Druga pobjeda hrvatskih rukometaša

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.1.2017. 10:24:01
Druga pobjeda hrvatskih rukometaša

Foto: dnevnik.hr

ROUEN, 14. siječnja 2017. (Hina) - Nakon zagrijavanja protiv Saudijske Arabije, hrvatska rukometna reprezentacija je upisala i drugu pobjedu u skupini C na svjetskom prvenstvu u Francuskoj porazivši Mađarsku 31-28 (11-11).


Bila je to utakmica s dva potpuno različita poluvremena naše reprezentacije. U prvom smo gledali nervoznu igru s mnogo pogrešaka i problema, posebice u napadu, dok je nastavak susreta donio bitno bolju predstavu. Ubrzali smo igru, proradio je napad, a Filip Ivić je bio sjajan na vratima. Hrvatska je u prvom poluvremenu gubila i sa četiri razlike (7-11), dok je u drugom poluvremenu u jednom trenutku imala i plus pet (25-20).

Odabranici Željka Babića u prvom su dijelu zabili 11, a u drugom 20 pogodaka što možda i najbolje oslikava ovu utakmicu.
Hrvatska je nervozno ušla u igru promašivši prva četiri napada. Tek nakon pet i pol minuta zabili smo prvi pogodak. Srećom, niti Mađari nisu briljirali, pa su naši rukometaši u desetoj minuti prvi put poveli na utakmici (3-2). Međutim, u idućih pet minuta uslijedila je mađarska serija 4-0 i na polovici prvog dijela Hrvatska je gubila tri gola razlike (3-6) zbog čega je Željko Babić pozvao minutu odmora.

Nažalost, niti nastavak nije donio velike promjene u našoj igri pa su Mađari u 27. minuti imali i četiri gola razlike (11-7). Srećom, u samoj završnici poluvremena ipak smo se probudili. Promjena obrane iz 5-1 u 6-0 donijela je i daleko bolji igru naših igrača koji su serijom 4-0 izjednačili na 11-11. U tim trenucima sjajan je bio Filip Ivić koji je sakupio pet obrana, te Manuel Štrlek sa četiri gola naš najbolji igrač u prvom dijelu.

'Mučenje' se nastavilo i u prvim minutama nastavku. Tek nakon 4:30 minuta zabili smo prvi gol za tek drugo vodstvo na utakmici (12-11). U 40. minuti prvi puta smo poveli s dva pogotka prednosti (17-15), a potom imali i sedmerac kojeg Mandalinić nije iskoristio. Mađari to nisu kaznili i uoči zadnje četvrtine utakmice Hrvatska je stigla do plus tri (21-18), a potom i do 22-18. Ubrzali smo igru, proradio je napad, a Ivić je nastavio odlično braniti i utakmica se polako kretala prema našoj pobjedi. Osam minuta prije kraja imali smo i pet pogodaka viška (25-20) i potom mirno obranili prednost.

Hrvatsku su do pobjede predvodili Manuel Štrlek sa šest golova, Domagoj Duvnjak s pet, dok su Zlatko Horvat, Luka Šebetić, Marko Mamić i Luka Cindrić dodali po četiri gola, a Filip Ivić je sakupio 12 obrana. Kod Mađara najefikasniji su bili Zsolt Balogh i Gergely Harsanyi sa po šest golova, dok je Mate Lekai dodao četiri gola.

Hrvatska je ovim trijumfom produžila pobjednički niz protiv Mađara u službenim utakmicama koji traje već 19 godina. Posljednji poraz hrvatski rukometaši su od naših sjevernih susjeda doživjeli 1998. na europskom prvenstvu u Italiji (27-28). Nakon toga upisali smo osam pobjeda i jedan remi.

Preostale dvije utakmice 2. kola iz naše skupine na rasporedu su u nedjelju, a sastaju se Čile - Njemačka, te Saudijska Arabija - Bjelorusija.
Na ljestvici vodi Hrvatska sa četiri gola, Čile i Njemačka imaju po dva boda, dok su Mađarska, Bjelorusija i Saudijska Arabija bez bodova.
U susretu 3. kola Hrvatska će u ponedjeljak, 16. siječnja igrati protiv Bjelorusije u 20.45 sati.

HRVATSKA - MAĐARSKA 31-28 (11-11)
HRVATSKA: Stevanović, Ivić; Mihić, Duvnjak 5, Stepančić, Gojun, Horvat 4, Kontrec 2, Božić Pavletić, Mandalinić 2 (1), Štrlek 6, Musa, Jotić, Mamić 4, Šebetić 4, Cindrić 4
MAĐARSKA: Mikler, Fazekas; L.Nagy, Csaszar 2 (1), Bodo 3, Juhasz 2, Harsany 6 (1), Banhidi 2, Szollosi, Schuch, Zubai, Balogh 6, Jamali 2, Lekai 4, Ancsin, Ligetvarpi 1
SEDMERCI: Hrvatska 1/3, Mađarska 2/3
ISKLJUČENJA: Hrvatska 8 minuta, Mađarska 6 minuta
(Hina)


Create Account