Hrvatske rukometne juniorke među kojima i Sesvećanke osvojile na Euru najbolji plasman u povijesti

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.7.2021. 14:51:04
Hrvatske rukometne juniorke među kojima i Sesvećanke osvojile na Euru najbolji plasman u povijesti

Foto: HRS

Pobjedom protiv Njemačke 24:20, hrvatska ženska juniorska reprezentacija završila je svoj nastup na Europskom prvenstvu u Sloveniji 2021. godine, objavio je danas na svojim stranicama Hrvatski rukometni savez. 




Osvojeno sedmo mjesto najbolji je hrvatski rezultat u posljednjih deset godina, i potvrda da Hrvatska ima talenata koji su u stanju naslijediti „Kraljice šoka“ i zadržati nas u europskom vrhu.


Podsjetimo, od šesnaest rukometašica na ovpom europskom prvenstvu njih četiri ili četvrtinu reprezentacije činile su Sesvećanke: Lara Burić, Mia Brkić, Lucija Cvitanović i Ana Pehar.


U sedam susreta, Hrvatska je ostvarila tri pobjede. Dvije u prvoj fazi natjecanja, u ne baš uobičajenim okolnostima kad su pobjedu protiv Austrije, morale potvrđivati u dodatnih deset minuta i 2 sekunde te Crne Gore. Izgubile su pak, od objektivno puno kvalitetnije ekipe Francuske.


Drugi dio ogolio je sve slabosti ove reprezentacije, ali dobrim dijelom i ženskog rukometa u nas. Hrvatska ima sjajne vratarke i obranu, ima srce i agresivnost, ali nema pravih razarača s vanjskih pozicija, nema igračicu koje se može dignuti s devet metara i s lakoćom pogoditi, te nadograditi tu nevjerojatnu obrambenu snagu. Uostalom, rezultati to najbolje potvrđuju. Hrvatska ni u jednom od sedam susreta nije uspjela probiti magičnu granicu od 25 postignutih pogodaka. Dvaput je zabila 24, dvaput 23, jedanput 22, jedanput 20, a jednom samo 14. S druge strane, u sudaru s ponajboljim ekipama Starog kontinenta, zaostala je 9 pogodaka za Rumunjskom,  – 10 s Francuskom i minus 11 s Mađarskom koja je najbolja na svijetu i u Europi u tom uzrastu.


Ostaje žal što u trećem dijelu natjecanja nisu dobile Dansku. A imale su je. Pobjeda nad Njemačkom nagrada je prije svega djevojkama za više od mjesec dana silnog napora i truda na pripremama u Delnicama i Ivanić Gradu, ali i stručnom stožeru i HRS-u koji je u ne baš jednostavnim okolnostima korone, i polaganja mature i školskih ispita uspio uskladiti sve te obveze i dobro pripremiti ekipu za vrlo naporno natjecanje. Hrvatska je u deset dana odigrala sedam susreta. I zato je sedmo mjesto vrlo dobro ostvarenje.


Adrijana Prosenjak, izbornica ženske juniorske reprezentacije:

“Prvenstveno mogu reći da smo zadovoljne, barem ja, a vjerujem i cure, i svi ostali. Pod broj jedan napretkom u igri, pogotovo u obrambenom dijelu. Naš je cilj bio proći skupinu i skupinu smo prošle. Nadalje, malo smo se uplašili Mađarske, s Rumunjskom smo puno griješile da bi rezultat uopće mogle okrenuti u svoju stranu. Utakmicu s Danskom smo mogle okrenuti na našu stranu, ali eto, otišlo je njima. I protiv Njemačke smo kontrolirali cijeli susret, mislim da smo zadovoljile. Pokazale smo karakter, pokazale smo da možemo odigrati dobru obranu 5-1 i 6-0, pratio nas je odličan vratar. Imamo problema s tranzicijom i s napadom jer smo bez tri prva lijeva vanjska na ovom Prvenstvu, tako da znale smo naše probleme. Na kraju, ja sam sretna i ponosna na ove djevojke i mislim da možemo na Svjetskom prvenstvu očekivati još bolje rezultate.“


Ana Buljan, kapetanica ženske juniorske reprezentacije:

”Općenito o cijelom turniru, ispunile smo prvi cilj koji je bio da prođemo našu grupu i tako izborimo plasman na Svjetsko prvenstvo. I u tome smo uspjele. Nažalost, kasnije u dvije utakmice protiv Rumunjske i Mađarske nismo bile na najboljem nivou i to smo izgubile. I sad evo pobjeda i sedmo mjesto.“


Iva Brkljačić, vratarka ženske juniorske reprezentacije:

“Želim čestitati svojim curama na sjajnom Prvenstvu. Igrale smo jaku obranu cijeli turnir i uspjele smo ostvariti naš cilj, a to je prolazak skupine i nastup na Svjetskom prvenstvu. Sigurna sam da nas čeka lijepa budućnost.“


Bravo djevojke, bravo stručni stožer!



Vezane vijesti
Ažurirano: 8.7.2021. 12:44:23

Create Account