BOGDAN BOŽINOVIĆ POBJEDNIK GOSPODARA LISTOPADA 2018 U VURNOVCU

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.10.2018. 22:12:38
 BOGDAN BOŽINOVIĆ POBJEDNIK GOSPODARA LISTOPADA 2018 U VURNOVCU

Foto: Marijan Dolčić

Veliki šahovski događaj priredio je ŠK Vrustun 1252 iz Vurnovca, pišu Marijan Dolčić i Vlado Karagić




Veliki dan za ŠK Vrustun 1252. Vurnovec i mali Vurnovec na rubu grada Zagreba . Mala se šahovska rijeka danas slila u Vurnovec.     Nije trebalo strahovati od posjećenosti.  Strahovalo se hoće li biti mjesta za sve. 72 šahista prispjela su iz mnogih mjesta Hrvatske. Bio je to 177 po redu brzopotezni turnir "Gospodar mjeseca " na kojem je do sada u ovih 11 godina nastupilo preko 1000 šahista.


Ovaj Gospodar  bio i međunarodni jer su na njemu igrala 4 člana obitelji Bizjak, šahisti ŠK Brežice - Slovenija a naši prijatelji.  


Turnir je otvorio Goran Petrović iz ureda za  sport i mlade  Grada Zagreba izaslanik gradonačelnika Milana Bandića.

Turnir se pokazao prilično jak, zanimljiv i do kraja neizvjestan. Na prvih se šest stolova vodila bespoštedna bitka "mladih i starih",u kojoj su na kraju slavili jedni i drugi. Raspoloženi Bogdan Božinović prestigao je sve favorite i nositelje, te na kraju zasluženo osvojio turnir.

David Horvat osvojio je srebrni pehar i ostavio za sobom velik broj kvalitetnih igrača i prekaljenih cugeraša, poput Mrđe, Šegovića i Dutine.

Treće mjesto Franje Josipa Markovića može zvučati kao iznenađenje svima koji ne poznaju ovog mladića. Danas je za pločom djelovao  moćno,sigurno i gladan okršaja. Goran Šegović i Milan Škorić završili su u diobi 2. - 5. mjesta, s velikih 7 bodova i nešto slabijim dodatnim kriterijima.


Prvi nositelj Milan Mrđa nije imao svoj dan, ali je zračio pozitivom i zlatnu medalju najboljeg veterana primio s mirom ratnika.  Ne može se pobijediti u baš svim bitkama.

Ivan Horvat bio je najbolji u konkurenciji do 8 godina, Ivan Martić do 10 godina,  Anej Bizjak do 12,  Žankarlo Krnjak do 14, a Filip Bezik Haric 

do 16 godina. Marko Đukin bio je najbolji junior do 18 godina, a Franjo Josip Marković do 20 godina (svoju zlatnu medalju prepustio je Domagoju Hostnjaku). Zlatnu medalju osvojio je i Gabrijel Šoštarić a koja mu našim propustom nije dodijeljena i zato naša isprika , bit će mu dostavljena. 

Tami Čolić osvojila je zlatnu medalju za šahistice, a Ela Grdenić srebrnu. Slovenka Alja Bizjak bila je brončana.

Nagrade i priznanja je podijelio Stjepan Kezerić predsjednik VGČ Sesvete , za današnju organizaciju se pobrinuo Damir Obad a turnir sudio  i  držao sve konce pod kontrolom Vlado Karagić .


Kad vam u Vurnovec za kojeg mnogi do prije par dana vjerojatno nisu nikad ni čuli,dođu šahisti iz Crikvenice , Grubišnog Polja ,Čakovca, Belice, Mačja, Varaždinskih Toplica, Štrigove ,Križevaca, Bjelovara, Koprivnice Ivanič-Grada, Rugvice, Donje Stubice, Marije Bistrice, Svete Nedelje, Buševca i Zagreba morate dati sve od sebe da sve bude u najboljem redu. Bilo je tu: 3 pehara, 24 medalje, 40 plaketa i stotinjak predmetnih nagrada (38 butelja kvalitetnih vina od naših vinara) a što je učinilo ovaj turnir neobično izdašnim. Neki su ponijeli kućama i po nekoliko nagrada. Mnogi su odlazeći kući za svoj pozdrav upotrijebili  "Vidimo se i dogodine ". Stoga još jednom veliko hvala  svima na dolasku. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 20.3.2024. 11:01:59

Create Account