Ždrijeb EL i LP: najlošije prošli Osijek i Rijeka

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 14.7.2017. 21:45:33
Ždrijeb EL i LP: najlošije prošli Osijek i Rijeka

Foto: HINA/Miljenko KLEPAC/lsd

Na ždrijebu 3. pretkola Lige prvaka i Europske lige, koji je u petak održan u Nyonu, najlošije je prošao Osijek koji će, ukoliko izbaci Luzern, za suparnika imati nizozemskog velikana PSV iz Eindhovena.


PSV je 23 puta bio prvak Nizozemske, a posljednji puta u sezoni 2015–16. Jedini naslov prvaka Europe osvojili su 1988. godine, a protekle sezone bili su treći u nizozemskom prvenstvu, iza Feyenoorda i Ajaxa.

Od 2013. godine trener im je nekadašnji nizozemski reprezentativac Philip Cocu (46), koji je najveći dio igračke karijere proveo u PSV-u i Barceloni. Napadač Luuk de Jong (26), koji je prošle sezone u domaćem prvenstvu upisao 8 golova i 7 asistencija, kapetan je PSV-a, ali najvažniji igrač je veznjak Davy Pröpper (25). Treba istaknuti i urugvajskog napadača Gastóna Pereira (22), koji je zabio 10 golova u prvenstvu Nizozemske, te dva ofenzivna beka, desnog braniča Kolumbijca Santiaga Ariasa i lijevog beka Jetroa Willema.

Osijek je u četvrtak u prvom susretu drugog pretkola Europske lige u Gradskom vrtu pobijedio švicarski Luzern sa 2-0, a uzvratni susret je 20. srpnja u Luzernu.


Teškog protivnika dobila je i Rijeka, koja bi u 3. pretkolu Lige prvaka išla na Red Bull Salzburg, koji je četiri godine uzastopce prvak Austrije

"Preuranjeno je davati bilo kakve komentare na ždrijeb Lige prvaka. Prvo moramo proći drugo pretkolo protiv The New Saintsa, čekaju nas i utakmice u hrvatskom prvenstvu i trenutno smo koncentrirani isključivo na iduću utakmicu. Mnogi su nas već spojili sa Salzburgom s obzirom na rezultate prvih utakmica, ali pričekajmo. Bilo koji suparnik u Ligi prvaka zaslužuje respekt, neovisno o tome što nam je ždrijeb donio. Salzburg je kvalitetna ekipa, ali o njima eventualno možemo razgovarati kada dođemo do te utakmice, odnosno nakon uzvrata",  rekao je zamjenik sportskog direktora Rijeke Ivan Mance.

Prošle sezone Salzburg je ispao u zadnjem pretkolu Lige prvaka od zagrebačkog Dinama, a potom je europski put nastavio u Europskoj ligi, ali nije uspio proći skupinu u kojoj su bili Schalke, Krasnodar i Nica.

Od ove godine trener im je bivši njemački nogometaš Marco Rose (40), koji je radio u omladinskom pogonu Salzburga od 2013. Protekle sezone najbolji strijelci Salzburga bili su korejski napadač Hee-chan Hwang (21), koji je zabio 16 golova u svim natjecanjima, te Japanac Takumi Minamino (22) sa 14 pogodaka. No, najbolji igrač austrijskog prvaka je reprezentativni veznjak Kosova Valon Berisha (24), koji je u prvenstvu ubilježio 7 golova i 9 asistencija.

Za Salzburg igraju i dvojica Hrvata, bivši stoper Šibenika Duje Ćaleta-Car (20) i branič Marin Pongračić (19), koji je ovog ljeta stigao Muenchena 1860.

 Rijeka je u prvoj utakmici 2. pretkola LP svladala sastav The New Saints sa 2-0 potpuno nadigravši velške amatere te je veliki favorit za prolazak dalje.


Hajduk će, ako prođe bugarski Levski, u 3. pretkolu Europske lige vjerojatno igrati protiv danskog Brondbyja. U prvom susretu danska momčad slavila je kod kuće sa 2-0 protiv finske Vaase.

"Potencijalne suparnike respektiramo, ali u ovom trenutku o njima još ne razmišljamo. O nekim idućim utakmicama možemo razmišljati tek nakon povratka iz Sofije. Idemo korak po korak", prokomentirao je ždrijeb napadač Hajduka Ante Erceg.

Brondby je bio drugi u domaćem prvenstvu, a njihov najbolji igrač je finski centarfor Teemu Pukki, koji je prošle sezone zabio 25 golova u svim natjecanjima. Dansku momčad od prošle godine vodi njemački trener Alexander Zorniger (49).


Hrvatski viceprvak Dinamo će u 3. pretkolu Europske lige vjerojatno igrati protiv norveškog Odda, kojeg od 2008. vodi trener Dag-Eilev Fagermo (50).

"Mislim da smo sa taktičkog stajališta dobili vrlo discipliniranog protivnika. Znamo kako igraju Skandinavci, dosta tvrdo. Jaki su u tom segmentu, ali sigurno imaju nedostataka. Ne znam puno o njima i trebamo ostati fer i džentlmeni, čekajmo konačni rezultat iz njihove uzvratne utakmice pa onda možemo pričati o protivniku u Europi", kazao je novi trener Dinama Mario Cvitanović.

Na polovici norveškog prvenstva Odd je na 9. mjestu sa 22 boda, odnsono deset bodova manje od vodećeg Rosenborga. U 15. kola igrači Odda zabili su samo 12 pogodaka (gol-razlika 12-16).

Najbolji strijelac kluba je kanadski napadač Olivier Occéan (35) sa tri gola u svim natjecanjima. Po dva pogotka postigli su finski napadač Riku Riski (27) i branič Espen Ruud (33).

Dinamo je prije tri godine u prijateljskoj utakmici pobijedio norveški klub sa 4-0, a u tom susretu dvostruki strijelac bio je Armin Hodžić.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 2.11.2017. 22:18:13

Create Account