Prica u Saboru: Koncesionari u zdravstvu važni

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.2.2021. 11:09:48
Prica u Saboru: Koncesionari u zdravstvu važni

Foto: SDP

Domagoj Prica je u Saboru u ime kluba SDP-a izložio stav stranke o poduljenju roka za preoblikovanje koncesije u privatne ordinacije u zdravstvu u sklopu Izvješću o uredbi koju je Vlada RH donijela na temelju zakonske ovlasti.



Domagoj Prica je izjavio da su koncesionari u zdravstvu važni sa zdravstvenog, društvenog i gospodarskog aspekta.

Pružajući zdravstvene usluge oni pomažu održavanju ukupnog zdravlja naših sugrađana. Pored toga svojim aktivnostima zapošljavaju osoblje u zdravstvu te plaćajući koncesije sudjeluju u plaćama pomoćnog osoblja te troškovima režije domova zdravlja.


Koncesionari moraju podnijeti zahtjev radi preoblikovanja privatnih praksi na temelju koncesija i zakupa u privatnu praksu u ordinaciju.

Prica je istaknuo da od pet tisuća koncesionara samo su njih tri tisuće dosad predali zahtjev za preoblikovanje koncesije u u ordinaciju a od toga je samo pola procesa riješeno.


To je još jedan pokazatelj sporosti sustava, potrebno je produženje roka za predaju zahtjeva za preostalih dvije tisuće koncesionara kako ne bi došlo do ugroze sustava primarne zaštite.

Također moramo istaknuti i da u slučaju preoblikovanja ljekarni u zakupu se vode i sudski sporovi vezano uz preoblikovanje. U tim slučajevima su zahtjevi predani u roku no nisu mogli dobiti potrebnu dokumentaciju na razini zdravstvene ustanove ili jedinice područne (regionalne) samouprave. 


Prica je zaključio da ne samo da sustav vezan uz zdravstvo nije odradio posao nego se sad kao posljedica vode sporovi koji opterećuju jedan drugi sustav – sudski sustav.

Dakle ovom uredbom se produžuje rok za 6 mjeseci koncesionarima za podnošenje zahtjeva Ministarstvu zdravstva za preoblikovanje koncesije u ordinaciju. 

Možemo se nadati da je ovo produženje posljednje te da će se riješiti sve što se treba riješiti u potrebnom roku.


Vezane vijesti
Ažurirano: 18.2.2021. 12:09:57

Create Account