Saborska oporba snažno 'za' Aleksićev zakon

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 20.10.2017. 9:59:55
Saborska oporba snažno 'za' Aleksićev zakon

Foto: HINA/ Denis CERIĆ /dc

Saborska oporba snažno je u četvrtak navečer zagovarala zakonski prijedlog Gorana Aleksića (SNAGA) koji teži boljoj zaštiti potrošača te propisuje način vraćanja preplaćenih kamata dužnicima koji su konvertirali svoje kredite u 'švicarcima'.


Moj se prijedlog tiče više od sto tisuća obitelji, rekao je Aleksić predstavljajući prijedlog dopuna Zakona o zaštiti potrošača koje je potpisima podržalo 78 od 151 zastupnika.

Radi se o obiteljima kojima su banke nezakonito određivale kamate, konkretizirao je Nikola Grmoja (Most), prozivajući Vladu zbog negativnog mišljenja o tom zakonskom prijedlogu, koji uređuje i način utvrđivanja zastare za pojedinačna potraživanja na temelju pravomoćne sudske presude iz procesa za zaštitu kolektivnih prava potrošača.

Druge države su stale na stranu građana, a naša Vlada pogoduje bankama, ustvrdio je Miro Bulj (Most), navodeći da banke od naroda godišnje "muzu" 4 milijadre kuna na ime nakande i provizije. "Obveza je Vlade, odnosno nas zastupnika da stanemo jednom iza naroda, a ne da se štite banke", poručio je Bulj.

Nesporno je utvrđeno da su banke nezakonito mijenjale kamatne stope i logično je da moraju vratiti novac, no prave se "mutave" i građanima savjetuju pojednačne tužbe, rekao je Ivan Pernar (ŽZ) prozivajući HDZ da radi protiv naroda, te da ne želi da banke vrate novac koji su nezakonito uzele.

Može vas biti sram, poručio je Pernar predstavnicima Vlade i HDZ-a, ustvrdivši da će zastupnici manjina, "čak i Srbi" glasovati da se vrate preplaćene kamate.


O Aleksićevu prijedlogu zastupnici bi trebali pojednačno glasovati, smatra Miroslav Šimić (Most), nezadovoljan što se Sabor tim prijedlogom bavio u sitne sate.

Spreman sam surađivati s Vladom, uskladiti svoj s drugim zakonima, neka ide u drugo čitanje, poručio je zaključno Aleksić.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.1.2021. 15:23:28

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account