Štromar u pismu članovima HNS-a objasnio razloge za koaliciju s HDZ-om

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 9.6.2017. 15:13:06
Štromar u pismu članovima HNS-a objasnio razloge za koaliciju s HDZ-om

Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

V.d. predsjednika HNS-a Predrag Štromar uputio je u petak pismo članovima te stranke, u kojemu objašnjava razloge za sklapanje koalicije s HDZ-om.


"U posljednjih dvije godine, od pojave Mosta na nacionalnoj političkoj sceni, cjelokupna politička aktivnost u Hrvatskoj se svodi na pitanja koalicije, suradnje, preslagivanja, tko će s kim i protiv koga. Više nitko ne govori o konkretnim politikama, programima, vrijednostima i projektima. Građane se tek uzgredno spomene kad se zaklinjemo da je ta rasprava o koaliciji ili preslagivanju u njihovo ime. U stvarnosti, građani su potpuno nestali iz fokusa politike, jer se politika već duže vrijeme isključivo bavi sama sobom", navodi Štromar

Jedan od glavnih razloga je i, kako tvrdi, hitna i neodgodiva primjena pripremljene i zaustavljene kurikularne reforme, koja je dugoročno jedini spas za Hrvatsku. "Ako omogućimo odrastanje djece u duhu kreativnosti te analitičkog i kritičkog promišljanja u kojem su bit znanje i vještine, a ne učenje napamet i ocjene, sutra ćemo imati odrasle ljude sposobne rješavati svakodnevne probleme uspješnije nego mi to činimo danas".

Novi izbori, tvrdi Štromar, ne bi promijenili odnose na političkoj sceni, ali bi unazadili Hrvatsku. Smatra realnom procjenu da bi na prijevremenim parlamentarnim izborima u srpnju izlaznost bila oko 25 posto. "Hrvatsku bi izbori neposredno koštali u stotinama milijuna kuna, ali prava šteta bi bila u milijardama kuna zbog novog zastoja u funkcioniranju izvršne vlasti, uključujući i zastoj u povlačenju bespovratnih dvije milijarde eura iz fondova Europske unije."

Kao razlog za ulazak u koaliciju s HDZ-om, Štromar navodi i suprotstavljanje nazadovanju hrvatskog društva, s obzirom da "u svjetonazorskom i vrijednosnom smislu, ultrakonzervativci, populisti i ekstremisti, preplavljuju sve društvene institucije" te ističe da će, "ne spriječi li val populizma i nazadnjački udar, Hrvatska zastraniti u smjeru Mađarske i Poljske, u kojima se u pitanje dovode ona prava i slobode za koje smo vjerovali da su neupitni, kao što su primjerice pravo žena na izbor ili medijske slobode".


Hrvatskoj je, nastavlja, nužna politička stabilizacija i izlazak iz "ideoloških rovova". "Vjerujem da je era podjela, ili jednostavno rečeno stara politika, na zalasku, a počinje nova era – nova politika protiv stare politike. Novu politiku karakterizira konkretan doprinos za bolji život ljudi, ideje ispred ideologija, vrijednosti ispred stranačkih identifikacija, rezultat ispred umjetničkog dojma".

"Nakon dvije godine gospodarskog rasta, koji je potaknuo upravo HNS upravljajući resorom gospodarstva u Vladi, uslijed krize u Agrokoru i političke nestabilnosti prijeti usporavanje pa čak i zaustavljanje tog rasta. Jednostavno rečeno, kako stabilizirati Agrokor i s njime povezanih 150 tisuća radnih mjesta, ako prethodno ne stabiliziramo Vladu", kaže Štromar.

Dodaje kako postoji niz otvorenih pitanja koji mogu utjecati na gospodarsku i sigurnosnu situaciju u zemlji, uključujući i pitanje pograničnog režima i ukupnih odnosa sa Slovenijom, kao i pitanje povlačenja bespovratnih sredstava iz EU fondova.

"Ne možemo više donositi političke odluke prema tome kako će ih dočekati novinari, politički analitičari i komentatori ili druge stranke. Moramo preuzeti odgovornost i donositi odluke koje su dobre za ovu zemlju i njezine građane pa čak i kad nisu 'na prvu loptu' popularne", ocjenjuje Štromar.

