Hrvatsku žensku juniorsku reprezentaciju na Euru čine čak četvrtina Sesvećanki

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.7.2021. 18:12:39
Hrvatsku žensku juniorsku reprezentaciju na Euru čine čak četvrtina Sesvećanki

Foto: HRS

Na Europskom juniorskom rukometnom prvenstvu hrvatsku reprezentaciju od 16 igračica čine čak četiri Sesvećanke.




Hrvatska ženska juniorska reprezentacija otputovala je u Sloveniju na Europsko prvenstvo koje se od 8. – 18.srpnja održava u Celju. Izbornica Adrijana Prosenjak je nakon gotovo mjesec dana priprema i kraćih predaha odabrala 16 djevojaka koje će nas predstavljati na 13. europskoj smotri. Među njima su čak četiri rukometašice RK Sesvete Agroproteinka: Lara Burić, Mia Brkić, Ana Pehar i Lucija Cvitanović.


Zanimljivo je da je izbornica odabrala četiri Sesvetske rukometašice, a iz Podravka Vegete i Lokomotive po tri, Split ima dvije, dok su ostali pojedini klubovi zastupljeni s po jednom igračicom. 


Ovo je ujedno iznimno veliko priznanje za sesvetski rukometni klub, tim više što su ove mlade cure s tek dvije - tri nešto iskusnije, bile okosnica kluba u seniorskoj kategoriji u kojoj su uspjele ostati u najjačem rangu.


O natjecanju:


Od na 12 dosadašnjih europskih prvenstava, a prvo je održano 1996. godine, Hrvatska je  sudjelovala na njih osam. Daleko najveći uspjeh bila je bronca 2000. godine u Francuskoj.  Na posljednjih pet prvenstava, naše su rukometašice uglavnom bile skromne. Osim sedmog mjesta prije deset godina, imali smo stalni pad – 2013./13. mjesto, 2015./ 11. mjesto, 2017./ 12. mjesto i 2019./ 10. mjesto.


Celje i dvorana Zlatorog nisu im nepoznati jer tu su kao mlađe kadetkinje prije dvije godine, također nastupale na Europskom prvenstvu. Tad su osvojile 14. mjesto. Sad su dvije godine iskusnije, s puno više utakmica u nogama. Poneke čak i s nastupima u Ligi prvakinja.


Hrvatska je u skupini s Austrijom, Francuskom i Crnom Gorom. Tim redoslijedom će se i igrati. 8. srpnja u 15:00 sati protiv Austrije, dan poslije u 13:00 sati Francuske te 11. srpnja s Crnom Gorom ponovno u 15:00 sati. Dvije najbolje reprezentacije iz svake od četiri skupine idu u borbu za medalje. Pri tome se spajaju skupine A i B , odnosno C i D,  a ostale reprezentacije po istom principu spajanja skupina razigravaju za poredak od 9.-16. mjesta.


Adrijana Prosenjak, izbornica ženske juniorske reprezentacije:

„ Sve što smo u trenažnom procesu planirali uspjeli smo i odraditi. Pri tome smo jako vodili računa da sve cure koje su imale obveze prema maturi ili školi, također dobiju dovoljno vremena za pripremu. Sreća nas je služila i kad su ozljede u pitanju. Zdravi smo i raspoloženi, te s velikim optimizmom idemo u Celje. Igrali smo i jedan susret sa Slovenijom. Šteta je što ih nije bilo više, ali takva su vremena. Mislim da smo kroz ove dvije godine napredovali i kolektivno i pojedinačno. Plan i želja su proći prvi krug. Francuska je u našoj skupini sigurno favorit. Analizirali smo neke njihove utakmice s turnira koji su igrali. Crnu Goru ćemo vidjeti dvaput do našeg međusobnog susreta.  Što se Austrije tiče, s kojom igramo prvi susret, znamo da ih nose sestre Ana i Katarina Pandža i još neke igračice čiji su roditelji s ovih prostora, ali mislim da možemo s njima igrati. Uglavnom, ja sam optimist.“ 


Popis rukometašica za Europsko prvenstvo u Celju:


LUCIJA BLAŠKOVIĆ – ŽRK UMAG

IVA BRKLJAČIĆ – RK LOKOMOTIVA

MARGARITA ŠKARIĆ – RK PODRAVKA VEGETA

PETRA FRANČIĆ – ŽRK OSIJEK

BRUNA ZRNIĆ – RK PODRAVKA VEGETA

LARA BURIĆ – RK SESVETE – AGROPROTEINKA

MIA BRKIĆ – RK SESVETE – AGROPROTEINKA

LARA FUREŠ – RK LOKOMOTIVA

KLARA BIRTIĆ – ŽRK SPLIT 2010

MAJA BILANDŽIĆ – RK LOKOMOTIVA

HANNAH VULJAK – ŽRK ZRINSKI

ANA BULJAN – RK PODRAVKA VEGETA

ANA PEHAR – RK SESVETE – AGROPROTEINKA

ANJA MACAN – ŽRK SPLIT 2010

LUCIJA CVITANOVIĆ – RK SESVETE – AGROPROTEINKA

JOSIPA ORŠULIĆ – RK DALMATINKA

STRUČNO VODSTVO:


ADRIJANA PROSENJAK, IZBORNICA

GORAN BOBIĆ, TRENER

ANA KRIŽANEC, TRENERICA VRATARKI

TINA KRMPOTIĆ, FIZIOTERAPEUT

DEAN VUČIĆ, TEHNIKO


Vezane vijesti
Ažurirano: 18.7.2021. 14:51:04

Create Account