Davis Cup: Borna Ćorić pobijedio, Hrvatska u četvrtfinalu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.2.2018. 18:38:32
Davis Cup: Borna Ćorić pobijedio, Hrvatska u četvrtfinalu

Foto: HTV

Četvrti put u karijeri Borna Ćorić je osvojio pobjednički bod za hrvatsku Davis Cup reprezentaciju svladavši u osječkom Gradskom vrtu 18-godišnjeg ljevorukog Denisa Shapovalova 6:4, 6:4, 6:4, čime je Hrvatska 3-1 nadigrala Kanadu i plasirala se u četvrtfinale Davis Cupa, u kojem će početkom travnja ugostiti Kazahstan.


Borna Ćorić nije mogao bolje početi dvoboj. Već u prvom gemu napravio je 'break', u sljedećem spasio jedinu priliku Shapovalova za oduzimanje servisa te vrlo uvjerljivo držao prednost koju je stvorio. Servisima u bekend suparnika osvajao je najvažnije poene i strpljivo gradio pozicije za napad. Za 39 minuta naš je reprezentativac osvojio prvi set.

Isti recept Ćorić je primijenio u drugom setu. Shapovalov je bio bez prilike na reternu i samo je bilo pitanje vremena, kad će ponovno biti u problemima na servisu. Prilika za Bornu otvorila se u sedmom gemu, u kojem je Shapovalov napravio tri pogreške i dopustio Ćoriću da dođe do druge 'break-lopte' u dvoboju. Sjajnom bekend paralelom Borna je otvorio cijeli teren i poen zaključio laganim bekend volejom.


Bez ikakvih problema Ćorić je potvrdio 'break' te kod 5:3 imao prvu set-loptu na servis Shapovalova. Kanađanin se nakratko spasio, ali već u sljedećem gemu Ćorić je završio posao i stigao na set od pobjede. U drugom setu Borna je izgubio samo tri poena na početnom udarcu.


U trećem setu se Kanađanin čupao, spašavao po jednu 'break-loptu' u prvom, trećem i petom gemu, u kojem je Ćorić imao 0-30. U devetom gemu je Borna iskoristio druge servise Shapovalova za agresivnije reterne kojima je prisilo mladog Kanađanina na pogreške i stigao do 0-40. Trebala mu je samo jedna prilika za novi 'break'. Shapovalov je napao, a Ćorić preciznom forhend dijagonalom prošao Kanađanina na mreži te tako osigurao servis za pobjedu.


Nakon dva sata i dvije minute Ćorić je imao prvu meč-loptu, koja je ostala neiskorištena nakon promašenog forhenda. Drugu priliku Borna nije propustio. Odličan servis u bekend Shapovalova bio je pobjednički udarac tijekom cijelog meča, a za njim je posegnuo i kad je trebalo završiti posao. Kratak retern otvorio je prostor za neobranjiv forhend koji je pokrenuo erupciju oduševljenja više od 3000 hrvatskih navijača koji su se još jednom iskazali i započeli veliko slavlje. Ćorić je Hrvatsku odveo u četvrtfinale, a Kanadu opet poslao u borbu za opstanak u Svjetskoj skupini.


Hrvatska će u četvrtfinalu biti domaćin Kazahstanu, koji je u 1. kolu na domaćem terenu svladao oslabljenu Švicarsku 4-1. 


Četvrtfinale Davis Cupa na rasporedu je od 6. do 8. travnja, a najizgledniji domaćin dvoboja između Hrvatske i Kazahstana je Varaždin, gdje su hrvatski tenisači igrali jednom, u 1. kolu Svjetske skupine 2010. godine te tada pobijedili Ekvador 5-0.


HRVATSKA - KANADA 3-1

Borna Ćorić - Vasek Pospisil 3:6, 6:2, 6:3, 6:2

Viktor Galović - Denis Shapovalov 4:6, 4:6, 2:6

Marin Čilić / Ivan Dodig - Daniel Nestor / Vasek Pospisil 2:6, 3:6, 6:4, 7:5, 6:2 

Borna Ćorić - Denis Shapovalov 6:4, 6:4, 6:4


HTV


Create Account