HDZ-om, a HNS će tražiti tri ministarstva - pravosuđa, znanosti i obrazovanja, te graditeljstva, potvrdio je novinarima obnašatelj dužnosti predsjednika HNS-a Predrag Štromar. 


 Od 107 prisutnih članova HNS-ovog Središnjeg odbora za tu odluku glasovalo je 78, dok je 20 članova bilo protiv, a devet je bilo suzdržano. 

"Otvoren je put za razgovore s HDZ-om, no to ne znači da će ishod biti pozitivan i to još ne znači koaliciju. Trebamo se dogovoriti", izjavio je Štromar  novinarima nakon sjednice, te  dodao da će razgovori početi već večeras ili sutra ujutro.

HNS će tražiti tri ministarstva, a za ministricu znanosti i obrazovanja predložit će Blaženku Divjak, za ministra pravosuđa Ranka Marijana, a za ministra graditeljstva i potpredsjednika Vlade Predraga Štromara, a uvjet im je i provedba kurikularne reforme.

Štromar je rekao da je riječ o HNS-ovu prijedlogu ministara, te da će se o toma razgovarati s HDZ-om.


HNS-ovi saborski zastupnici  Vesna Pusić, Goran Beus Richembergh i Nada Turina Đurić među prvima  su otišli sa sjednice. 

Vidno nezadovoljni u izjavi novinarima poručili su neće dati potporu Plenkovićevoj vladi. Koaliciji s HDZ-om protivi se četvero HNS-ovih zastupnika - Anka Mrak Tritaš, Nada Turina Đurić, Vesna Pusić i Goran Beus Richembergh

No, Štromar je rekao kako je siguran da će imati dovoljno HNS-ovih saborskih zastupnika da se oformi novu vladu ako se s HDZ-om postigne dogovor na temelju HNS-ove platforme.

 Odbacio je novinarske opaske i tvrdnje o izdaji HNS-ovih birača.

 "Ni ja ni središnji odbor nismo izdali naše birače. Želimo dobro Hrvatskoj, želimo ići naprijed i imati otvoreno, kvalitetno društvo u Hrvatskoj", naglasio je.

 Štromar je također ocijenio kako ovim nije narušeno jedinstvo HNS-a, s obzirom na raskol među HNS-ovim zastupnicima.

"U naših 27 godina često smo imali ovakve situacije i često je bilo upitno jedinstvo stranke. Prije par godina smo izbacivali predsjednika stranke pa opet je stranka opstala. Opstat će i ovaj put", poručio je.

Govoreći o razlozima zbog kojih je Središnji odbor zauzeo drugačiji stav od predsjedništva stranke, Štromar je rekao kako "misle da na sljedećim parlamentarnim izborima koji bi se najvjerojatnije održali 16. srpnja, ne bi bilo pobjednika, a vlada ne bi mogla funkcionirati i Hrvatska bi zaostajala - i što se tiče EU sredstava i svih bitnih pitanja koja nas očekuju".


Potvrdio je da bi željeli da Boris Jokić vodi kurikularnu reformu, kao i da je  HNS-u neprihvatljivo da u parlamentarnoj većini sudjeluju nezavisni zastupnici Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović.

"Naš uvjet je da se provodi kurikularna reforma i to čim prije s ekipom koja to zna raditi i koja je to radila i prije s obzirom da je 500 ljudi odradilo te reforme. Idemo nastaviti s tim ljudima i osigurati kvalitetnije i bolje obrazovanje naše djece", rekao je Štromar.

Rekao je i da dosadašnji predsjednik Ivan Vrdoljak neće sudjelovati u pregovorima S HDZ-om, jer je dao ostavku na sve političke dužnosti i odlazi iz Sabora.

Upitan je li riječ o političkoj trgovini, odgovorio je "Da, ako će Hrvatskoj biti bolje".

Nakon što je Ivan Vrdoljak jučer dao neopozivu ostavku na mjesto predsjednika i sve političke dužnosti, HNS od danas vodi njegov zamjenik Predrag Štromar koji će kao obnašatelj dužnosti  voditi stranku do unutarstranačkih izbora. 


Društvene mreže preplavljene komentarima i reakcijama na odluku HNS-a

Nakon što je Središnji odbor HNS-a donio odluku kojom je podržao mogućnost koaliranja s HDZ-om, društvene su mreže preplavili komentari i rekacije oporbenih političara dok se službena facebook stranica HNS-a našla pod opsadom uvredljivih komentara.

"Jednom je Račan kazao 'vlast se može izgubiti,ali obraz ne' - pametnom dosta...", "Sram vas bilo. Kako ste se jeftino prodali. Kako mislite ljudima pogledati u oči na ulici?? Vi ste zapravo politički mrtvaci", "RIP HNS!! Od danas politički ne postojite više", samo su neki od komentara unutar proteklih sat vremena na HNS.ovoj službenoj facebok stranici.


Na društvenim su se mrežama oglasili i političari.

Zastupnik SDP-a Gordan Maras napisao je na facebooku: "HDZ ostaje isti. Plenković je odlučio pokušati podijeliti HNS i namiriti se s pet foteljaša kako bi pokrpao većinu. Ovo bi mogla biti politička trgovina i krađa. Treba im se oduprijeti svim mogućim sredstvima. Politički lopovi!"

Referirajući se na činjenicu da su HNS-ovci vladu Andreja Plenkovića nedavno nazvali "Titanic vladom", SDP-ov Arsen Bauk na svojem je facebook profilu samo kratko napisao: "TitaHNSik Vlada".

Prema pisanju medija, na istu se metaforu referirao i čelnik HSS-a Krešo Beljak, koji je tweetao kako je "neizmjerno ponosan na malo ali nepotopljivu Carpathiu sa samo pet članova posade koju su 'sante' dva mjeseca pokušavale kupiti".

Ivan Pernar iz Živog zida napisao je na facebooku: "Bravo, uspjeli ste se prodati za par fotelja i omalovažiti sve vaše glasače. To je vaš kraj i više ne postojite za nas niti ćete ikada više postojati".


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.6.2017. 19:53:48

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account