Liberalni demokrati napuštaju HNS

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 14.6.2017. 21:26:34
Liberalni demokrati napuštaju HNS

Foto: FaH / Dario GRZELJ

Devetero osnivača LIBRE, stranke liberalnih demokrata koja se u veljači 2005. ujedinila s Hrvatskom narodnom strankom (HNS) koja otad nosi naziv Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati, izvijestili su u srijedu da napuštaju HNS jer se ne slažu s odlukom središnjeg odbora te stranke o koaliranju s HDZ-om.


"Pretrčavanje petoro saborskih zastupnika izabranih sa zajedničke liste predizborne koalicije u vladajući tabor protivno je volji birača koji su svoj glas povjerili toj opciji. Jednostavno, birači svojim glasom za listu Narodne koalicije i zastupnike HNS-a nisu glasovali za Vladu HDZ-a. Ni HNS ni bilo koja druga stranka Narodne koalicije nije osvojene saborske mandate stekla samostalno da bi samostalno mogla njima i raspolagati. Čak štoviše, sporazumom o predizbornoj koaliciji nedvosmisleno je utvrđena volja i odluka stranaka potpisnica da neće postizborno surađivati sa HDZ-om", navode osnivači Libre.

Smatraju da se aktualna promjena političkog raspoloženja kako HNS-a tako i HDZ-a trebala izmjeriti na novim izborima.

"Slobodna biračka volja i njeno poštivanje temelji su parlamentarizma i demokracije. Tajnim pregovorima i zakulisnim igrama ne može se nadomjestiti demokratska volja građana, već se može i tome smo svjedoci 'ubiti' volja birača za sudjelovanje u izbornom procesu", ističu u priopćenju.


Kompromitirani HNS neće utjecati na promjenu političkog profila HDZ-a

Dodaju da oslabljeni i kompromitirani HNS neće biti u stanju ostvariti ni svoje deklarirane prioritete, a pogotovo ne utjecati na promjenu političkog profila HDZ-a.

"Oni koji su toga svjesni i žele i dalje biti odgovorni i savjesni, svojim izlascima iz stranačkih redova i ostavkama jasno poručuju da nije sve na prodaju. Obraz i principi ponajprije. Andrej Plenković poigrava se stabilnošću države jer otvara prostor ostvarenju partikularnih interesa političkih protagonista bez izvornog legitimiteta birača i njihovih interesnih skupina iz sjene koji će za ostvarenje svojih nakana, uzvikujući domoljubne pokliče, koristiti sav instrumentarij političke vlasti ne libeći se pokušaja zlouporabe i poluga pravne države. I to u smjeru njenog kontroliranog, selektivnog i njima po volji arbitrarnog djelovanja", ističu osnivači Libre.

Navode da su svjesni dubine ideoloških podjela te da i oni žele stabilnost zemlje i smanjivanje političkih tenzija, jačanje državnih institucija na načelima trodiobe vlasti te individualnih prava i sloboda pojedinaca. "No, ti se visoki ciljevi ne mogu postići gaženjem temelja predstavničke demokracije, postupanjima protivnim deklariranim namjerama, kršenjem potpisanih ugovora i izigravanjem odluka legalnih nadležnih tijela. I, ne najmanje važno, bitna promjena političkog smjera ne može biti izvedena bez poštenog informiranja javnosti", kažu u Libri.

U priopćenju koje potpisuju Jozo Radoš, Goranko Fižulić, Zrinjka Glovacki-Bernardi, Andro Vlahušić, Mladen Godek, Roland Žuvanić, Biserka Preininger, Alojz Tušek i Mladen Ružman zaključuje se da daju "punu potporu kolegama koji su se suprotstavili politici koaliranja HNS-a s HDZ-om" te da će oni među njima koji su članovi HNS-a napustiti tu stranku.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.6.2017. 19:53:48

Create Account