Radnička fronta najavila izlazak na lokalne izbore u Zagrebu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.3.2021. 13:28:36
Radnička fronta najavila izlazak na lokalne izbore u Zagrebu

Foto: RF

Mate Kapović, bivši rotacijski zastupnik RF-a u Gradskoj skupštini, i nositelj RF-ove liste za Gradsku skupštinu na izborima istakao je da RF izlazi na izbore kao jedina autentično lijeva opcija, koja već dosljedno godinama zastupa interese društvene većina, radnička prava i socijalnu državu.



 Napomenuo je da je RF u kontekstu već nabujale gradonačelničke utrke u kojoj su već zauzete pozicije odlučio da neće dodatno komplicirati situaciju još jednim kandidatom te da je procjena da će RF moći svoja stajališta dobro zastupati i samo listama za Gradsku skupštinu, gradske četvrti i mjesne odbore.


Kapović je istakao da godinu dana nakon potresa i dalje nema nikakvog plana - sve je ostavljeno pojedinačnim inicijativama stanovnika Zagreba, tek mali dio njih je dobio pomoć za obnovu, centar grada se sve više gentrificira, turistificira i ispražnjava, a najgore je što nikakve sustavne provedbe i plana oko zaštite stare gradske jezgre od potresa nema.


Kapović je zatim istakao četiri mjere iz RF-ova programa za Zagreb. Rekao je da RF ima dugu povijest, u Gradskoj skupštini i van nje, zalaganja za Imunološki zavod - RF je, napominje, još 2015. bio organizirao veliki protest za Imunološki zavod, za razliku od HDZ-a koji je gotovo cijelo vrijeme bio na vlasti i u državi i u gradu, a nije napravio ništa (da bi sad nudio lažna obećanja o Imunološkom). Kapović je dodao da je sada u korona-krizi očito koliko se pogubnim pokazalo HDZ-ovo, SDP-ovo i Bandićevo uništavanje Imunološkog zavoda - umjesto da sada imamo potencijalno svoje cjepivo i da se možemo brzo procijepiti.


Kapović je napomenuo i da se od različitih političkih opcija čuje vrlo malo konkretnih prijedloga kako poboljšati socijalnu sliku u Zagrebu. Istakao je kao primjer dvije mjere za koje se RF zalaže - jedna je potpuno ukidanje naplate za tramvajski prijevoz. To je, po Kapovićevim riječima, sasvim ostvarivo, iako se na početku može provoditi u postupnom ukidanju plaćanja, i doprinijelo bi poboljšanju prometne situacije i parkinga u Zagrebu, bilo bi blagotvorno ekološki i omogućilo bi svima, bez obzira na financijske mogućnosti, pojačanu mobilnost po gradu.


RF se, kako je poznato, zalaže za potpuno javno financirano obrazovanje i odgoj od vrtića do doktorata. Poznato je da je pohađanje vrtića vrlo korisno za socijalizaciju, obrazovanje i odgoj djece te da izrazito pridonosi smanjivanju društvenih razlika, naveo je Kapović, te dodao da je potpuno besmisleno da se osnovna i srednja škola ne plaćaju, a da se vrtić plaća. Umjesto u fontane, nepotrebno skupe žičare, besmislene spomenike i drugo treba ulagati u infrastrukturu, odgoj i obrazovanje i budućnost.


RF, kako kaže Kapović, zagovara društvenu stanogradnju kojom bi se suzbile suludo velike najamnine i cijene stanova te omogućilo mladim ljudima da dobiju krov nad glavom bez ulaska dužničko ropstvo. Također, potreban nam je planski urbanizam, u kojem će se graditi čitavi kvartovi, sa svom potrebnom i pomno isplaniranom infrastrukturom. Stambena politika treba biti pitanje potreba većine stanovnika grada, a ne pitanje kratkoročnog privatnog profita građevinskih tajkuna koji su grad doveli u kaos.


Sandra Crnković osvrnula se na Prijedlog Radničke fronte za promjenom modela upravljanja zagrebačkom gradskom upravom i gradskim komunalnim poduzećima. Uključivanje radnika i korisnika usluga u proces odlučivanja, demokratiziranje odlučivanja i nadzora u komunalnim gradskim poduzećima garantira da se javne usluge neće komercijalizirati i tako učiniti lošijima nedostupnijima.


U gradskoj upravi i gradskim komunalnim poduzećima pokrenuti ćemo proces demokratizacije-uspostavljanja novih procedura za formuliranje gradskih politika kroz izravno uključivanje korisnika usluga/javnosti i radnika gradske uprave i gradskih poduzeća što znači uključivanje radnika i predstavnika javnosti u nadzorne odbore komunalnih poduzeća u vlasništvu Grada. Radnička fronta je u svom mandatu u gradskoj skupštini upozoravala na lošu i nepotrebnu praksu zapošljavanja agencijskih radnika u Zagrebačkom holdingu i ostalim trgovačkim društvima iz grupe ZGH na radna mjesta koja su sistematizirana i potrebna za normalno funkcioniranje Grada. Jasno je se zapošljavanjem preko agencije podupire klijentistička mreža štetnih ugovora s agencijama za zapošljavanje. Radnička fronta uspostavit će sustav transparentnih natječaja za radna mjesta u gradskoj upravi, ustanovama i svim ostalim društvima iz grupe ZGH i uvest obavezu sklapanja kolektivnih ugovora za radnike u svim gradskim poduzećima i ustanovama.


David Bilić, aktualni zastupnik RF-a u Gradskoj skupštini, istaknuo je kako je upravljanje Gradom izrazito nedemokratično. Za Skupštinu kaže da uglavnom služi za potvrđivanje odluka koje se donesu među vladajućim partnerima. Smatra da su oni prvenstveno vezani interesom te da je jedino što ih može omesti u provođenju volje pritisak, za što je naveo primjer borbe za sportsku dvoranu svoga Mjesnog odbora Cvjetni trg.


„Da nismo pritiskali kroz medije i druge kanale, ta dvorana bi se prenamijenila u uredske prostore, što smatram katastrofalnom idejom koja bi djecu s posebnim potrebama, ljude starije životne dobi i razne druge skupine ostavila bez mjesta za rekreaciju i druženje. Kako vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti uglavnom nemaju nikakvih ovlasti, ovo je najkorisnija funkcija koju ta zgrada može pružiti“, smatra Bilić


„Ni stanovništvo ni vijećnici i vijećnice mjesne samouprave nemaju utjecaj na odluke. Mislite li da ljudi kojima su crjepovi, komadi žbuke i ukrasi padali oko glava i prije ovog proljetnog potresa ne bi izdvojili novac za saniranje tog problema? Smatram da bi znatno drugačije izgledao i gradski proračun da o njemu Zagrepčanke i Zagrepčani mogu izravno odlučivati“, zaključio je Bilić.


Vezane vijesti
Ažurirano: 26.1.2023. 9:37:03

Create Account