U ponedjeljak novi pokušaj konstituiranja Gradske skupštine

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 6.7.2017. 18:18:36
U ponedjeljak novi pokušaj konstituiranja Gradske skupštine

Foto: HINA/ Denis CERIĆ /dc

Novi pokušaj konstituiranja zagrebačke Gradske skupštine zakazan je za ponedjeljak, 10. srpnja, navodi se na internetskim stranicama Gradske skupštine Grada Zagreba. 


Konstituirajući sjednicu zagrebačke Gradske skupštine za 10. srpnja u 10 sati sazvao je ministar uprave Lovro Kuščević, a očekuje se i da će ministar Kuščević nazočiti sjednici.

Pretpostavlja se da je sjednica sazvana jer su se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegova stranka te HDZ i Lista grupe birača nositeljice Brune Esih dogovorili oko programskih smjernica i skupljanja 26 potpisa za izmjenu imena Trga maršala Tita. Naime, Bruna Esih novinarima je nakon neuspjelog konstituiranja Gradske skupštine 29. lipnja izjavila kako je preduvjet da imaju 26 potpisa gradskih zastupnika za promjenu imena Trga maršala Tita. 

Na stranicama Gradske skupštine objavljen je i dnevni red prve sjednice zagrebačke Gradske skupštine koji se sastoji od četiri točke - Izbor mandatnog povjerenstva, izvješće Mandatnog povjerenstva i verifikacija mandata članova Gradske skupštine, odnosno utvrđivanje člana Gradske skupštine koji će predsjedavati sjednicom do izbora predsjednika i svečana prisega članova Gradske skupštine. Također, izbor Odbora za izbor i imenovanja te izbor predsjednika i potpredsjednika Gradske skupštine. 


Kao i prošli put, 29. lipnja, konstituirajuću sjednicu bi trebala otvoriti i voditi tajnica zagrebačke Gradske skupštine Mirjana Lichtner Kristić i to do trenutka određivanja osobe koja će predsjedati sjednicom do izbora predsjednika Gradske skupštine. 

Prema informacijama iz medija ta bi osoba trebala biti Ana Stavljenić-Rukavina, budući da je ona bila četvrta na listi kandidata stranke Bandić Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti, koja je osvojila najveći broj mandata.

Mediji navode da će novi predsjednik zagrebačke Gradske skupštine gotovo sigurno biti iz redova HDZ-a, te da u toj stranci tek trebaju odlučiti hoće li to biti predsjednik zagrebačkog HDZ-a i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine u prošlom mandatu Andrija Mikulić ili HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika na proteklim lokalnim izborima i nositelj liste HDZ-a za Gradsku skupštinu Drago Prgomet.


Prvi pokušaj konstituiranja zagrebačke Gradske skupštine bio je 29. lipnja, no sjednica je prekinuta na samom početku u nazočnosti svih 51 izabranih zastupnika, zato što u Mandatno povjerenstvo nije pristigao niti jedan zahtjev za članove tog povjerenstva, odnosno jer tada nije došlo do dogovora između zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegove stranke, te HDZ-a i Liste grupe birača nositeljice Brune Esih, koja ima petero gradskih zastupnika, među kojima su uz Esih i bivši HDZ-ovac i ministar kulture Zlatko Hasanbegović. 

Nakon neuspjelog konstituiranja Gradske skupštine 29. lipnja, počeo je teći rok od 30 dana za novi pokušaj konstituiranja. Budući da je ministar uprave Lovro Kuščević donio novu Odluku o sazivanju konstituirajuće sjednice 10. srpnja, očito je da su se koalicijski partneri dogovorili oko programskih smjernica i skupljanja 26 potpisa za izmjenu imena Trga maršala Tita. 

Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i potpredsjednica stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, izjavila je tada, 29. lipnja, nakon neuspjelog konstituiranja Gradske skupštine kako kreću s razgovorima s HDZ-om i Listom grupe birača nositeljice Brune Esih koji će prvenstveno biti orijentirani na programe, ali i da su shvatili kako je preduvjet zahtjev Brune Esih, da imaju 26 potpisa gradskih zastupnika koji će izglasati promjenu imena Trga maršala Tita.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.12.2023. 16:13:20

Create Account