ŠK VRUSTUN 1252 POBIJEDIO ŠK NOVI ZAGREB SA 4 : 2 U NOVOM ZAGREBU

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.3.2019. 17:36:01
ŠK VRUSTUN 1252 POBIJEDIO ŠK NOVI ZAGREB SA 4 : 2 U NOVOM ZAGREBU

Foto: ŠK Vrustun

O najnovijem uspjehu prigorskih šahista izvještava kapetan ŠK Vrustun 1252 Damir Obad.

 

Drugo kolo 28. ekipnog prvenstva Hrvatske u šahu - 5. šahovska liga centar, gostujemo u Novom Zagrebu, točnije  u Središću gdje smo nešto oslabljeni zaigrali protiv druge ekipe Šk Novi Zagreb. Novi Zagreb II je u prvom kolu  ostvario visoku pobjedu nastupajući u respektabilnom sastavu. Danas su se i oni pojavili nominalno nešto slabiji nego prošlo kolo. Meč je dobro započeo po nas.                                                                                  


Milan Škorić na prvoj i Damir Obad na petoj s crnim figurama zahvaćaju inicijativu i stavljaju protivnike pred mnoštvo problema. Na kraju Damir pobjeđuje prvi Davora Paradžika, a zatim i MIlan na prvoj protiv  inače  vrlo dobrog Darka Šutića. 


No da meč neće biti lagan vidi se po poziciji Tomislava Šabića na trećoj ploči protiv Igora Stojakovića. Tomislav također igra s crnima radi poveću nepreciznost u otvaranju, pleše kraljem i iako se dobro brani ne uspijeva održati poziciju i gubi. Domaćin smanjuje na 2 : 1.


Miro Kezerić je na šestoj premoćan protiv Ivana Pišonjića te polako i sigurno povećava i pretvara premoćnu  poziciju u naš treći bod, 3 : 1. Tomo Martinuš na drugoj ploči nam je nada za bod ili pola koji bi nam donio pobjedu u meču jer Ivan Kovačić  na četvrtoj stoji slabo, vjerojatno i izgubljeno. No Tomo ne igra na remi nego na pobjedu, pozicija na ploči je baš  po njegovom ukusu i njegov protivnik Miroslav Komar mu mora pružiti ruku. 4-1, pobjeda je tu.


Čini se da će "gol razlika" biti i veća jer je Kovačić preokrenuo poziciju i nadomak je pobjede. U šahu je važan     faktor i vrijeme, nešahistima je teško shvatiti da igrač za partiju potroši dva sata. Upravo se to dogodilo Kovačiću dok je izvlačio tešku poziciju i on ima manje od minute. Postoji dodatak od 30 sekundi na satu za svaki odigrani  potez no to je ništa za kompliciranu poziciju. Naš Ivek je tako odigrao jedan slabiji potez koji je protivniku dozvolio da uđe u egal i izbori remi. Tu se Ivan Kovačić zamislio i potrošio sve vrijeme na satu te umjesto pola  boda upisao nulu jer je ipak izgubio. 


Možemo biti zadovoljni pobjedom jer smo trenutno 2. s četiri boda koliko ima i prvoplasirani ŠK Jaska, no mi   imamo pola boda manje ukupnih pojedinačnih bodova po pločama odnosno gore spomenute "gol razlike".      Liga je duga i pravi okršaji tek predstoje, upravo u sljedećem kolu za dva tjedna, 31.3. igramo protiv Jaske   u Vurnovcu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 20.3.2024. 11:01:59

Create Account