Pobjedom protiv ŠK AER-a, šahisti Vurnovca ponovo prvi na tablici

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.4.2019. 10:17:55
Pobjedom protiv ŠK AER-a, šahisti Vurnovca ponovo prvi na tablici

Foto: Marijan Dolčić

Povratak na vrh seniora Vurnovca u zadnjem kolu proljetnog dijela 5. lige centar nakon malog otrežnjenja poslije poraza od susjeda ŠK Sljeme - Agroproteinka 3,5 - 2,5 u 4 kolu. 



U 5.kolu bili smo formalno domaćini šahovskom klubu osoba s dišnim poteškoćama AER Zagreb, no, u stvarnosti smo gostovali, jer klubovi 5. lige njima izlaze u susret  da zbog zdravstvenih poteškoća, ne moraju putovati nego sve igraju kod kuće i osiguravaju suca. Radost šaha je u tome da i osobe sa zdravstvenim problemima mogu igrati ravnopravno s ostalima. Uglavnom Šk AER je bio dobar domaćin, ali mi nismo bili dobri gosti pa smo odnijeli poprilično visoku pobjedu 4,5 : 1,5


Susret je po nas krenuo sjajno jer u samo 15 poteza nakon 20-ak minuta igre naš veteran Tomo Martinuš pobjeđuje njihovog veterana Đuru Babića. To je Tomina 4 pobjeda u 5 kola i naš je najkorisniji igrač pa je šteta za poraz u 3 kolu  gdje je Tomo bio u dobivenoj poziciji.                                                                                     


Na šestoj se igra u cugeraškom (blitz) stilu iako su na satu ogromne brojke. Naš Miroslav se snalazi u takvoj igri  bolje i pobjeđuje Vojislava Poljaka. Na ostalim pločama će meč još dugo potrajati, ali lakše je kad vodiš 2-0. 


Milan Škorić na prvoj, Goran Radić na drugoj i Damir Obad na petoj su zahvatili inicijativu. Kod Tomislava Šabića situacija suprotna, protivnikov pješak na sedmom redu se nije mogao dobro zadržati pa gubi partiju. Damir Obad ništa ne žrtvuje iako je imao za to prilike već mirno okreće partiju u svoju korist. Tome je doprinio i previd  njegovog protivnika Darijana Mišaka koji je igrao vidno bolestan pa je 3 : 1 za nas.


Goran sigurno dominira, no onda njegov protivnik Damir Orinčić uočava kontru i stavlja Gorana pred probleme. Goran je ipak  predobar igrač da se samo tako odrekne onoga što je gradio satima. Uglavnom Goran je još malo zapeo i riješio problem te ostvario pobjednički bod, vodimo sa 4 : 1 što je i naša pobjeda.


Cijelo to vrijeme se na prvoj ploči događa preokret. Mikec je obranio napad našeg Milana u pasivnoj poziciji, štoviše čak je uzeo pješaka. Skakač i dva pješaka protiv skakača i pješaka koji blokira protivničke su obično remi ako je kralj dobro postavljen, a Milanov je itekako bio. Darko Mikec je isto borben, ili dosadan, ovisno kako gledate na stvari i uporno pokušava  Milana uhvatiti u neki štos i igra bespotrebno 30-ak poteza. No nije Milan od jučer i tek tak naša prva ploča pa partija završava zadnja, naravno remijem i podjelom boda. Pobjeda 4,5-1,5 - odličan rezultat.


U drugim partijama očekivani rezultati, što znači da se mi vraćamo na vrh. Sad slijedi ljetni odmor jer liga se nastavlja tek na                                   jesen 22. rujna šestim kolom u kojem igramo protiv druge ekipe Šk Stjepan Bosak - URIHO. u gostima.


Tekst: Marijan Dolčić


Vezane vijesti
Ažurirano: 20.3.2024. 11:01:59

Create Account