SP 2018 - Hrvatska igra u Kalinjingradu, Nižnji Novgorodu i Rosotvu na Donu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.12.2017. 22:32:38
SP 2018 - Hrvatska igra u Kalinjingradu, Nižnji Novgorodu i Rosotvu na Donu

Foto: EPA/SERGEI CHIRIKOV

Hrvatska nogometna reprezentacija dobila je jednu od težih skupina svjetskog prvenstva u Rusiji, ali i za navijače jednu od najgorih za putovanje.


"Vatreni" će igrati u skupini D zajedno s Argentinom, Islandom i Nigerijom.


Hrvatska će u prvom kolu 16. lipnja u Kalinjingradu igrati protiv Nigerije, u drugom kolu će odmjeriti snage protiv Argentine 21. lipnja u Nižnji Novgorodu, dok će u trećem kolu igrati 26. lipnja u Rosotvu na Donu protiv Islanda.


Od Zagreba do Kalinjingrada ima 1,400 kilometara, do Nižnji Novgoroda 2,750 km, a do Rostova na Donu 2,400 km. Za navijače kojima će baza biti Moskva udaljenosti su ipak nešto kraće. Od Moskve do Kalinjingrada ima 1,000 km, od Moskve do Nižnji Novgoroda 400 km, dok je Rostov na Donu od Moskve udaljen 950 km.


Hrvatska će u 1. kolu igrati na Areni Baltik koja može primiti 35.212 gledatelja. Kalinjingrad se nalazi u Klinjingradskoj oblasti koja se nalazi 320 kilometara od ruske granice. Dodijeljen je Sovjetskom savezu 1945. godine Potsdamskim ugovorom nakon II. svjetskog rata. Kalinjingrad je lučki grad ruske eksklave između Poljske i Litve, s pristupom Baltičkom moru i ima oko 700.000 stanovnika. Pod njemačkim imenom bio je glavni grad njemačke pokrajine Istočne Pruske.


Drugo kolo donosi nam ogled u Nižnji Novgorodu protiv Argentine. Stadion Nižnji prima 44.899 gledatelja, a to je jedan od stadiona koji još uvijek nisu završeni, no sve bi trebalo biti gotovo do konca ove godine ili u siječnju iduće godine. Ovo je 'najnesretniji' stadion jer je tijekom gradnje na njemu bilo nekoliko nesreća, te jedan požar. Grad se nalazi na ušću rijeke Oke u Volgu i Broji 1.3 milijuna stanovnika.


Važno je industrijsko središte (autoindustrija), sveučilišni grad, kulturni centar regije. Nižnji Novgorod je važno prometno čvorište (riječna luka, željeznica koja leži na Transsibirskoj pruzi, sjecište više glavnih cestovnih pravaca, zračna luka, metro).


Posljednje kolo donosi gostovanje u Rostovu na Donu i susret protiv Islanda. Rostov Arena prima 45.000 gledatelja. Novi dom Rostova je završen i čeka službeno otvaranje.


Rostov na Donu leži 46 km od ušća Dona u Azovsko more i administrativno je središte Rostovske oblasti. Rostov je prometno čvorište južne Rusije. Ima veliku željezničku stanicu i važnu međunarodna zračnu luku. Najvažnija industrijska grana u gradu je prerada drva, kemijska i elektronička industrija. Zemlja oko Rostova izuzetno je plodna, tako da iz tog kraja stiže mnogo prehrabrenih proizvoda. Također, poznati su i rudnici kamenog uglja, jedni od najvećih u Rusiji.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.7.2018. 23:18:28

Create Account