IZBORI Bernardić i Ostojić: Mrak Taritaš izgubila zbog najava koaliranja HNS-a s HDZ-om

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 5.6.2017. 8:24:23
IZBORI Bernardić i Ostojić: Mrak Taritaš izgubila zbog najava koaliranja HNS-a s HDZ-om

Foto: HINA/ Denis CERIĆ /dc

Čelnici SDP-a Davor Bernardić i Rajko Ostojić ocijenili su u nedjelju navečer, komentirajući rezultate drugog kruga lokalnih izbora u Zagrebu, da je Anki Mrak Taritaš pobjeda u drugom krugu izmakla zbog "lutanja dijela vodstva HNS-a" i najava koaliranja HNS-as HDZ-om.


"Naša je kandidatkinja postigla sjajan rezultat i malo joj je falilo za pobjedu.  Bila je žrtva koketiranja ljevice i desnice zadnjih nekoliko dana, no i jasna alternativa drugačijeg Zagreba i drugačije Hrvatske", rekao je predsjednik SDP-a Bernardić obraćajući se SDP-ovcima kojih je stotinjak na Iblerovu trgu čekalo rezultate drugog kruga izbora. 

"Sasvim sigurno dio vodstva HNS-a nije pomogao našoj zajedničkoj kandidatkinji u Zagrebu", rekao je Bernardić, uvjeren da će HNS na kraju kao lijeva, građanska, liberalna opcija odlučiti da neće dati podršku "ovakvoj nesposobnoj Vladi".

Poručio je kako je SDP spreman povjerenje i stabilnost Hrvatskoj vratiti na prijevremenim parlamentarnim izborima i pritom nije isključio da će SDP opet koalirati s HNS-om, rekavši da je ta stranka njihov partner u Zagrebu i brojnim jedinicama lokalne samouprave.

Na inzistiranje novinara može li zamisliti koaliciju za prijevremene izbore s HNS-om na čelu s Ivanom Vrdoljakom, odgovorio je kako se SDP se nikada nije petljao u unutarstranačka pitanja drugih stranaka, pa neće ni sada. Dodao je kako se s Vrdoljakom čuo tek prije nekoliko dana i da se večeras nisu čuli. 

Na novinarsko pitanje je li zadovoljan rezultatima izbora i boji li se da će netko u SDP-u pokrenuti pitanje njegove smjene, odgovorio je kako je stranku preuzeo prije šest mjeseci, a lokalni izbori su rezultat četverogodišnjeg rada lokalnih organizacija. No, potvrdio je da osjeća dio odgovornosti za rezultate u Zagrebu, s obzirom da je u prethodnom razdoblju vodio tu gradsku organizaciju.

Za neuspjeh odgovorno ozračje koje su stvarali "visoki izvori iz HNS-a"


I potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić ustvrdio je kako je za izborni neuspjeh kandidatkinje HNS-a i SDP-a Anke Mrak Taritaš u drugom krugu odgovorno ozračje koje su u zadnje vrijeme u medijima stvarali "visoki izvori iz HNS-a", najavljujući da HNS ulazi u Plenkovićevu Vladu. 

"Ozračje zadnjih sedam dana bilo je nevjerojatno, trebat će se analizirati, no to je unutarstranački problem HNS-a, oni će to zasigurno riješiti", izjavio je Ostojić. 

"Kada smo podržali Anku Mrak Taritaš prije dva mjeseca, sve relevantne ankete pokazale su da je izbila na prvo mjesto s 30-31 posto, a Bandić je išao na 24-25 posto. Dva mjeseca poslije sasvim drugačija situacija. Što se dogodilo u tom razdoblju - visoki izvori iz HNS-a koji su govorili da je gotova koalicija HDZ-a i HNS-a, tajni pregovori do sitnih noćnih sati. To ozračje ne samo da je odmoglo nego je i ključan razlog gubitka izbora u cijelom nizu gradova i županija, ne samo u gradu Zagrebu. Možda i u Varaždinskoj županiji, možda u Varaždinu. Ljudi su se pitali koga biramo, tko je čiji kandidat", rekao je Ostojić.

Upitan je li  HNS s Vrdoljakom na čelu SDP-u poželjan koalicijski partner Ostojić je odgovorio da je HNS dobro došao, ali mora riješiti svoje probleme. "Anka Mrak Taritaš, Vesna Pusić, gospođa Đurić, Beus Richembergh su vrlo jasno rekli - nećemo u koaliciju s HDZ-om", rekao je Ostojić

HNS u proteklih 27 godina nikada nije išao s HDZ-om, pa je nejasno zašto bi sada išao s ovim HDZ-om "koji ima ministre plagijatore i kontaminirane Agrokorom, koji tolerira ploče u Jasenovcu 'Za dom spremni'. Ići s takvim HDZ-om, to je noćna mora", zaključio je Ostojić.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 9.7.2017. 16:42:53

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account