Plenković i Štromar: Ustrajat ćemo na političkoj stabilnosti

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 9.6.2017. 11:03:39
Plenković i Štromar: Ustrajat ćemo na političkoj stabilnosti

Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak kako su HDZ i HNS usuglasili nekoliko ključnih programskih načela s kojima žele pridonijeti razvoju Hrvatske i dobrobiti svih ljudi, te je ponovio kako je za njega poruka o političkoj stabilnosti najvažnija pa će na njoj ustrajati "bez obzira kako to nekom drugom izgledalo".


"Potpisali smo jutros taj dokument kao određenu platformu s kojom HNS ulazi u participaciju i aktivnost hrvatske Vlade. Mislim da smo dogovorom s našim dosadašnjim partnerima zastupnicima nacionalnih manjina i niza drugih stranaka koji su nas podržavali, uz podršku zastupnika HNS-a, osigurali dovoljnu stabilnu i parlamentarnu većinu za normalno funkcioniranje Vlade i drugih institucija", poručio je Plenković.

On se, zajedno s HNS-ovim kandidatom za potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva Predragom Štromarom, pojavio u petak ujutro pred novinarima nakon sjednice Kluba HDZ-a.

Plenković se pritom zahvalio kandidatu za budućeg potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva HNS-ovu Predragu Štromaru "na suradnji, otvorenosti i odgovornosti". "Ta je odgovornost ključna poruka koja je vodila i HDZ i HNS da učinimo iskorak suradnje", rekao je premijer.

Takva je suradnja, kaže Plenković, još jedan dokaz transformativnih poteza koje radi zadnjih godinu dana i koji pokazuju da se "uobičajene europske prakse mogu vidjeti na nacionalnoj razini hrvatske političke scene". Vjeruje, kaže, da će se nakon današnjeg glasovanja Vlada i Sabor vrati u normalne okvire djelovanja.

Na pitanje o članku sporazuma Narodne koalicije po kojem stranke koje potpisuju taj sporazum ne smiju ići u koaliciju s HDZ-om Plenković je odgovorio kako "takav ugovor između stranaka predizborne koalicije ne može derogirati temeljne propise i zakone u Hrvatskoj, a to je da su mandati svih zastupnika neotuđivi i neopozivi".


Štromar: Radimo koaliciju koja će građanima donijeti veliko dobro

HNS-ovac Predrag Štromar uvjeren je kako "rade koaliciju koja će u budućnosti donijeti veliko dobro građanima". "HNS unosi svoje vrijednosti u Vladu. To mi je izuzetno drago, a posebno što ćemo dobiti ministricu obrazovanja", rekao je Štormar. Time će, kazao je, pokušati depolitizirati obrazovanje i uvjeren je da će u tome uspjeti.

"Mi još uvijek imamo rat u razmišljanju od Drugog svjetskog rata, imamo probleme, društvo se dijeli, 27 godina nismo uspjeli povezati društvo i želimo da građani više ne razmišljaju o tome nego da gledaju u budućnost, a da mi kao politika stvorimo kvalitetnije, bolje, slobodnije i demokratskije društvo", rekao je Štromar. To je razlog zašto smo podržali Vladu HDZ-a , nacionalnih manjina i još nekih partnera, dodao je.

U slučaju novih izbora, uvjeren je, podijeljenost među građanima bila bi puno veća. "Mi to moramo zaustaviti. Siguran sam da ćemo Andrej i ja sa svim drugim suradnicima to i učiniti", poručio je.

Na novinarsko pitanje može li HNS s HDZ-om opstati do kraja mandata, obzirom na dosadašnje HNS-ove teze o "Titanik Vladi" Štromar je uzvratio kako je uvjeren da će opstati.

"Jer vjerujem u dosta ljudi iz ovog HDZ-a, vjerujem ministrima, dosta sam komunicirao s njima zadnjih godina i vidim da i oni žele stabilnost u svojoj stranci", kazao je.

Na pitanje kako HNS vjeruje HDZ-ovim ministrima kada je glasovao protiv ministra financija Zdravka Marića Štromar je uzvratio: "Da, to je bilo prije, kada ova Vlada nije bila stabilna i sigurna. Garancija smo Andrej i ja da će ova Vlada biti stabilna". Marić je, kazao je, bio na meti zbog Agrokora, ali vidimo da Agrokor ide u dobrom smjeru.

Uvjeren je kako će na idućim izborima glasači HNS-a ponovno glasovati za tu stranku "upravo zbog ovog ulaska u Vladu i promoviranja HNS-ovih vrijednosti u Vladi".


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.4.2019. 14:14:20

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account