MOST tvrdi: Sesvećani protiv naplate velikog parkirališta u Ninskoj ulici!

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.12.2020. 9:57:12
MOST tvrdi: Sesvećani protiv naplate velikog parkirališta u Ninskoj ulici!

Foto: MOST

Sesvetska organizacija stranke MOST završila je on-line potpisivanje peticije protiv naplate parkiranja na izvanuličnom parkiralištu u  Ninskoj, te predala 589 potpisa u gradske službe.


Prema podacima iz sesvetske organizacije stranke MOST, 589 stanovnika Sesveta potpisalo je peticiju kojom se traži zaustavljanje naplate velikog izvanuličnog parkirališta u Ninskoj ulici u Sesvetama. Radi se o prostoru kod pješačkog željezničkog prijelaza Ninska - Kelekova uz željeznički kolodvor, gdje stotine Sesvećana, te stanovnici cijelog istočnog dijela Zagreba i Zagrebačke županije ostavljaju svoja vozila, pa potom vlakom i autobusima idu dalje središte ili prema drugim dijelovima grada. Potpisnici naplatu ovog parkinga smatraju nepotrebnim troškom koji dovodi do još većeg prometnog kaosa u Sesvetama i u Zagrebu, te onečišćenja okoliša i podizanja razine buke.


Online peticiju pokrenuo je Mostov vijećnik GČ Sesvete Vladimir Marić nakon što je Vijeće GČ Sesvete, u kojem vladajuću većinu čine stranka Milana Bandića i HDZ, na sjednici 13.11.2020. odbilo uvrstiti Mostov prijedlog koji se protivi naplati spomenutog parkinga. Peticija je bila odgovor na jedinu mogućnost koja je preostala onima koji se nisu složili s vladajućima, bila je odgovor na savjetovanje Grada Zagreba sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o korištenju javnih parkirališta i javnih garaža. 


Marić je prikupljene potpise u srijedu, 9. prosinca predao u Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.  


"Sve ovo vrijeme nismo dobili niti jednu prometnu analizu od nadležnog gradskog ureda, zbog čega je potrebno uvođenje naplate i na ovom parkiralištu. Ono je upravo i uređeno za besplatni cjelodnevni parking vozila, za sve stanovnike Sesveta, istočnog dijela Zagreba i Zagrebačke županije koji svoje putovanje prema Zagrebu nastavljaju vlakom ili autobusima, te tako rasterećuju zagrebački gradski i prigradski promet", navodi Marić. Dodaje i kako je sam gradonačelnik Milan Bandić na otvorenju ovog parkirališta 4. svibnja 2007. rekao kako je ono upravo i napravljeno za tu svrhu i da će biti besplatno https://www.zagreb.hr/svibanj-2007/2033


Peticiju su podržali: Udruga Zelene i Plave Sesvete, članovi Mosta u Sesvetama te saborski zastupnik i Mostov povjerenik za Zagreb Zvonimir Troskot.


Podsjetimo, Most je na temu sprječavanja naplate izvanuličnog parkinga u Ninskoj ulici u Sesvetama, 28. studenog na spomenutom parkingu, održao i konferenciju za medije na kojoj su sudjelovali Marić i Troskot. Troskot je tada pozvao Grad Zagreb da odustane od uvođenja naplate ovog parkinga i predložio besplatno parkiranje u zoni željezničkih kolodvora i autobusnih stajališta kao mjeru poticanja korištenja javnog prijevoza i rasterećenja gradskog i prigradskog prometa. Ovaj parking naplaćivao bi se po cjeniku Zone IV.1 - što znači dnevno 5 kn od ponedjeljka do petka ili mjesečno 100 kn, bez mogućnosti naplate po satu. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.3.2021. 18:36:50

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account