Plenković: HDZ i bez Hasanbegovića ima većinu u Saboru

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 10.5.2017. 8:14:59
Plenković: HDZ i bez Hasanbegovića ima većinu u Saboru

Foto: HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak da HDZ i bez isključenog člana predsjedništva te stranke Zlatka Hasanbegovića ima većinu u Saboru te poručio da u HDZ-u više nema nezadovoljnih i da nitko neće slijediti Hasanbegovićev primjer.


"Neće nitko slijediti taj primjer", rekao je Plenković te ponovio kako je rasprava u ponedjeljak na Predsjedništvu HDZ-a bila trezvena, da su svi utvrdili kako je to Hasanbegovićev odabir, a da je on poručio kako svatko na neki način sam odlučuje o svojoj budućnosti i da je Statut jasan.

"Jedan dio naše suradnje s njim kao članom HDZ-a je zaokružen, a kako ćemo novu suradnju uspostaviti je tek pred nama", naveo je Plenković komentirajući isključenje Hasanbegovića iz HDZ-a jer se kandidirao na nezavisnoj listi Brune Esih za zagrebačku gradonačelnicu.

Plenković, koji je sudjelovao na obilježavanju Dana Europe i završnoj proslavi Europskog tjedna mladih u Europskom domu, poručio je i kako je HDZ brend.

"HDZ je brend. To je stranka koja je bila najvažnija kod stvaranja hrvatske demokracije i samostalnosti. Predvodila je sve ključne procese od NATO-a i EU. Sada je pozicioniramo na desni centar, u narodnjaštvo i demokršćanstvo", rekao je. 


Interpretacije Brkićevih izjava su predimenzionirane 

Upitan da prokomentira jučerašnju izjavu zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Hrvatskog sabora Milijana Brkića koji je kazao kako predstavnici nacionalnih manjina neće krojiti Vladu, Plenković je kazao kako se radi o predimenzioniranoj interpretacijii.

"Pupovac i svih osam zastupnika nacionalnih manjina su od prvog dana dio parlamentrne većine. Bili su prošlog tjedna čvrsto za zadržavanje povjerenja ministru financija Zdravku Mariću i uz odabir novog predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i bit će uz nas kad budu nova glasovanja u Saboru. Tu je sve u redu, ne bih tome pridavao dodatnu pozornost", istaknuo je.

Plenković je kao neutemeljenu odbacio kaznenu prijavu koju je protiv njega, nezavisnog saborskog zastupnika Željka Glasnovića, ministra branitelja Tome Medveda i državne tajnice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravke Bušić Uskoku podnijela stranka Slobodna Hrvatska (koju su osnovali bivši članovi Živog zida) zbog sumnje u podmićivanje zastupnika.

"Neutemeljeno, neosnovano - uopće ta jedna ušušurena atmosfera. Ako razgovarate s Glasnovićem onda znate da je njemu u njegovom političkom programu bitno kako poboljšati komunikaciju iseljeništva i kako riješiti problem zaostalih mirovina za pripadnika HVO-a, a to je i onako bilo najavljeno od HZMO-a u travnju", rekao je.


Vodimo računa da se restrukturiranje u Agrokoru provede na vrijeme

Plenković je napomenuo da su u kontaktu s izvanrednim povjerenikom Vlade za Agrokor Antom Ramljakom te je izrazio sigurnost da će se sva otvorena pitanja riješiti, a likvidnost koncerna nastaviti.

"Što se tiče Zakona o izvanrednoj upravi mi smo u kontaktu s Ramljakom i vodimo računa da se restrukturiranje provede na vrijeme. Kad je riječ o svježoj likvidnosti i povjerenju kreditora, siguran sam da će se nastaviti. To je proces kojem čvrsto znamo kojim smjerom idemo i kako poslati poruku povjerenja za banke koje žele pomoći Agrokoru u ovoj osjetljivoj situaciji", rekao je Plenković, dodavši da se ne boji tužbi.

"Vodi se dijalog sa svim akterima ovog procesa. I s te strane će se kroz dijalog riješiti sva pitanja", kazao je.

Upitan zašto nije nazočio akademiji u organizaciji Saveza antifašističkih boraca, kao što su to činili njegovi prethodnici, premijer je rekao da je imao druge obaveze. "Tamo je bio moj izaslanik Jasen Mesić", dodao je.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 15.4.2024. 14:24:13

Create Account