Saborska oporba: Vlada je pala na Agrokoru

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 8.6.2017. 13:56:36
Saborska oporba: Vlada je pala na Agrokoru

Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Vlada je pala na Agrokoru, poručili su u četvrtak iz oporbenih saborskih klubova, upozoravajući kako su ulaganjem u Ledo članovi obveznih mirovinskih fondova izgubili 600 milijuna kuna, te prozivajući HDZ da grčevitim držanjem za vlast pokušava prikriti "ono" što će uskoro isplivati".


"Vlada je pala na Agrokoru i svjedočimo nezapamćenom igrokazu vladajućih garnitura koje su dovele hrvatski politički život na samo moralno dno", poručio je Branimir Bunjac (Živi zid) nakon stanke koju je više zastupničkih klubova zatražilo na početku zasjedanja.


Bunjac: U vjerovničko vijeće Agrokora ušli američki lešinarski fondovi

Tvrdi kako Vlada želi glumiti medijatora, ali će u konačnici, kaže, morati stati direktno iza Agrokora, kreditirati ga i preuzeti vlasništvo nad tvrtkom. "Za posljedicu ćemo imati povećanje javnog duga i recesiju. Takav rasplet neminovno zahtijeva ostavku Vlade taman i da nije došlo do raskida koalicije HDZ-a i Mosta", rekao je Bunjac. Pokazalo se, ocjenjuje, da 'lex Agrokor' ima funkciju spašavanja propalog tajkuna, koji je "blago rečeno poslovao na granici zakona u zaštiti samog vrha vlasti u Hrvatskoj".

"Zaštitom gazde Vlada štiti sebe od sudskog progona, a pet milijuna kuna koji se daju DORH-u su dimna zavjesa. Da se Hrvatskoj ne piše dobro govori i činjenica da su u vjerovničko vijeće Agrokora ušli američki lešinarski fondovi, a poznato je da je njihova glavna metoda naplate tužba protiv države u kojoj su oni", istaknuo je Bunjac.

Podsjetio je kako su iz Vlade govorili da će dobavljačima pomoći, a sada se, kaže, vidi da banke imaju povlašten položaj, budući da im se nude 'roll up' aranžmani. "Zastupnici su opravdavali donošenje tog zakona zaštitom radnih mjesta, a privremeni upravitelj Ante Ramljak već najavljuje otkaze, za početak u BiH. Pričalo se i da će BDP nastaviti rasti, a izvještaji govore da će BDP padati, i to ne samo u Hrvatskoj već i u BiH i Sbiji, kao posljedica tog zakona", rekao je Bunjac.


Lovrinović: Tko i zašto skriva istinu o gubitcima mirovinskih fondova ulaganjem u Agrokor?

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) upozoravao je, pak, na gubitke prilikom ulaganja obveznih mirovinskih fondova u sustav Agrokor. "Obvezni mirovinski fondovi su zbog ulaganja u dionice Agrokora ostvarili ogromne gubitke, a o tome se šuti. Tko i zašto skriva ovu istinu", pitao se Lovrinović.

Naveo je primjer Leda. "U prosincu 2012. sva četiri mirovinska fonda su uložila u kupnju 63.900 dionica Leda i platila 510 milijuna kuna, dakle svaku dionicu čak osam tisuća kuna. Danas je cijena te dionice više nego prepolovljena i svjedoci smo prave drame oko Agrokora, jer svi samo pričaju o dobavljačima i bankama, ali nitko ili malo tko priča o posebnim dobavljačima kapitala. Zašto su obvezni mirovinski fondovi financirali ove kompanije, po kakvim aranžmanima", zapitao se.

Oni su, kaže, to radili u ime svih članova obveznih mirovinskih fondova, uloživši više od pola milijarde kuna, u ovom slučaju u Ledo. "Prema zadnjim podacima, mirovinski fondovi su prije obustave trgovine na burzi povećali čak broj dionica u Ledu na skoro 70 tisuća. Jedan obvezni mirovinski fond je prodao svoje dionice, to je Erste plavi, ali ostala tri imaju čak više dionica nego li kod dokapitalizacije 2012. godine. Tako, kad znamo da je Ledo jamac, platac za kredite Agrokora blizu 19 milijardi kuna, onda mi sa sigurnošću možemo reći da su članovi i obveznih mirovinskih fondova izgubili preko 600 milijuna kuna, uloživši samo u dionice Leda", poručio je Lovrinović.

Najavio je kako će tražiti formiranje istražnog povjerenstva u ulozi HNB-a u slučaju ulaganja u sustav Agrokor.


Grbin: Sramotno čuvanje fotelja pokušaj je prikrivanja onoga što će isplivati u primjeni lex Agrokora

"Ova današnja politička situacija, ovo grčevito držanje za vlast, ovo sramotno čuvanje fotelja nije posljedica ničeg drugog nego pokušaja da se sakrije sve ono što će isplivati iz zadnja dva mjeseca primjene lex Agrokora, zakona kojeg je pisala jedna klika okupljena oko gospođe Dalić, a podržana od strane premijera Plenkovića", poručio je SDP-ovac Peđa Grbin.

Čudi se, kaže, onima koji danas pristaju biti 'smokvin list' takvoj Vladi, a do jučer su glasali protiv tog zakona. "Čudim se onima koji se danas kriju iza obrane kurikularne reforme, koju će sutra morati provoditi zajedno s Hrastom jer bez Hrasta većine u Hrvatskom saboru nema, a istovremeno zatvaraju oči za svo zlo koje nam je došlo sa Zakonom o izvanrednoj upravi", rekao je Grbin.

Mostovac Nikola Grmoja bivšem je koalicijskom partneru HDZ-u poručio da su van svake vjerodostojnosti, kolegijalnosti te gaze sva moralna načela.


Grmoja: HNS je potpisom za smjenu Petrova izravno držao ljestve HDZ-u 

"HNS je potpisao zahtjev za opoziv predsjednika Sabora Bože Petrova i time izravno pogodovao HDZ-u u držanju ljestvi, a namjera je bila da nakon lokalnih izbora HNS uđe u Vladu, što se na kraju i dogodilo", ustvrdio je taj 'mostovac' .

Premijer se, podsjetio je Grmoja, stalno pozivao na to da su Mostovi ministri izigrali kolegijalnost prema svome kolegi, ministru financija Zdravku Mariću, glasujući protiv njega. "Zbog toga je i bio onaj igrokaz izbacivanja Mostovih minsitara iz Vlade, da bi sada nudilo brda i doline političkoj stranci koja je pokrenula opoziv tog istog ministra", rekao je Grmoja.

Premijer Andrej Plenković će, kaže, i dalje govoriti o vjerodostojnosti, stabilnosti... "On je toliko govorio nama da ne bi bilo kolegijalno glasovati protiv ministra Barišića da bi ga se sada odrekao i dao njegovo ministarstvo HNS-u", poručio je.

Ovo što se događa, tvrdi Grmoja, je politička trgovina najgore vrste, nikad viđena u Saboru, "i drago mi je da je Most sudjelovao u velikom razotkrivanju".


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.2.2018. 22:00:49

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account