"Mislimo li doista da je građanima važnija naša lojalnost koalicijskom partneru ili pojedinom stranačkom lideru od naše lojalnosti vrijednostima – modernog obrazovanja, napredne digitalne ekonomije, društva pravednosti i jednakih šansi, očuvanja dosegnute razine ljudskih prava. Članice i članovi HNS-a su na Središnjem odboru stranke u srijedu, 7. lipnja 2017., odlučili ostati vjerni vrijednostima", zaključuje v.d. predsjednik HNS-a Predraga Štromar u pismu članovima HNS-a.


Čelnici buzetskog HNS-a istupili su iz stranke

U međuvremenu, zbog odluke Središnjeg odbora Hrvatske narodne stranke - Liberalnih demokrata o koaliranju s HDZ-om i načina na koji je donijeta, u četvrtak navečer članovi predsjedništva buzetske podružnice HNS-a istupili su iz stranke, potvrdio je u petak ujutro za Hinu predsjednik istarskog HNS-a Zvonko Liović. 

Među sedmoricom članova predsjedništva je i dosadašnji član Središnjeg odbora stranke te potpredsjednik istarskog HNS-a Vlatko Mrvoš.

"U politiku smo ušli čistog obraza s ciljem da damo svoj doprinos kroz rad u stranci na promicanju vrijednosti koje je HNS baštinio, što smo i radili protekle četiri godine. Poštenje, dosljednost i iskrenost je nešto što nam predstavlja osnove političkog ponašanja i tu kod nas nema kompromisa", stoji u priopćenju sada već bivših članova predsjedništva buzetskog HNS-a. Iz politike, kažu, izlaze bogatiji za nova prijateljstva i iskustva i što je najbitnije - čistog obraza i mirne savjesti.

Predsjednik istarskog HNS-a i član Središnjeg odbora HNS-a Zvonko Liović izrazio je žaljenje zbog te odluke i najavio sjednicu županijske organizacije HNS-a u Puli početkom slijedećeg tjedna.

"Zatečeni smo situacijom u stranci. Priznajem, u krizi smo  i odnosi u predsjedništvu stranke zasigurno su narušeni. Vlada konfuzno stanje", rekao je Liović i naglasio kako će na lokalnoj razini nastaviti suradnju sa IDS-om i s SDP-om, dok, kaže, s HDZ-om tu ne surađuju.


Dvoje od troje vijećnika HNS-a u Dubrovniku istupilo iz stranke

Dvoje od troje vijećnika HNS-a u dubrovačkom Gradskom vijeću, Matija Čale Mratović i Nenad Vekarić, potvrdili su u petak da su podnijeli zahtjev za isključenjem iz stranke te da će u Gradskom vijeću Dubrovnika nastupati kao nezavisni vijećnici.

Vekarić i Čale Mratović su istaknuli kako je njihova odluka uzrokovana nezadovoljstvom koalicijom s HDZ-om na nacionalnoj razini.

''Ja sam istupio iz Hrvatske narodne stranke zbog koalicije s HDZ-om i nastupit ću kao nezavisni vijećnik. Glavni razlog je taj da je predsjednik stranke mjesec dana ustrajno uvjeravao cjelokupnu hrvatsku javnost i birače da neće ići u koaliciju s HDZ-om da bi istodobno zdušno radio na toj koaliciji. To smatram prijevarom, laži i ne želim u tome sudjelovati'', rekao je Vekarić.

''Ja sam istupila iz HNS-a i nastupit ću kao nezavisna vijećnica'', potvrdila je također Matija Čale Mratović.

Nositelj liste HNS-HSLS-a na prošlim izborima Valentin Dujmović potvrdio je kako je on trenutno jedini vijećnik HNS-a u Gradskom vijeću, no dodao je da ni on ne može biti na konstituirajućoj sjednici zakazanoj za 12. lipnja s obzirom da je još uvijek na mjestu predsjednika uprave Vodovoda Dubrovnik pa ima zakonsko ograničenje zbog nespojivosti funkcija.

''Kao nositelj liste naći ću nekoga da uđe umjesto mene. Ako taj vijećnik bude dobro obnašao dužnost nije neophodno da se ja vratim kao vijećnik'', zaključio je Dujmović.

Inače, u dubrovačkom Gradskom vijeću HDZ ima deset mandata, po tri su na izborima osvojili Dubrovačka stranka, Dubrovački demokratski sabor i HNS, dva su pripala Mostu i SDP-u te jedan nezavisnoj listi Srđ je Grad i HSS-u. Nakon ovakvog razvoja situacije HNS je ostao samo na jednom vijećniku.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 15.4.2024. 14:24:13

Create Account