IZBORI Bernardić i Ostojić: Mrak Taritaš izgubila zbog najava koaliranja HNS-a s HDZ-om

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 5.6.2017. 8:24:23
IZBORI Bernardić i Ostojić: Mrak Taritaš izgubila zbog najava koaliranja HNS-a s HDZ-om

Foto: HINA/ Denis CERIĆ /dc

Čelnici SDP-a Davor Bernardić i Rajko Ostojić ocijenili su u nedjelju navečer, komentirajući rezultate drugog kruga lokalnih izbora u Zagrebu, da je Anki Mrak Taritaš pobjeda u drugom krugu izmakla zbog "lutanja dijela vodstva HNS-a" i najava koaliranja HNS-as HDZ-om.


"Naša je kandidatkinja postigla sjajan rezultat i malo joj je falilo za pobjedu.  Bila je žrtva koketiranja ljevice i desnice zadnjih nekoliko dana, no i jasna alternativa drugačijeg Zagreba i drugačije Hrvatske", rekao je predsjednik SDP-a Bernardić obraćajući se SDP-ovcima kojih je stotinjak na Iblerovu trgu čekalo rezultate drugog kruga izbora. 

"Sasvim sigurno dio vodstva HNS-a nije pomogao našoj zajedničkoj kandidatkinji u Zagrebu", rekao je Bernardić, uvjeren da će HNS na kraju kao lijeva, građanska, liberalna opcija odlučiti da neće dati podršku "ovakvoj nesposobnoj Vladi".

Poručio je kako je SDP spreman povjerenje i stabilnost Hrvatskoj vratiti na prijevremenim parlamentarnim izborima i pritom nije isključio da će SDP opet koalirati s HNS-om, rekavši da je ta stranka njihov partner u Zagrebu i brojnim jedinicama lokalne samouprave.

Na inzistiranje novinara može li zamisliti koaliciju za prijevremene izbore s HNS-om na čelu s Ivanom Vrdoljakom, odgovorio je kako se SDP se nikada nije petljao u unutarstranačka pitanja drugih stranaka, pa neće ni sada. Dodao je kako se s Vrdoljakom čuo tek prije nekoliko dana i da se večeras nisu čuli. 

Na novinarsko pitanje je li zadovoljan rezultatima izbora i boji li se da će netko u SDP-u pokrenuti pitanje njegove smjene, odgovorio je kako je stranku preuzeo prije šest mjeseci, a lokalni izbori su rezultat četverogodišnjeg rada lokalnih organizacija. No, potvrdio je da osjeća dio odgovornosti za rezultate u Zagrebu, s obzirom da je u prethodnom razdoblju vodio tu gradsku organizaciju.

Za neuspjeh odgovorno ozračje koje su stvarali "visoki izvori iz HNS-a"


I potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić ustvrdio je kako je za izborni neuspjeh kandidatkinje HNS-a i SDP-a Anke Mrak Taritaš u drugom krugu odgovorno ozračje koje su u zadnje vrijeme u medijima stvarali "visoki izvori iz HNS-a", najavljujući da HNS ulazi u Plenkovićevu Vladu. 

"Ozračje zadnjih sedam dana bilo je nevjerojatno, trebat će se analizirati, no to je unutarstranački problem HNS-a, oni će to zasigurno riješiti", izjavio je Ostojić. 

"Kada smo podržali Anku Mrak Taritaš prije dva mjeseca, sve relevantne ankete pokazale su da je izbila na prvo mjesto s 30-31 posto, a Bandić je išao na 24-25 posto. Dva mjeseca poslije sasvim drugačija situacija. Što se dogodilo u tom razdoblju - visoki izvori iz HNS-a koji su govorili da je gotova koalicija HDZ-a i HNS-a, tajni pregovori do sitnih noćnih sati. To ozračje ne samo da je odmoglo nego je i ključan razlog gubitka izbora u cijelom nizu gradova i županija, ne samo u gradu Zagrebu. Možda i u Varaždinskoj županiji, možda u Varaždinu. Ljudi su se pitali koga biramo, tko je čiji kandidat", rekao je Ostojić.

Upitan je li  HNS s Vrdoljakom na čelu SDP-u poželjan koalicijski partner Ostojić je odgovorio da je HNS dobro došao, ali mora riješiti svoje probleme. "Anka Mrak Taritaš, Vesna Pusić, gospođa Đurić, Beus Richembergh su vrlo jasno rekli - nećemo u koaliciju s HDZ-om", rekao je Ostojić

HNS u proteklih 27 godina nikada nije išao s HDZ-om, pa je nejasno zašto bi sada išao s ovim HDZ-om "koji ima ministre plagijatore i kontaminirane Agrokorom, koji tolerira ploče u Jasenovcu 'Za dom spremni'. Ići s takvim HDZ-om, to je noćna mora", zaključio je Ostojić.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.4.2021. 17:34:29

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account